Türkiye'nin en büyük üçüncü ili olan İzmir'in 30 ilçesi bulunuyor. İzmir'in ilçeleri, doğa, tarih, deniz tutkunlarını ağırlıyor. Peki İzmir'in ilçeleri hangileri?

İzmir'in es geçmemeniz gereken ilçesi Aliağa

İzmir’in kuzeyinde yer alan Aliağa, şehrin en önemli sanayi bölgesi olmasının yanı sıra Herodot’un sözünü ettiği 12 Aiolis kentinden biri. Plajları, tarihi yerleri ve gezi rotalarıyla farklı alternatifler sunan Aliağa, İzmir’in es geçmemeniz gereken noktalarından.

İnsanlık tarihinin önemli uygarlıklarına ev sahipliği yapan Aiolis Bölgesi’nde kurulan ilçe, Aigai, Kyme, Myrina ve Gryneion gibi en önemli Aiol kentlerini bünyesinde barındırıyor. Bu dört antik kentin yanı sıra, özellikle Osmanlı döneminde yapılan eserlere ait kalıntıları görebileceğiniz Güzelhisar Kalıntıları da Aliağa’da tarih tutkunlarını bekliyor.

Aliağa, Ege Denizi’nin tadını çıkarmak isteyenler için de uygun bir adres. İlçede uzunluğu 4 kilometreyi bulan plajların tamamı kum. Özellikle İzmir-Çanakkale kara yolu üzerinde bulunan ve merkezden ulaşılması oldukça kolay olan Aliağa’nın Şakran Plajı, temiz denizi ve el değmemiş doğasıyla Kuzey Ege'nin yıldızı parlayan turizm bölgelerinden biri.

Doğa tutkunları için Aliağa’nın en popüler noktalarından biri Uçansu Şelalesi. 40 metrelik yüksekliği ve 2 metrelik derinliği ile İzmir'in en büyük şelalesi olan Uçansu, Aliağa, Manisa ve Menemen arasında kalan bölgede yer alıyor.

Şifa dağıtan ilçe: Balçova

Balçova, yeşil tepeler arasındaki konumu, şifalı kaplıcaları, tarihî ve doğal güzellikleri, doğa yürüyüşleri yapabileceğiniz parkurları, teleferiği, iş ve alışveriş merkezleri ile İzmir’in en şirin ilçelerinden biri. 3.000 yıllık bir geçmişi olduğu tahmin edilen ilçenin şehir merkezine sadece 8 kİlometre uzaklıkta olması, Balçova’yı zahmetsizce görülebilecek İzmir ilçeleri arasına yerleştiriyor.

Romalılardan kalma, ünü yurt sınırlarını aşan Agamemnon Kaplıcaları, tedavi, dinlenme, konaklama ve eğlenceye yönelik modern tesislerin yer aldığı uluslararası bir merkez. Dünyanın en eski tedavi merkezi olarak kabul edilen ve tarihi MÖ 1.200’lü yıllara dayanan kaplıcaların dağıttığı şifa, Homeros’un İlyada Destanı’na dahi konu olmuştur.

İzmir’i ve Körfez’i seyredebileceğiniz en güzel noktalardan biri olan teleferik tesisleri, kızılçam ormanları arasındaki piknik alanıyla da Balçova’nın en gözde mekânlarından biri. Kentin sembolleri arasında yer alan İzmir Teleferiği Türkiye’nin ikinci büyük teleferiği olma özelliğini taşıyor.

Mis kokulu çiçekleri ile Bayındır

İzmir’in güneydoğusundaki Küçük Menderes Havzası’nda yer alan medeniyetler beşiği Bayındır, tarihi yapıları ve yemyeşil doğasıyla olduğu kadar çiçek yetiştiriciliğiyle de ünlü. Bayındır’ın çiçek kokulu tarihi sokaklarında gezdikten sonra ilçenin yaylalarında ve kaplıcalarında sağlık dolu bir tatil yapabilirsiniz.

Bayındır, tarih tutkunlarının keyifle gezeceği İzmir ilçelerinden biri. İlçenin dört bir yanında İzmir’in kadim tarihin izlerini taşıyan köprüler, çeşmeler, hamamlar ve türbeler ve diğer tarihi yapılar sizleri bekliyor. Tarihi camiler ve kiliseler de ilçeyi önemli bir inanç turizmi merkezi haline getiriyor.

Bayındır’da mutlaka görmeniz gereken yerlerdendir Hisarlık ve Güvercinlik Şelalesi. Hisarlık Yaylası’nda yola 200 metre uzaklıkta bulunan şelalenin yamacında ceviz ve meşe ağaçları, çevresinde de üzüm bağları ve kiraz bahçeleri var. Doğal kaya yapısı nedeniyle suyun birikerek küçük bir gölet oluşturduğu bu nokta, debinin yüksek olduğu dönemlerde bu nefis çağlayan oluşuyor.


İzmir'in en eski yerleşim yeri: Bayraklı

Beş bin yıl öncesine uzanan tarihiyle İzmir’in en eski yerleşim yerlerinden biri olan Bayraklı, tarihin izleri ile çağdaş yaşamın iç içe olduğu bir ilçe. Smyrna Antik Kenti ile efsanevi Tantalos mezarını sınırları içerisinde barındıran ilçe, şehrin yeni ticaret merkezi olma yolunda da her geçen gün gelişiyor.

Bayraklı’da mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında Smyrna geliyor. Uygarlık tarihinin 5.000 yıllık izlerini günümüze taşıyan Smyrna, İzmir’in ilk kuruluş yerlerinden biri. Adını Amazon Kraliçesi Smyrna’dan aldığı düşünülen bölge, Bayraklı’da bir höyük üzerinde yer alıyor. Athena Tapınağı, Athena Caddesi, Çifte Megaron, Sur, Anıtsal Çeşme, Gömü Alanı ve Tantalos Mezarı, Smyrna’da sizleri bekliyor.

İzmir'de bir tarih hazinesi: Bergama

Antik Pergamon Kenti üzerine kurulan Bergama, uygarlık tarihinin en önemli yerleşim alanlarından biri. Bölgenin tarihi Tunç Çağı’na kadar gitse de Pergamon Antik Kenti’nin kurulduğu kalenin tepesindeki en erken buluntular M.Ö. 7 ila 6’ncı yüzyıllara ait. Bu da bugün Bergama’da tarih meraklılarını cezbeden sayısız yapı ve eserin bulunduğu anlamına geliyor.

Pergamon Antik Kenti haricinde, Bergama’da Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinin izlerini taşıyan çok sayıda yapı var. Mevlana Hacı Hekim Hamamı, Bergama Ulu (Yıldırım) Cami, Selçuklu Minare, Zeus Sunağı, Asklepion Ören Yeri, Mısır Tanrıları Tapınağı (Kızıl Avlu), 7 Kiliseler, Yığma Tepe Tümüllüsü, Akropol Ören Yeri ve Selinos ile Antik Çağa tanıklık eden köprüler bunlardan sadece bazıları. Bölgede yapılan kazılarda bulunan eserleri görmek içinse Bergama Müzesi’ne gidebilirsiniz.

Bergama denince akla ilk gelen kelimelerden biri de parşömen. Tıbbın atası Hekim Galenos ve parşömen kağıdı, ilçenin dünya kültür mirasına yaptığı en önemli katkılardan. Parşömen, günümüze kadar insanlığın bulduğu en kaliteli yazı aracı olarak biliniyor. Bergamalılar geçmişte, parşömen kağıdından yaptıkları kitaplardan oluşturdukları kütüphanede büyük bir kültür hazinesi yaratmış ve Mısır uygarlığı ile yarışmıştır.

İzmir'in en küçük ilçesi: Beydağ

İzmir’in en küçük ilçesi olan Beydağ, tarıma elverişli dağlara ve kuzeyinde yer alan Küçük Menderes Nehri ve Havzası sayesinde verimli topraklara sahip. Adını güneyindeki dağdan alan Beydağ, Nazilli, Ödemiş, Kiraz ve Sultanhisar ile komşu bir ilçe. Bu yüzden özellikle çevre ilçeleri kapsayan bir gezi planlıyorsanız, Beydağ’da konaklama seçeneğini göz önünde bulundurabilirsiniz.

Homeros'n yuvası: Bornova

İlyada ve Odyssea destanlarının yazarı dünyaca ünlü ozan Homeros’un da yaşadığına inanılan Bornova, farklı kültürlere ev sahipliği yapmış, sayısız uygarlığın beşiği olmuş bir ilçe. 8.500 yıl önce İzmir’in ilk yerleşim yerinin kurulduğu Bornova, genç ve dinamik şehir yaşamıyla ziyaretçilerini bekliyor.

Tarih meraklıları için Bornova’nın en popüler adreslerinden ikisi Yeşilova Höyüğü ve Yassıtepe Höyüğü. İzmir’in ilk prehistorik yerleşimi olan Yeşilova Höyüğü, Bornova Ovası’nın ortasında yer alıyor. Yeşilova Höyüğü’ndeki ilk yerleşim, günümüzden 8.500 yıl önce Neolitik Çağ’da başlamıştır. Yassıtepe Höyüğü ise 8.000 yıllık bir yerleşim alanı.

Daha yakın tarihli yapılar olsalar da Bornova Tren İstasyonu, köşkler, müzeler ve inançların buluşma noktası ibadethaneler de Bornova’da tarih meraklılarının ilgisini çeken yerler arasında.

İzmir'in en kalabalık ilçesi: Buca

İzmir’in merkezine sadece 9 kilometre uzaklıkta olan ve şehrin en kalabalık ilçesi unvanını elinde bulunduran Buca, Nif Dağı’nın güney eteklerine yerleşmiş bir ilçe. Mayıs 2015’ten itibaren Tarihî Kentler Birliği üyesi olan Buca, sadece tarihi yapıları değil doğal güzellikleri ve lezzetli yemekleriyle de sizleri bekliyor.

Köy turizmi ile ünlü olan Buca’ya yolunuz düştüğünde Kaynaklar başta olmak üzere görmenizi tavsiye edeceğimiz birçok köy bulunuyor. Mavinin ve yeşilin peşine düşmek istediğinizde ise Bolu Abant'taki Yedigöller’den esinlenerek 100 bin m2’lik doğal vadiye yapılan Buca Yedi Göller’e Buca Göleti’ne ve Hasan Ağa Bahçesi’ne uğrayabilirsiniz. Tarihi yapılar ilginizi çekiyorsa, geçmişte “Paradiso” ve “Kızıçullu”, bugün ise Şirinyer olarak bilinen mevkiye İzmir’den ilk girildiğinde Melez Çayı üzerinde yer alan su kemerleri, 1838 yılında inşa edilen ve daha sonra Buca Kültür Sanat Merkezi’ne dönüştürülen Protestan İngiliz Şapeli, 19. yüzyılda Amerikalılar tarafından yaptırılan ve yıllarca Amerikan Erkek Lisesi olarak kullanılan Amerikan Koleji, dünyanın en büyük heykellerinden biri olan Mevlana Heykeli’ni ve Levantenlerin yaptırıp uzun süre yaşadıkları Buca köşklerini de mutlaka görmelisiniz.

Turizmin gözdesi Çeşme

Turkuaz renkli denizi, altın rengindeki kumsalları, birbirinden güzel koyları, şifalı suları, görenleri hayran bırakan doğası, renkli gece hayatı, adrenalin tutkunlarının favorisi spor aktivitelerine elverişli yapısıyla Çeşme yediden yetmişe herkesin kalbini çalan yerlerden biri. İzmir’e yaklaşık 95 kilometre uzaklıkta konumlanan Çeşme kolay ulaşımıyla da sadece İzmir’in değil, Ege’nin en önemli turizm noktalarından biri. Hayallerinizdeki tatili yaşamak istiyorsanız doğru yerdesiniz.

Yılın dört mevsimi farklı güzellikler sunsa da berrak denizi, dünyaca ünlü plajları, görenleri hayran bırakan koylarıyla yaz aylarında bir başka güzeldir Çeşme. Başta Altınkum, Pırlanta, Boyalık, Çark gibi plajlarında deniz keyfini doyasıya yaşayabileceğiniz Çeşme, Aya Yorgi Koyu’nda gündüz denizin, gece eğlencenin tadını çıkarmak isteyenleri ağırlıyor.


Kuş cenneti ile ünlü Çiğli

İzmir’in merkezine 27 kilometre uzaklıkta konumlanan Çiğli, İzmir Kuş Cenneti ve Doğal Yaşam Parkı’yla özellikle doğaseverlerin ilgisini çekebilecek yerlerden biridir. 133,55 kilometrekarelik alanı ile İzmir’in büyük ilçelerinden biri olan Çiğli’de ilk yerleşimin 19. yüzyılın sonlarına doğru başladığı biliniyor. Şehri Çanakkale ve İstanbul’a bağlayan ana arterler üzerinde olması nedeniyle ulaşımın oldukça kolay olduğu bu beldeyi doğal güzelliklerini keşfetmek için ziyaret edebilirsiniz.

Çiğli ilçesi sınırları içinde yer alan ve İzmir şehir merkezine 30 kilometre uzaklıkta konumlanan İzmir Kuş Cenneti’nde 289 kuş türü barınıyor. 8.000 hektarlık geniş bir alana yayılan kuş cennetinde en çok görülen türler arasında tepeli pelikan, flamingo, ev ve kır kırlangıcı, serçe, saksağan, çamurçullu yer alıyor. Seyir kulelerinde sayısız türü gözlemleyebileceğiniz kuş cennetine giderken fotoğraf makinenizi yanınıza almayı unutmayın.

Pırıl pırıl denizi ile Dikili

İzmir’in tatil beldeleri arasında en dingin yerlerden biri olarak gösterilen Dikili’yi keşfetmek için size sayabileceğimiz nedenler saymakla bitmez.

Dikili masmavi denizin keyfini çıkarırken yeşili de doyasıya yaşayabileceğiniz yerlerden biri. Büyüleyici bir manzaraya sahip Nebiler Şelalesi özellikle de doğa yürüyüşlerini sevenlerin mutlaka görmeleri gereken adreslerden biri. Volkanik bir göl olan Karagöl, tekne turlarının da duraklarından biri olan Kalem ve Garip Adası, Atatürk Botanik Bahçesi, Alaçam Ormanları olmak üzere Dikili’de keşfedilecek pek çok doğa harikası yer bulunuyor.

Dikili’ye eğer yaz aylarında gittiyseniz kendinizi umutlaka masmavi denizinin serin sularına bırakmalısınız. Çandarlı Kale Önü Halk Plajı, Hayıtlı, Zindancık denizin ve güneşin keyfini çıkarabileceğiniz başlıca plajlar. Çandarlı aynı zamanda elverişli rüzgara sahip olması nedeniyle sörf yapabileceğiniz bir adres. Yarışlara da ev sahipliği yapan Çandarlı’da eşsiz bir manzaraya karşı su sporlarını deneyerek eğlenceli aktivitelerle gününüze hareket katabilirsiniz.

Vaktiniz kalırsa rotanızı Bademli Köyü’ne de çevirmenizi öneririz. Eşsiz koylarıyla bilinen Bademli’nin hemen hemen her köşesinde denize girebilirsiniz. Daha fazla seçenek arıyorsanız Dikili Plajlarına göz atmayı ihmal etmeyin.

İzmir'in en güzel köşelerinden biri: Foça

Üç tarafı denizle çevrili bir yarımada üzerinde kurulmuş olan Foça İzmir şehir merkezine 70 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Doğal bir liman konumundaki Foça adını Akdeniz Foku anlamına gelen Phokaia sözcüğünün değişmesiyle almıştır. Homeros’un Odysseia Destanı’ında adı geçen Foça tarihi mekânları, mavi bayraklı plajları, geleneksel evleri ve manzarasıyla her yıl hem yurt içinden hem de yurt dışından pek çok ziyaretçiyi ağırlamaktadır.

Fuarlar şehri Gaziemir

Şehrin merkezdeki en yüksek noktası konumundaki Gaziemir, yemyeşil doğasıyla öne çıkan ilçelerden biri. Şehir merkezine 13 kilometre uzaklıkta yer alan ilçe, ormanları nedeniyle özellikle hafta sonları şehrin karmaşasından uzaklaşmak isteyen ziyaretçilerin akınına uğruyor. Çok turistik bir nokta olmasa da, Adnan Menderes Havalimanı’nın sınırları içinde olması nedeniyle şehre hava yoluyla gelen herkesin ilk gördüğü ilçe konumundaki Gaziemir’in en önemli yapısı Fuar İzmir. Uluslararası fuarcılık standartlarında bir alan yaratmak amacıyla kurulan ve 2015 yılından beri hizmet veren fuar havaalanına 10, şehir merkezine 15 dakika uzaklıkta yer alıyor. 240 bin metrekarelik alana inşa edilerek ülkemizin en büyük fuar merkezi olma özelliğini taşıyan Fuar İzmir restoranları, ofisleri, tiyatrosu, seminer salonuyla farklı etkinliklere de ev sahipliği yapıyor.

Huzurun merkezi: Güzelbahçe

Şehir merkezine 24 kilometre uzaklıkta bulunan Güzelbahçe sahili, doğal güzelliği ile öne çıkan yerleşim yerlerinden biridir. Bölgede Yörükler ve Giritlilerin uzun yıllar birlikte yaşamalarının arından Karadenizlilerin de katılmasıya kültürel zenginliği artan ilçe, özellikle balıkçılıkla anılıyor. Cazip bir turizm noktasından ziyade ağırlıklı olarak halkın yaşadığı bir bölge olan Güzelbahçe’ye lezzetli bir balık ziyafeti için mutlaka uğramalısınız.

En kalabalık ilçelerden biri Karabağlar

Gaziemir, Konak, Buca, Balçova gibi yoğun nüfusa sahip ilçelerle komşu olan Karabağlar İzmir merkezine 10 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Muhteşem bir doğaya sahip, üzümüyle meşhur Kavacık Köyü’nü keşfetmek için rotanızı Karabağlar’a çevirmeye ne dersiniz?

Karabağlar tarihini yansıtan en önemli nokta, Akçakale (Akçakaya) Ören Yeri. 1. derecede arkeolojik sit alanı ilan edilen Akçakale, ilçenin tespit edilen en eski yerleşim yeri. Şehrin güney ve batı savunma kalesi olan Akçakale’ye çıkmak için takip edeceğiniz orman yolunun kıyısındaki kesitlerde sur duvarlarının taşlarını görmek mümkün. Persler tarafından kurulduğu tahmin edilen Akçakale’nin dışında ilçedeki bir diğer yerleşim yeri de Yıkık Minareli Camii’nin olduğu ve Eskiizmir Semti olarak anılan bölgedir. Yıkık Minareli Camii, Osmanlı mimarisinin özelliklerine taşıyor ve 600 yıllık bir geçmişi olduğu tahmin ediliyor.

Serin havası nedeniyle 50’li yıllara kadar kentlinin tercih ettiği yazlık bölgelerden biri olan Karabağlar bugün şehrin en yüksek nüfusa sahip ilçelerinden biri.

En doğal kalmış ilçe Karaburun

Doğal güzellikleri, şifa dağıtan bitkileri, gelenekleri, görenekleri ve barışçıl yaşam felsefesiyle sayıları giderek azalan niş turizmi bölgelerinden biri olan Karaburun, İzmir merkeze 100 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.

Çeşme otoyolu sayesinde oldukça kolay ulaşılabilen ilçe, “Başka Yerde Olmayanlar” sınıflandırılmasında dünyada önemli bölgeler arasında yer almaktaadır.

Tarihte Mimas olarak bilinen, efsanelere konu olan Karaburun binlerce yıllık geçmişinin yanı sıra tertemiz deniziyle de mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.

Çağdaşlığın Kalbi: Karşıyaka

Şehrin en gözde ilçelerinden Karşıyaka eski Levanten evleri ve tarihi yapılarıyla dikkat çekmektedir. İlçe, İzmir merkezinin tam karşısında konumlanması nedeniyle Karşıyaka olarak anılmaktadır.

Karşıyaka’da görülmeye değer yerlerin başında ilçeyle özdeşleşmiş köşkler gelmektedir. Venedik'teki bir sarayın minyatürü olan Penetti Köşkü, bugün kafe olarak hizmet veren Van Der Zee Köşkü, Mustafa Kemal Atatürk'ün eşi Latife Hanım'a ait olan Latife Hanım Köşkü Anı Evi şehirde görülebilecek başlıca köşkler arasındadır. 19. yüzyılın başlarında yapılan Alibey Hamamı da ilçenin önemli tarihi yapılarından biridir.

Karşıyaka’da pek çok müze de bulunmaktadır. Bilim Müzesi, Hamza Rüstem Fotoğraf Evi Özel Müzesi ve aynı alan içinde bulunan  Açık Hava Arkeoloji Müzesi ile Haberleşme Müzesi bu müzelerin başlıcalarıdır. Ayrıca Karşıyaka sokaklarında başta Atatürk Heykeli, Nazım Hikmet Heykeli ve İnsan Hakları Anıtı gibi pek çok heykel ve anıta da rastlamak mümkündür.

Kiraz yurdu: Kemalpaşa

Antik Çağ’dan günümüze pek çok uygarlığın yerleşim merkezi olmuş Kemalpaşa İzmir merkeze 29 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Yılın her mevsimi yemyeşil doğası ve bahar aylarının müjdecisi çiçekleriyle bir geline benzetilerek tarih boyunca Yunanca gelin anlamına gelen “Nif” olarak anılan ilçe, görülmeye değer yerleriyle de ziyaretçilerini her mevsim ağırlamaya hazır.

İlçeye adımınızı attığınız anda sizi Bizans Dönemi’nde, 2. Tehedodoros Laskaris tarafından 1206-1222 yılları arasında yaptırılan Kız Kulesi (Laskaris Sarayı) karşılıyor. Hakkında efsanelerin anlatıldığı Kız Kulesi ilçenin sembolü kabul ediliyor. Antik Dönem’de “Olimpos” adlı 19 dağdan biri olan Nif Dağı’na gittiğinizde Laskarisler zamanından kalma, mermer taşlı ve tuğla harçlı bir saray kalıntısını görmeniz mümkün. İlçenin en çok ziyaret edilen yerlerinden biri de ilçe merkezine 4 kilometre uzaklıktaki Kımız Çiftliği. Türk boylarına ait otağ kültürünü tanıtmak amacıyla kurulan Kımız Çiftliği - Kazak Vadisi’nde kımız içerek Asya Türk yemeklerinden yiyebilir, ata binerek keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

Mimari özellikleri ve küçük buluntuları ile kültür tarihinin aydınlatılmasına katkıda bulunan Ulucak Höyük, Ege kıyısına açılan verimli alüvyal bir ovanın üzerinde yer alıyor. Ege Bölgesi’nde yaşayan Alevilerin ziyaret mekânı olan ve ilçedeki Altın Kiraz Kültür ve Sanat Festivali ile Nazarköy Boncuk Şenliği’ne de ev sahipliği yapan Hamza Baba Türbesi, 13. yüzyıldan günümüze ulaşan Hitit Karabel Anıtı ve 16. yüzyıl başlarında inşa edilen Yedigöz Köprüsü ilçede görebileceğiniz diğer tarihi yapılar.


Uzak ilçelerden biri: Kınık

Bergama ve Manisa’nın Soma ilçeleriyle komşu olan Kınık İzmir şehir merkezine 119 kilometre, Bergama’ya 19 kilometre mesafede yer alıyor.

Tarihi Roma İmparatorluğuna kadar uzanan ilçe bugünkü adını Oğuz Türklerinin Bozoklar kolunun Kınık boyundan alıyor. Selçuklu İmparatorluğu’nun kurucuları bu boydandı.

Eğer yolunuz Kınık’a düştüyse doğayla iç içe biraz zaman geçirmek için rotanızı Boncuk Göl’e çevirebilirsiniz. Kınık ile Poyracık arasında yer alan Boncuk Göl’de mangal yapabilir, cıvıl cıvıl kuş sesleri arasında sakin bir gün geçirebilirsiniz.

İzmir'e en uzak ilçe: Kiraz

Kuzeyde Manisa, güneyde Beydağ ve Nazilli tarafından çevrelenen Kiraz, İzmir merkezinin 145 kilometre uzaklığında yer alıyor. İlçe turizm açısından henüz gelişmekteyse de yolunuz düşerse doğal güzelliklerini görmek için uğrayabileceğiniz yerlerden biri.

İzmir'in kalbi: Konak

İzmir’in merkezinde yer alan Konak, pek çok turistik noktasıyla şehre gelenlerin görmeden dönmemesi gereken başlıca yerlerden biri. Geçmişten günümüze ulaşan tarihi eserleri, kültür sanat etkinlikleriyle İzmir’in gözde ilçesi sizi şehir hayatının canlılığına davet ediyor.

Konak’ta tarihi mekânların sayısı oldukça fazla. İlçe merkezini keşfederken görmeniz gereken ilk yer İzmir’in simgesi sayılan Saat Kulesi. Tahta çıkışının 25. yılında Sultan 2. Abdülhamid’e armağan edilen Saat Kulesi aynı zamanda İzmirlilerin buluşma noktalarından biri. Yine şehrin sembollerinden biri olan Tarihi Asansör de hem tarihi değeri hem de büyüleyici şehir manzarasıyla gezi listenize almanız gereken yerlerden biri.

Şehir ticaret hayatında geçmişten bugüne önemli bir rol oynayan Kemeraltı şehre gelenlerin uğrak noktalarından biri. Ülkemizin en büyük açık hava çarşılarından olan Kemeraltı içindeki hanlarının yanı sıra renkli mağazaları ve farklı lezzetleri sunan lokantalarıyla da keşfedilmesi gereken bir yer.

Plajları ile ünlü Menderes

Şehir merkezine 20 kilometre uzaklıkta yer alan Menderes mavi bayraklı plajların yer aldığı birbirinden güzel koylarıyla yaz tatillleri için en güzel adreslerden biriyken önemli tarihi yapılarıyla da arkeoloji meraklılarının ilgisini çekiyor.

Menderes’e 43 kilometrelik sahil şeridine sahip; buraya gelip berrak denizin keyfini çıkarmamak olmaz. Ulaşım kolaylığı nedeniyle deniz tutkunlarının tercih ettiği yerlerden biri olan Gümüldür maviyle yeşili buluşturan doğasıyla büyüleyici yerlerden biri. Gümüldür’ün mavi bayraklı plajlarının yanı sıra farklı bir alternatif ararsanız önerebileceğimiz bir diğer plaj ise Özdere. Ahmetbeyli’yle birlikte 30 kilometreyi bulan sahil şeridine sahip Özdere’de denizin ve güneşin keyfini doyasıya çıkarabilirsiniz.

Çömlekçilikle ünlü: Menemen

Tarihi milattan önceye dayanan, çömlekçiliği ile ünlü Menemen İzmir merkeze 35 kilometre uzaklıkya yer alıyor. Tarihe meraklıysanız daha çok görülmeye değer tarihi yapılarıyla dikkat çeken Menemen’e rotanızı çevirebilirsiniz.

İzmir'in oksijen deposu: Narlıdere

Adını bir zamanlar bulunan nar bahçelerinden alan Narlıdere çam ormanları nedeniyle İzmir’in oksijen deposu bölgelerinden biri olarak anılıyor. Balçova ve Güzelbahçe’yle komşu olan ilçe İzmir merkeze 17 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Şehir merkezinden otobüslerle kolaylıkla ulaşılabilen ilçenin ekonomisi büyük ölçüde tarıma dayanıyor. Narenciye bahçelerinin ve çiçek seralarının yoğun olduğu bölge, mandalina bahçelerinin kokusuyla sakin yaşamın sürdüğü yerlerden biri.

Doğal güzellikleri ile büyüleyen Ödemiş

İzmir merkezine 112 kilometre uzaklıkta bulunan Ödemiş doğal güzellikleri, Hitit, Fridya, Lidya, Pars, Roma ve Bizans dönemlerinden günümüze ulaşan tarihi değerleriyle Ege’nin görülmeye değer sımsıcak ilçelerinden biri.

İlçede mutlaka görülmesi gereken başlıca yerlerinden biri olan Birgi, hem zengin kültürü hem de doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor. İlçe merkezine 9 kilometre uzaklıkta yer alan Birgi ilçenin kültür ve inanç turizmi merkezi olarak anılıyor. 5.000 yıl öncesine uzanan bir tarihe sahip olan Birgi’de geçmişten günümüze gelen konakların yanı sıra türbeleri, camileri ve hamamları görebilirsiniz. Birgi’den sonraki en önemli turistik nokta kabul edilen Bademli de hem eşsiz doğası hem de ilçenin tarihini yansıtan önemli yapılarıyla görülmeye değer bir başka yer.

Sakin şehir Seferihisar

Türkiye’nin ilk sakin şehri olarak adını duyuran Seferihisar huzur kelimesiyle özdeşleşen yerlerden biridir. Tertemiz sahillerinde denizin tadını doyasıya çıkaracağınız Seferihisar sakin sokakları, güler yüzlü halkı, antik kenti, özgün mimariye sahip evleriyle size yılın dört mevsimi huzurlu bir tatil vadediyor.

İzmir’e yaklaşık 45 kilometre mesafede yer alan Seferihisar’ı en özel kılan özelliği ülkemizde Cittaslow (sakin şehir) hareketine katılan ilk yer olmasıdır. Yaşamı yavaş kılmanın değerli olduğunu savunan bu hareketin ülkemizdeki öncüsü olan şehir sadece yaşayan halkına değil, doğası ve yaşam biçimiyle ziyaretçilerine de bu huzuru armağan etmeye hazır. Çevre konusunda oldukça duyarlı olan bu beldeyi gezerken tatilinizin bitmesini hiç istemeyeceksiniz.

Antik kenti ile ünlü Selçuk

Dünyanın en büyük açık hava müzesi olarak adlandırılan Selçuk tüm dünyanın ziyaret etmek için can attığı Efes Antik Kenti ve Meryem Ana Evi başta olmak üzere her köşesine sinmiş tarihiyle İzmir’de mutlaka görmeniz gereken ilk adres. Şirince Köyü, Kuş Cenneti, Pamucak Sahili ve daha nicesi... Selçuk’u keşfetmek için sayısız nedeniniz var.

İzmir şehir merkezine 74 kilometre uzaklıkta konumlanan Selçuk yılın her mevsimi, dünyanın dört bir köşesinden ziyaretçi alan yerlerin başında geliyor. Arkeoloji meraklıları için gerçek bir hazine değerindeki Selçuk mavi bayraklı plajlarıyla yaz tatillerinin de cazip adreslerinden biri. Her anını dolu dolu yaşayacağınız bir tatil hayal ediyorsanız Selçuk size tüm güzelliklerini cömertçe sunmaya hazır.

Yemyeşil doğası ile Tire

İzmir'e yaklaşık 85 kilometre uzaklıkta konumlanan Tire tarih boyunca ev sahipliği yaptığı birçok halk nedeniyle zengin kültüre sahip yerlerden biri. Kuşadası ve Selçuk’a yakınlığı nedeniyle arkeoloji meraklılarının durakları arasında yer alan Tire’yi keşfetmem aynı zamanda onun zengin doğasına karışmak demek.

Yavukluoğlu Cami olarak da anılan Yoğurtluoğlu Külliyesi, 15. yüzyıldan günümüze ulaşan eserlerden biri. 2005 yılında gerçekleştirilen restorasyonun ardından yeniden ibadete açılan külliyenin yanı sıra Tire sokaklarında gezerken pek çok camiye rastlamanız mümkün. Ulu Cami, Gucur Cami, Tahtakale Cami, Yahşibey Cami (Yeşil İmaret) ve daha pek çok camiyi keşfetmek için camiler listesine göz atmanızı öneririz. İlçede Kayıstiros kaya mezarları, Kurşunluhan, Çanakçı Mescidi, Balım Sultan Türbesi, Tahtakale Hamamı, Theos Mozolesi gibi keşfedilmeye değer sayısız tarihi yapı bulunuyor.

Ana tanrıçanın kenti: Torbalı

Tarih sahnesinde en eski çağlardan itibaren çeşitli uygarlıkların merkezlerinden biri olarak boy gösteren Torbalı adını antik çağın ünlü şehri Metropolis’ten alıyor. Şehir merkezine 45 kilometre uzaklıkta konumlanan Torbalı tarım ve sanayisi ile öne çıksa da keşfedilmeye değer turistik noktalarıyla da şehri ziyaret edenlerin adreslerinden biri olma özelliğini koruyor.

En şirin ilçe: Urla

Çeşme, Seferihisar ve Karaburun gibi birbirinden güzel tatil beldeleriyle çevrili Urla, İzmir şehir merkezine 35 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Birbirinden güzel koylarında berrak Ege denizinin sularına kendinizi bırakacağınız huzurlu tatilin adresi Urla, doğal güzellikleri, görülmeye değer tarihi yapıları, kendine özgü mutfağıyla Ege’nin dingin atmosferinde sizi ağırlamaya hazır.

Kaynak: HABER MERKEZİ