Özgür ÇOŞKUN - Yiğit SÜTCÜ- Kınık Belediye Başkanı Sema Bodur ile bir araya geldik, ilçede yaşanan son gelişmeleri ve yapmak istedikleri projeleri konuştuk. Domates başta olmak üzere, bölgede tarım yapan tüm vatandaşların sorunlarını dinlediklerini belirten Kınık Belediye Başkanı Sema Bodur, “Tarımda modern yöntemler kullanmayı reddettiğimiz sürece ne yazık ki böyle sorunlarla karşılaşmamız kaçınılmaz. Kış boyunca domates ihracatının kapatılması sebebiyle fabrikaların dolduğu haberleri konuşulmuştu. Buna rağmen bölgede çok fazla domates ekimi gerçekleşti. Bu noktada önce topraklarımızı masaya yatırmamız gerekiyor. İl tarım, ilçe tarım ve ziraat odaları bir araya gelmeli. Örneğin biz belediye olarak bu konuda çalışmalar yapacak bir komisyon kurduk. Ama ne yazık ki bu konuda çok geç kalınmış. Zamanında yapılmadığı için bu gibi sorunlar yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu sezon için çok geç kalınmış durumda

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de Tarım Daire Başkanlığı’nı kurduğunu ifade eden Sema Bodur, “Bu yapılar birlikte çalışacak. Ancak bu sezon için yaşanan sıkıntıların önüne geçmek mümkün olmadı. Bu konuda çok geç kalınmış. Bölgemizde daralan bir pazar olduğu gerçek. Ancak bu sadece bu bölge ile sınırlı değil. Türkiye geneline baktığımızda bir arz fazlası olduğunu görmek mümkün. Yurtdışında da bu durumu görmek mümkün. Fabrika sahipleri ile yaptığımız görüşmelerde şunu gördük ki, ellerinde domates olmasına rağmen, sözleşme yaptıkları üreticilerden mal almaya devam ediyorlar. Ancak bunun dışında mal almalarının mümkün olmadığını ifade ediyorlar. Bir de ne yazık ki daha erimeyen domates tarlaları var. Bunlar da piyasaya girdiğinde sorun daha da büyüyecek” şeklinde konuştu.

Onların canı yandığı kadar bizim de yanıyor

Bu gibi sorunların ortaya çıkmaması için ciddi yatırımların gerektiğini belirten Sema Bodur, “Soğuk hava depoları ve hal yatırımları için çalışmalar başlattık. Örneğin meclis üyelerimizden birisini ziraat mühendisi olarak belirledik. Bizim bakış açımız bu yönde. Ama belirttiğim gibi, neredeyse 100 gündür görevdeyiz. Bu sorunun çözümü için bundan en az 1 sene önce çalışmalar yapılması gerekirdi. Biz belediye olarak, kayıt üzerinde baş sorumlu olmasak bile çözüm yolları bulmaya çalışıyoruz. En nihayetinde bu kişilerin hepsi bizim hemşerimiz. Onları canı yandığı kadar bizim de canımız yanıyor. Bizim bu insanlarla gönül bağımız farklı bir boyutta. Onlara sırt dönme gibi bir durumumuz asla söz konusu olamaz” dedi.

Tarım komisyonu kuruluyor

Kınık İlçesi için yeterli dökümantasyonun da hazırlanmadığını belirten Sema Bodur, “İl ve İlçe Tarım müdürlükleri gerekli çalışmaları yapamadı. Biz bu noktada sorumluluk alacağız. Bahsettiğim tarım komisyonu ile konunun her tarafını bir araya getirmeyi planlıyoruz. Komisyonda ziraat mühendisi olduğu kadar çiftçi de olacak. Üretici olduğu kadar fabrika sahiplerinden de temsilciler olacak. Önümüzdeki yılı bu şekilde planlayacağız. Bu çalışmalar hasat tamamlandıktan sonra başlayacağız” dedi.

'Kınık'tan' markası hayata geçiyor

Tarım alanında yaşanan tek sorunun domateste olmadığının da altını çizen Sema Bodur şunları söyledi, “Pamuk, biber, buğdayda da benzer sıkıntılar yaşandığı için çiftçi bir nevi kumar oynayarak domatese yönleniyor. Bu işin planlı bir şekilde yapılması gerekiyor. Biz başlangıç olarak mevcut domatesi katma değeri yüksek hale getirmeyi planlıyoruz. Çeşitli şekilde paketli soslar ilk aklımıza gelenlerden. Bunun yanı sıra, seçimden önce ifade ettiğimiz gibi ‘Kınık’tan’ markamızı oluşturacağız. Bu marka kapsamında yoğurt, peynir, salça, kuru domates ürünlerini piyasaya süreceğiz. Bu noktada halkımızın sigortası olacağız. Bunu örneklendirmek gerekirse, bizler belediyeye ait olan fırını yeniledik ve hizmete açtık. Şu an düşük bir kapasite ile çeşit ekmek üretimi ve satışı yapıyoruz. Ancak bir gün bu alanda bir sıkıntı yaşanırsa, gece gündüz ekmek üretip o sıkıntıyı ortadan kaldırabilecek bir kapasiteyi oluşturduk. Sigorta söylemi bu yüzden önem kazanıyor.  

Sorumluların kim olduğu belli

Çiftçinin sesini duyurmasını saygıyla karşıladığını ifade eden Başkan Bodur, “Yaşadıkları sıkıntıları duyurmak istemeleri son derece normal. Domatesin para etmediğini ifade etmeleri çok doğal. Bu noktada sorunu doğru analiz etmek gerekiyor. Bu şartlarda çiftçinin para kazanması mümkün görünmüyor. Mazot, ilaç, gübre ve benzeri masraflar belli, enflasyonun durumu ortada. Sorumluları bu alanda aramalılar” şeklinde konuştu.      

Ekonomi politikaları yanlış

Gerçekleşen eylemi de değerlendiren Sema Bodur, “Eylemi gerçekleştiren arkadaşlar, şunu unutmamalı ki, bu bir ülke sorunu. Ekonomi politikalarında yapılan yanlışlar sonucu bu noktaya gelindiği ortada. Biz de önceki gün gerçekleşen eyleme destek verdik. Birlikte İstiklal Marşı’mızı okuduk. Kendilerine bu sezonla ilgili belediyenin yapabileceği bir şey olmadığını ifade ettik. Ama bu noktada çeşitli burs ve yardımlar ile kendilerine ekonomik anlamda destek vereceğimizin de sözünü verdik.” ifadelerini kullandı.

Çiftçiler doğru adrese yönelmeli

Eylemcileri provoke etme gayretinde olan bir grubun da farkında olduğunu belirten Başkan Bodur, “Seçim öncesi AKP adayı ile birlikte olan, bu partiden milletvekili adaylığı bulunan ve benzeri durumlarda olan kişilerin eylemi farklı bir noktaya getirmeye gayret ettiğini gözlemledik. Bir noktada bizi hedef göstermeye çalıştıklarını da gördük. Hedef şaşırtma çabaları var. Çiftçileri doğru adrese gitmeleri konusunda uyarmak istiyoruz. Gitmeleri gereken yer AKP İlçe Binası’nın önüdür. Talep ve şikayetlerinin muhatabı orasıdır” ifadelerini kullandı. Kınık halkının hükümetten olan beklentisini de ifade eden Sema Bodur, “İlçemizde ne kadar domates üretildiği resmi olarak belli. Bu noktada başka ürünlerde olduğu gibi prim sistemi getirilmeli. Aksi takdirde bütün çiftçilerimiz ekonomik olarak batma noktasına gelecek. Ürününü tarlada bırakan çiftçiler var. Bu durumu göz önünde tutmak lazım.” dedi.   
 

Kınık yanlış yönetilmiş

Son derece verimli toprakların olduğu ve coğrafi konum olarak da avantajlara sahip olan Kınık’ın bugüne kadar yanlış yönetildiğini ifade eden Başkan Bodur, “Liman bölgelerine çok yakın bir noktadayız. Sınır komşumuz Manisa ve Balıkesir’e ulaşımımız çok kolay. Bu güzel ilçe yanlış politikalar ile yönetilmiş. Malımızı tüm bu pazarlara satmamız mümkün. Şu andan itibaren düzgün politikalar ile bunu sağlamak istiyoruz. Ağlamak, sızlanmak yerine çalışmak durumundayız. Hep birlikte çalışarak önce Kınık’ı ardından da bu ülkeyi ayağa kaldıracağız.” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Kınık'ta domates üreticileri, firmaların düşük fiyat politikalarına karşı eylem düzenlemiş, traktörlerle Kınık meydanına gelen çiftçiler, domates kilo fiyatının 5 TL'den 1,8 TL'ye indirilmesine isyan etmişti. Çiftçiler, ‘Çiftçiyi öldürdünüz cenazeyi kaldırın’ yazılı tabutla kaymakamlık önüne yürümüştü. Bir çiftçi, maliyetlerin çok arttığını ve ürünlerini neredeyse bedavaya sattıklarını dile getirmişti. Eyleme Başkan Bodur da destek vermişti.

Muhabir: Yiğit SÜTCÜ