Batuhan KAYA/İz Gazete- Geçtiğimiz günlerde Karşıyaka Belediyesi’ne bağlı Kent A.Ş ile Karşıyaka Belediyesi arasında işçiler tarafından kabul edilmemesine rağmen DİSK 8 Nolu Şube’nin kabul etmesiyle imzalanan Toplu İş Sözleşmesi, işçilerin DİSK 8 Nolu Şube’yi protesto etmesine neden oldu. İşçilerin yüzde 50’lik zam talebini görmezden gelen sendika, yüzde 33 zammı kabul ederek TİS’i imzaladı. TİS’in imzalanması üzerine harekete geçen işçiler, DİSK 8 Nolu Şube ve Şube Başkanı Deniz Gümüştekin’i protesto etti. Gazetemize konuşan Kent A.Ş işçilerinden biri, “Haklarımızı savunmadığı için arkadaşlarımızla 8 Nolu Şube önünde toplanıp böyle bir eylem yaptık. Yüzde 50’nin altında zam istemiyorduk ama sendika bizi görmezden gelip yüzde 33 zammı kabul etti” şeklinde konuştu.

36 aydır parça parça maaş alıyoruz

36 aydır parça parça maaş aldıklarını ve DİSK 8 Nolu Şube’nin haklarını savunmak için yeterli eylemlilik içinde olmadığını söyleyen Kent A.Ş işçisi, “Biz burada 36 aydır maaşımızı alamıyoruz. 36 aydır parça parça maaş aldığımız için haklarımız, sendikamız var ama sendikanın bizim için yaptığı herhangi bir eylem yok. Defalarca kez konuşmamıza rağmen hakkımızı aramadılar ve kabul etmediğimiz sözleşmeyi imzaladılar. Biz de haklarımızı savunmadığı için arkadaşlarımızla 8 Nolu Şube önünde toplanıp böyle bir eylem yaptık. Yüzde 50’nin altında zam istemiyorduk ama sendika bizi görmezden gelip yüzde 33 zammı kabul etti” diye konuştu.

Sosyal tesislere kilit!

300’ün üzerinde işçinin katılımıyla 3 gün boyunca Kent A.Ş’ye bağlı tesisleri kapattıklarını belirten işçi, “3 gündür bütün sosyal tesisler kapalıydı ama bugün itibariyle açtık çünkü yasal süreç böyle gerektiriyor. 300-350 işçi olarak bu tesisleri kapatıp eylemimizi gerçekleştirdik. Öğlen molasında olan diğer binalardaki arkadaşlarımız da bizlere destek için geldiler. Sendikaya da belli bir süre verdik, eğer bu süre içerisinde düzeltirlerse herhangi bir sıkıntı olmayacak ama düzelmezse farklı şekilde eylemlerimiz devam edecek” dedi.

Sendika basit eylemler yaptı

Geçmiş dönemde de sendikanın haklarını savunmadığını ifade eden İşçi şöyle konuştu:
“Biz eylemimizi bitirip iş yerlerimize geldikten sonra Deniz Gümüştekin iş yerlerimize gelip bizimle konuştu. Kendisi, ‘Bir şeyler yapacağız, eylem de yaparız ancak dükkanları açmanız gerek’ dedi. O görüşmelerin içine de işçiler olarak çok da girmedik açık konuşmak gerekirse. Sendika geçmişte alamadığımız maaşlar için birkaç kez basit eylemler yaptı. Bir kere belediye binasının önünde toplanıldı, bir kez tişört basıldı ama ciddi bir eylemlilik içine girmedi.”

Muhabir: Batuhan Kaya