Sevinç KARATAŞ/ İz GAZETE- İzmir Kınık'ta domates üretimi yapan çiftçiler, domatesi üreticiden alan firmaların düşük fiyat politikasına karşı bir eylem gerçekleştirdiler. 5 TL olarak belirlenen domates kilo fiyatının 1,8 TL’ye indirilmesine isyan eden domates çiftçileri, Kınık meydanına 150 civarı traktörle indiler. Çiftçiler, hazırladıkları "Çiftçiyi öldürdünüz cenazeyi kaldırın" yazılı tabutla beraber kaymakamlık önüne yürüyerek orada bir açıklama yaptılar.

Yapılan açıklamada konuşan çiftçilerden biri, “Maliyetlerin 10- 15 katı arttığı yerde ürünlerimizi neredeyse bedavaya veriyoruz. Hepiniz gibi bizler de çok zarar gördük. Ancak şunu bilelim, hiçbir örgütümüz yok bizim. Ne Ziraat Odaları olsun ne kooperatifler olsun ne ilçe tarım olsun. Hiçbiri bizim yanımızda, çiftçinin yanında değil” şeklinde ifade ederken konu hakkında görüş belirten Tarım Sendikası Genel Başkanı Umut Kocagöz ise, “Genel bir fiyat politikası var fabrikalar arasında. Üreticide 2 TL olan domates, bugün pazarda 15 TL. Pazar etiketlerinde herhangi bir değişiklik olmazken çiftçilerin alın terinden kar etmeye çalışıyorlar” şeklinde konuştu.

Ürünlerimizi neredeyse bedavaya veriyoruz

Yanlış tarım politikaları sebebiyle ürünlerini yok pahasına sattıklarını söyleyen çiftçi, “Burada her kesimden, her görüşten insanımız var fakat tek ortak noktamız alın terimiz ve ürettiğimiz mahsuller. Son yıllarda yanlış tarım politikaları yüzünden ürünlerimiz yok pahasına gidiyor. Maliyetlerin 10- 15 katı arttığı yerde ürünlerimizi neredeyse bedavaya veriyoruz. Hepiniz gibi bizler de çok zarar gördük. Ancak şunu bilelim, hiçbir örgütümüz yok bizim. Ne Ziraat Odaları olsun ne kooperatifler olsun ne ilçe tarım olsun. Hiçbiri bizim yanımızda, çiftçinin yanında değil. Sadece bürokrasinin yanında o koltuklarda oturan insanlar. Biz bu insanlar yüzünden bu haldeyiz” diye ifade etti.

Bıçak kemiğe dayandı artık

Eylemde bulunan traktörlerin çoğunluğunun hacizli olduğunu belirten çiftçi, “Bizim bizden başka dostumuz yok. En çok tekmeyi çiftçi yedi burada. İşçisi çiftçiye baş kaldırdı, fabrikacısı çiftçiye baş kaldırdı. Bunlara rağmen bizim hiç sesimiz çıkmıyordu fakat bıçak kemiğe dayandı artık. 3 tane traktörle başladığım çiftçilikte şu an traktörüm yok. Gördüğünüz buradaki traktörlerin hepsi banka kredili, hacizli veya çoğu bu sene satılacaktır. Biz bu halde olduğumuz için utanmıyoruz, bizi bu hale sokan Tarım Bakanı utansın. Domatesin çöpünü hayvanlara yem olarak 1800-2000TL’ye satıyorlar ancak Domatesi üreticiden 1 buçuk TL’ye alıyorlar. Hatta onu da almıyorlar. Çiftçinin malı çürüsün diyorlar, yanındaki akrabasını piyasaya salıp bedavadan tarladan domates toplattırıyorlar. Bunlar burada bir çete olmuşlar artık” diye konuştu. 

Fabrikalarda bir fiyat politikası var

Fabrikaların genel bir fiyat politikası uyguladığını söyleyen Kocagöz, “Firma, daha fazla kar etmek için üreticiyi mağdur ediyor. Serbest piyasa olduğu için firmalar kendileri bir fiyat belirliyorlar aralarında. Belirledikleri bu fiyat, üretim maaliyetinin çok daha altında. Genel bir fiyat politikası var fabrikalar arasında. Üreticide 2 TL olan domates, bugün pazarda 15 TL. Pazar etiketlerinde herhangi bir değişiklik olmazken, çiftçilerin alın terinden kar etmeye çalışıyorlar. Özellikle bu sene üretici üzerinde inanılmaz bir baskı var. Ben bu eylemleri destekliyorum çünkü firmalar, çiftçinin emeğinden, ekmeğinden kar etmeye çalışıyorlar. Çiftçilerin emeğinin karşılığını alabilmesi için başka bir yol kalmadığını düşünüyorum. İster domates üreticisi olsun ister patates üreticisi olsun, bir isyan olmazsa eğer bu dönemde gerçek bir emeğin karşılığını almak mümkün değil. Bu tarz eylemler hem buradaki çiftçilerin haklarını savunması için, hem de ülke genelindeki çiftçilere teşvik olması açısından iyi bir örnek oluyor” şeklinde ifade etti.

Muhabir: Sevinç Karataş