Batuhan KAYA/İz Gazete- Ağustos’un 9’unda “hukuksuz eylem” yaptıkları gerekçesiyle Karşıyaka Belediyesi’ne bağlı Kent A.Ş’den 93 işçi işten atıldı. Karşıyaka Belediyesi işçilerin birçoğunun çıkışını, “Kod 46” ile verdi. 93 işten atıldıkları günden bu yana Karşıyaka Belediyesi önünde direnişe geçerek, işlerine geri dönmek için eylemlere başladı. İz Gazete, Karşıyaka Belediyesi önünde direnen işçilere mikrofon uzattı.
Hırsızlıkla yaftalanacağız
Karşıyaka Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ve farklı birimlerde 7 yıl boyunca çalıştığını, maaşlarını düzenli almak için yaptıkları eylem sonucunda işten atıldığını söyleyen Elçin Cinğ, “Karşıyaka Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’nde ve farklı birimlerde 7 yıl boyunca çalıştım. Yapıldığı söylenen bir eylem sonucunda işten çıkartıldım. Hepimizin işten çıkartılma sebebi aynı, ‘eyleme katılmak ve eyleme katılma yönünde baskı yapmak’ suçundan, aynı SGK koduyla işten çıkartıldık. Bu 46 kodu genel bir kod ama alt başlıkları çok tatsız, ‘hırsızlık ve işverenin güvenini kötüye kullanma’ gibi maddeler içeriyor. Bundan sonra hiçbir işyeri bizim neden işten çıkarıldığımıza bakmayacak, sonuç olarak bizi hırsızlıkla işten çıkmış gibi görecekler” diye konuştu.
36 aydır taksit taksit “maaş” diye “cep harçlığı” aldıklarını söyleyen Cinğ, “Maaşlarımızı en az 4 taksitle aldık ve artık maaş değil cep harçlığı gibiydi. Uzun süre sadece faiz ödedik, tefeciye düşenler var, borç batağına girenler var. Karşıyaka Belediyesi’nde 3 kişi bu sebeplerden intihar etti. Bizler yasal eylem hakkımızı kullandık ve herhangi bir tutanak ya da soruşturma olmadan işlerimizden edildik” dedi.
Haziran’da 4 bin TL maaş aldık
Haziran ayında 4 bin TL maaş aldıklarını söyleyen Uğur Şanlı, “1 buçuk yıldır Karşıyaka Kent A.Ş Sosyal Tesisleri’nde garsonluk yapıyordum. 36 ay taksitle maaş aldık ve sürekli ‘toplanacak, düzelecek’ diye düşünerek çalıştık. Son tahlilde haziran ayı maaşından sadece 4 bin TL alınca iş durdurma eylemi yaptık. Bu eylemi sendikayla beraber yaptık ve eylemimiz 3 gün devam etti. Tutanak tutuldu ve savunma verdik. Sonra 1 telefonla iş akitlerimizin feshedildiğini öğrendi. 93 arkadaşımız işten atıldı ve aramızda bu eyleme hiç katılmayan, eylem sırasında yıllık izinde olanlar vardı. Bu eylemi 300 kişi yaptık ve 93 kişi atıldı. Neden sadece 93 kişi?” şeklinde konuştu.
36 ay dayandık
Akın Sümbül, 36 ay boyunca düzensiz maaş ödemelerine dayandıklarını söyleyerek, “Yaklaşık 36-37 aydır maaşlarımız gecikmeli ve parça parça yattı. Biz de bunun için diğer tesislerdeki arkadaşlarımızla beraber eylem kararı aldık. Sendikanın verdiği karar doğrultusunda 3 gün çalışmama eylemi yaptık. Savunmalarımız istendi, 1 hafta sonra da telefonla çıkışımız verildi. İşin tuhaf tarafı “hırsızlık”, “devlet malına zarar vermek” gibi suçlardan işten atıldık. Biz zaten 36 dayandık. En sonunda mayıs maaşını temmuzun başında aldık. Temmuz’un 26’sında Haziran maaşından 6 bin TL alabildik ve eyleme gittik” dedi.
Birçok arkadaşımız icralık
Genel-İŞ 8 Nolu Şube Sekreteri Barış Okur, birçok Karşıyaka Belediyesi çalışanının icralık olduğunu ifade ederek, “Uzun zamandır İzmir’de buna benzer işçi çıkışları oldu. Burada diğer iş yerlerinden farklı olan şey, diğer iş yerlerinde işten çıkarmalar “sebepsiz atım” dı burada, Kod 46 ile işten çıkarmalar oldu. Bu arkadaşlarımız uzun zamandır sosyal tesislerde çalışıyorlardı. Geçmiş dönemden bu döneme kadar taksit taksit maaş aldıkları için sorun yaşayan arkadaşlarımız oldu. Birçok arkadaşımız şu anda icralık, geçmişte tefeciye bulaşanlar oldu” dedi.