Gazeteci - Yönetmen Gökmen Ulu’nun imzasını taşıyan “Komünist Osman” belgeseli Balıkesir’in Gömeç ilçesinde büyük ilgi gördü. Gömeç 3. Zeytin Dalı Kültür, Sanat ve Barış Festivali kapsamında yapılan gösterimi yaklaşık 6 bin kişi izledi.  Gömeç Belediye Başkanı Melih Bağcı’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinliğe Osman Özgüven, kardeşi Sedat Özgüven, CHP’nin eski grup başkanvekillerinden Kemal Anadol, Gömeç’in eski belediye başkanları Orhan Bağcı ve Mehmet İrem Himam, Prof.Dr.Kenan Mortan,  Bergama’nın eski belediye başkanı Mehmet Gönenç, belgeselin anlatıcılarından Hüseyin Demirdal ve belgeselin yapımcısı Oben Ulu da katıldı.

İlgiyle izlenen belgeselin finalinde yurttaşlar Osman Özgüven’i dakikalarca ayakta alkışladı. Ardından, Özgüven’in yol arkadaşlarından Kemal Anadol söyleşi için sahneye çıktı. Moderatörlüğü Mehmet Gönenç yaptı. Osman Özgüven ve yoldaşlarının gerçekleştirdiği yerel devrime vurgu yapan Gönenç, “Bu belgesel başka bir belediyeciliğin mümkün olduğunu anlatıyor. CHP’nin siyasi tarihi içinde çok başarılı belediye başkanı örnekleri var; Ahmet İsvan gibi, Vedat Dolakay gibi, Aydın Erten gibi… Bu topraklarda, bu partinin kültüründe bu var. Bu ülkede bunun karşılığı da var. Bunu zaman zaman sürdüremedik. CHP, toplumcu belediyeciliği bir parti politikasına ya da bir manifestoya dönüştürmelidir. Bunun için, tüzük kurultayı bir fırsattır” dedi.

Yerinde sayanlara itibar etmeyelim

Kemal Anadol, SHP İzmir Milletvekilliği yaptığı dönemde Osman Özgüven’in parlamentodaki sesi olmakla gurur duyduğunu söyledi. Anadol, Türk ve Yunan halkları arasındaki bağların on yıllar boyunca kopuk kalmasından sonra 1986 yılından itibaren Dikili’de dostluk ve barış kapısının nasıl açıldığını anlattı. Anadol ayrıca, “Osman Özgüven halktan yana uygulama nasıl olurmuş gösterdi. Ancak bir üzüntümü de belirtmeliyim;demokrasi sürekli ilerlemesi gereken, eskisinden daha ileriye aşama aşama gitmesi gereken bir rejimdir. Ama maalesef, bizi eski Türkiye’yi özler hale getirdiler. Bugün uygulanan demokrasi, demokrasi değil. Tek adam rejimine karşı tekrar el birliği ile mücadele etmemiz gereken günleri yaşıyoruz. Onun için geçmişten ders alalım. Osman Özgüven’den daha ileriye gitmesi gerekirken yerinde sayanlara itibar etmeyelim”diye konuştu. 


Anadol sözlerini şöyle tamamladı: “Osman Özgüven belediyeciliği, durup dururken uydurulmuş bir şey değil. Elimizde bir örnek var. Bir gösterge var. Bir meşale var. Belediyelere halktan yana yönetimlerin gelmesi lazım. Onun için bizim belediyelerimizin başarıdan başarıya ulaşması lazım. Bu önümüzdeki demokrasi mücadelesine güç katar” dedi.

Mücadeleyi hiçbir zaman bırakmayalım

Belgeselin ardından Gömeç Belediye Başkanı Melih Bağcı, Osman Özgüven’e katılımlarından dolayı plaket verdi.  Bağcı, SÖZCÜ Medya Grubu’ndaki çalışmaları nedeniyle etkinliğe katılamayan Yönetmeni Gökmen Ulu’nun plaketini de Özgüven’e teslim etti. Bağcı’ya ve yurttaşlara teşekkür eden Özgüven, “Emek, demokrasi ve barış mücadelemiz sürüyor. Bu mücadeleyi hiçbir zaman bırakmayalım” dedi. Söyleşi gerçekleştiren siyasetçi/yazar Kemal Anadol’a, Bergama’nın önceki dönem belediye başkanlarından Mehmet Gönenç’e ve belgeselin yapımcısı Oben Ulu’ya plaketlerini ise Gömeç’in eski belediye başkanlarından Mehmet İrem Himam verdi.

Belgesel gösterimi ve söyleşinin ardından sahneye usta sanatçı Suavi çıktı. Alanı dolduran yaklaşık 9 bin kişiye hitap eden Suavi,“Ben de bu belgeselde Osman dost ile ilgili birkaç cümle kurarak yer aldım. Ekmek üzerinden, su üzerinden, insan ilişkileri üzerinden, çalmayan, çırpmayan, şeffaf, ahlaklı bir hayat üzerinden bakıldığında, karşımıza dipdiri bir Osman arkadaş ve onun temsil ettiği yerel yönetim anlayışına somut bir örnek olmuştu Dikili. Buradan hareketle onu tanıyor olmanın onurunu taşıyorum” dedi.

Kaynak: Haber merkezi