BATUHAN KAYA/İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın eski Başkan Tunç Soyer döneminde yapılan projeleri durdurma alışkanlığı devam ediyor. İzmir’in tarihi yerlerinden olan ve UNESCO geçici listesine girmeye hak kazanan Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda devam eden altyapı çalışmaları, birinci etabın tamamlanıp ikinci etaba geçilmesiyle durdu. 

Anafartalar Caddesi ve Milli Kütüphane Caddesi’ni kapsayan ilk etap çalışmaları kapsamında yağmur suyu kanallarından, restorasyon çalışmalarına, kesintisiz internet ağından aydınlatma sistemlerine kadar pek çok çalışma tamamlandı. 4 etaptan oluşan ve bugüne kadar 770 milyon lira yatırımın yapıldığı dev restorasyon projesinin ikinci etabında ise Tarihi Kızlarağası Hanı çevresi ve ayrıca Anafartalar Caddesi’nin Kestelli Caddesi kesişiminden itibaren kalan kısmında çalışmalar başlasa da Cemil Tugay döneminde durduruldu.

Tugay’ın sözü havada kaldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Cemil Tugay’ın mazbatasını hemen aldıktan sonra katıldığı bir programda Kemeraltı Çarşısı’nda yürütülen altyapı çalışmaları için sarf ettiği, “Benim de kültürel mirasa sahip çıkan bir duruş sergileyeceğimden kimsenin şüphesi olmasın. Adaylık dönemimde TARKEM’den burada yürütülen çalışmalar hakkında özet bir bilgi aldım ve kendilerini tebrik ettim. Çok başarılı işler yürütüldüğünü gördüm. Bu yolda yürümeye devam etmeliyiz” sözleri ise havada kaldı. Tugay’ın mazbata almasından bu yana geçen 3 aylık sürede Kemeraltı Çarşısı’nda herhangi bir altyapı ve üstyapı çalışması yürütülmedi.

Kemeraltı’na randevu yok

Göreve geldiğinden bu yana birçok görüşme gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın, Tarihi Kemeraltı Çarşısı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin’e randevu vermediği ve ikili arasında görüşme gerçekleştirilmediği öğrenildi. Kemeraltı bileşenlerinin Başkan Tugay’la görüşmek için sık sık randevu talep ettiği bilinirken, Tugay’ın randevu vermemesinin nedeni ise öğrenilemedi.

Esnaf üst örtüyü cebinden yaptırdı

Kemeraltı Çarşısı’ndaki alt ve üstyapı çalışmaları durmuşken esnafların “iş başa düştü” diyerek başlarının çaresine bakmaya çalıştığı öğrenildi. Kemeraltı Çarşısı’nın üstünü güneşten korunmak amacıyla yaz ayları boyunca kapatacak örtüyü, esnafların kendi cebinden ödeme yaparak yaptırdığı ve sıcaklara karşı kendilerini korumaya çalıştığı belirtildi. Üst örtü konusunda belediyenin adım atmadığını gören esnafların, 10-15 dükkân birleşerek imece usulü para toplayıp 30-40 metrekareyi bulan üst örtüleri yaptırdığı ve Kemeraltı Çarşısı’nın misafirleri ile kendilerini sıcaktan korumaya çalıştığı belirtildi.

İzBB’den açıklama

Kemeraltı’ndaki çalışmaların durdurulmasıyla ilgili cevap hakkı kapsamında ulaştığımız İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise şu açıklamayı yaptı: “Biz göreve geldiğimizde çalışmalar ikinci etabın ortalarındaydı. Hızlıca 2’nci etabın çalışmalarını tamamladık. Yaz döneminde esnafın yoğun iş yapma durumu göz önünde bulundurularak 3’üncü ve 4’üncü etap ihalesine çıkılmadı. Ancak ilerleyen süreçte çalışmaları devam ettireceğiz.”

Muhabir: Batuhan Kaya