Trafik ceza tutarları her sene yeniden değerleme oranına göre arttırılıyor. 2024 yılı için açıklanan yeniden değerleme oranı ise %58,46 olarak belirlendi. 

Kırmızı ışık cezası basit bir ceza türü gibi görülse de, hem şehiriçi hem şehirdışı yolculuklarda en sık karşılaşılan ihalllerden biridir. Dikkatsizlik sonucu bile kırmızı ışıkta geçme cezası alabilmek malesef mümkündür. Kırmızı ışıkta geçmenin cezası sadece para ödeme ile sınırlı değildir. Birden fazla kez de kırmızı ışıkta geçilirse ceza puanı olarak da yaptırım uygulanabilir. Sürücünün kırmızı ışıkta geçme ceza puanı 20'dir. Yani her kırmızı ışık ihlali sonucu ceza puanı eklenecektir. Bu açıdan kırmızı ışık cezası ve diğer yaptırımları olduğu kadar kaza risklerine karşı da çok dikkatli olmakta fayda vardır.  

Nasıl tespit ediliyor?

EDS sisteminin tespit ettiği ihalller, fotoğraflı delilleri ile birlikte ikametgah adresine gönderilir. 1 ile 10 gün arası ceza durumu sürücüye bildirilir. İlgililere ulaşmaması durumunda ise e-devlet üzerinden online olarak sorgulanabilir. Eğer kırmızı ışıkta geçme ihlali yapıldığı düşünülüyorsa ceza ulaşmasa da bile sürücüler kendileri de teyit edebilirler.

Kırmızı ışık ihlali cezası 2024

2024 yılında belirlenen trafik cezalarına göre kırmızı ışık ihlali cezası 1506 TL'dir.

Kaynak: Haber merkezi