Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) yani Myers-Briggs Tip Göstergesi; bireylerin kişilik özelliklerini anlamak ve ilişkileri, kariyerleri üzerinde kendini kavrayıp daha verimli olmayı sağlamak için kullanılan bir araçtır. 

Farklı psikolojik tercihleri ortaya koyan bir öz bildirim anketi olan MBTI, 2. Dünya Savaşı yıllarında kadınların iş hayatına girmelerinin ardından, kendilerine en uygun alanı seçerek verimli olmalarını sağlamaları için geliştirilen bir kişilik kuramı olarak karşımıza çıkıyor. 

Psychological Types kitabında önerilen metodoloji, o zamandan beri karakter/kişilik analizi, takım formasyonu, kişisel gelişim alanlarında dünyada kabul görüyor.

16 MBTI kişilik tipleri nelerdir?

Peki, dört boyuttan oluşan 16 farklı kişilik tipi nelerdir?

İşte bu tiplerin kısaca açıklamaları:

ISTJ (İçedönük, Duyusal, Düşünen, Yargılayan): Sorumluluk sahibi, düzenli, güvenilir ve ayrıntılara dikkat eden kişiler.

ISFJ (İçedönük, Duyusal, Hisseden, Yargılayan): Sadık, duyarlı ve başkalarının ihtiyaçlarına önem veren, organizasyonel becerileri güçlü kişiler.

INFJ (İçedönük, Sezgisel, Hisseden, Yargılayan): Derin düşünceli, empatik ve idealist, insanlara ve dünyaya dair güçlü bir vizyona sahip kişiler.

INTJ (İçedönük, Sezgisel, Düşünen, Yargılayan): Stratejik düşünen, analitik ve bağımsız olan, hedeflerine odaklı kişiler.

ISTP (İçedönük, Duyusal, Düşünen, Algılayan): Çözüm odaklı, pratik ve maceraperest, anlık durumlara hızlı tepki veren kişiler.

ISFP (İçedönük, Duyusal, Hisseden, Algılayan): Duygusal, sanatsal ve özgür ruhlu, deneyimlere ve anlara değer veren kişiler.

INFP (İçedönük, Sezgisel, Hisseden, Algılayan): İdealist, duygusal ve yaratıcı, başkalarının hislerine duyarlılık gösteren kişiler.

INTP (İçedönük, Sezgisel, Düşünen, Algılayan): Analitik ve meraklı ve teorik düşünmeye yatkın, yenilikçi çözümler üreten kişiler.

ESTP (Dışa Dönük, Duyusal, Düşünen, Algılayan): Enerjik, pratik ve risk almaktan çekinmeyen, anlık fırsatları değerlendiren kişiler.

ESFP (Dışa Dönük, Duyusal, Hisseden, Algılayan): Sosyal ve spontane, eğlenceli ve hayatın tadını çıkarmayı seven kişiler.

ENFP (Dışa Dönük, Sezgisel, Hisseden, Algılayan): Tutkulu, yaratıcı ve insanlarla bağlantı kurmayı seven, açık fikirli kişiler.

ENTP (Dışa Dönük, Sezgisel, Düşünen, Algılayan): Yenilikçi, zeki ve tartışmaya açık, fikirleri keşfetmeyi seven kişiler.

ESTJ (Dışa Dönük, Duyusal, Düşünen, Yargılayan): Pratik, liderlik becerileri yüksek ve düzenli, kurallara ve yapılara önem veren kişiler.

ESFJ (Dışa Dönük, Duyusal, Hisseden, Yargılayan): Sosyal, topluluk odaklı kişiler.

ENFJ (Dışa Dönük, Sezgisel, Hisseden, Yargılayan): Liderlik becerileri yüksek, duyarlı ve başkalarının potansiyelini ortaya çıkarmaya yardımcı olan kişiler.

ENTJ (Dışa Dönük, Sezgisel, Düşünen, Yargılayan): Stratejik düşünen, hedef odaklı ve etkili liderlik özellikleri taşıyan kişiler.

Kaynak: HABER MERKEZİ