Karşıyaka Belediyesi’nin ev sahipliğinde; İzmir Ekonomi Üniversitesi, Demokrasi Üniversitesi ve Kavram Meslek Yüksek Okulu’nun destekleriyle düzenlenen “3. Yaz Öğrenci Okulu” 16 Temmuz ile 2 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirildi. İklim değişikliğine karşı kentlerin dirençliliğini arttırmayı amaçlayan okulda, başvurular arasından seçilen gençler eğitim aldı. Farklı üniversitelerin endüstriyel tasarım, mimarlık, şehir ve bölge planlama ile peyzaj mimarlığı bölümlerine devam eden 3. ve 4. sınıf öğrencileri ile yeni mezunların katıldığı eğitim kapsamında üç hafta boyunca seminerler, saha çalışmaları, tasarım ve üretim atölyeleri yapıldı. Karşıyaka Belediyesi’nin örnek kamusal mekan tasarımlarını inceleyen öğrenciler, vatandaşlar ile görüşerek etki değerlendirmeleri de yaptı.

Acil serinleme istasyonları için 6 konsept

Ayrıca katılımcı gençler; Bahriye Üçok Bulvarı üzerindeki kapalı otopark önü, İZBAN Karşıyaka durağı önü ve Hergele Meydanı için ısı adası etkisini azaltmaya yönelik ‘acil serinleme istasyonu’ adlı kent mobilyaları tasarladı. Hazırlanan 6 ayrı konsept projenin maketleri yapıldı ve yaz okulu sonunda jüri karşısında final sunumları gerçekleştirildi. Ardından da öğrencilere katılım sertifikaları takdim edildi. Yaz okulunda farklı disiplinlerden öğrencilerle bir arada çalışma imkanı bulan gençler, vatandaşların da dahil olduğu ‘birlikte tasarım’ ve ‘birlikte üretim’ süreçlerini deneyimleyerek önemli kazanımlar elde etti.

Karşıyaka'nın geleceğini tasarlayacaklar

Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal “Geleceği tasarlayacak gençlerimizi ve kentlerimizi, giderek derinleşen iklim krizine karşı daha hazırlıklı ve dirençli hale getirmeyi amaçladığımız 3. Öğrenci Yaz Okulumuzu başarıyla tamamladık. Yaz okulumuza katılan öğrencilerimize, akademisyenlerimize, uzmanlarımıza ve destekçimiz olan kurumlara teşekkürlerimi sunuyorum. Disiplinler arası çalışmalar yaparak önemli tecrübeler kazanan gençlerin gelecekte kentlerimize ve iklim kriziyle mücadeleye önemli katkılar sağlayacaklarına inanıyorum. Kentimizi bilimin ve eğitimin ışığında geleceğe hazırlamak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.

Kaynak: Bülten