Kısırlıkta beslenme tedavisi

Abone Ol

KADINLARDA İNFERTİLİTE 

Doğurganlığı kesin olarak artıran spesifik bir yiyecek veya içecek grubu yoktur. Ancak üreme organları üzerinde etkili olabilecek besinlerden bahsetmek tıpkı diğer sistemlere olduğu gibi mümkündür. Özellikle kadınlarda beslenme biçiminin ovulasyon üzerinde ciddi bir etkisi vardır. 

Diyetinde karbonhidratı hayvansal kaynaklı proteinlerle değiştiren kadınlarda yumurtlama sorunları ortaya çıkmaya başlamış. Bir araştırmaya göre sadece 1 porsiyon hayvansal protein eklenmesi kısırlık ihtimalini %32 artırabiliyor. Fakat karbonhidrat yerine bitkisel protein eklendiğinde ise tam tersi kısırlığa karşı koruyucu etkisi olduğu saptanmış.

Tekli doymamış yağ asitleri yerine trans yağlar daha fazla tüketildiğinde kısırlık riski artıyor.

Diyette karbonhidratlar trans yağlar ile değiştirildiğinde yumurtalık hastalıkları %73 oranında artıyor.

Yüksek dozda kafein tüketimi gebe kalma ihtimalini düşürür, düşük riskini artırır. Gelişen fetüsün sağlığını etkileyebilir. Hormon seviyelerini değiştirerek yumurtlama fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilir. Günde 1 fincandan az kahve tüketenlerde gebe kalma ihtimali 2 kat artıyor.

Alkol ise canlı doğum sayısını düşürebilir ve düşük riskini artırabilir.

ERKEKLERDE İNFERTİLİTE 

Kadınlarda üreme sağlığı beslenmeden ziyade beden kitle ineksi değerinden daha çok etkilenir. Erkeklerde ise besin seçimi direkt olarak semen yoğunluğunu, kalitesini ve cinsel performansı etkilediğinden beslenme çok daha önemli yer tutar. Erkek kısırlığındaki en önemli nedenlerden biri düşük kalite ve yoğunluktaki semendir. Uzmanlara göre besinler karaciğerde bazı süreçlerden geçer ve semene dönüştürülür. Semen besinlerden yapılırken, ilaçlar sadece semenin yapısını değiştirir fakat semen yoğunluğunu / sperm sayısını artırmaz.

İlaçlar sıcak-soğuk dengesini ayarlar fakat ilaçlar semenin yapısı ve dayanıklılığını koruyamaz. Besinler bu etkiyi sağlayabilirken, ilaçlar da daha çok cinsel gücü artırıcı özelliğe sahiptir.

Hem erkek hem kadınlar için üreme organlarının sağlığı için tüketilmesi gereken besinlere bakılacak olursa daha çok vitamin ve minerallere ağırlık vermek önemlidir. Ancak alınacak bu vitamin ve minerallerin doğal yollarla alınması yani hap ile değil doğal besinlerle alınması büyük önem taşımaktadır.