Bugün, Türk edebiyatının unutulmaz ismi Nâzım Hikmet’in 123. doğum yılı dolayısıyla Konak Kültürpark’taki Nâzım Hikmet heykeli önünde anma töreni düzenlendi. Konak Belediyesi, İzmir 68’liler Platformu ve Sosyal Demokrasi Derneği İzmir Şubesi iş birliğiyle gerçekleştirilen etkinlikte, şairin mücadele dolu hayatı ve eserleri bir kez daha hatırlanırken, konuşmacılar Nâzım Hikmet’in eşitlik, özgürlük ve adalet mücadelesini vurguladı. Törene, Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda Nâzım dostu katıldı.

Sosyal Demokrasi Derneği (SDD) İzmir Şube Başkanı Cengiz Onur, Nâzım Hikmet’i anma etkinliğinde yaptığı konuşmada, usta şairin Türk edebiyatına ve dünya şiirine kattığı yeniliklere dikkat çekti. Onur, konuşmasında, “Yaşamak, tek ve hür bir orman gibi kardeşçesine dizeleriyle yüreklerde yer eden, vatan sevgisi, aşk ve yurtsever kimliğiyle edebiyat dünyasının saygı duyduğu mavi gözlü dev Nâzım Hikmet’i anmaktan onur duyuyoruz” dedi.

Konak Belediyesi ve İzmir 68’liler Platformu iş birliğiyle düzenlenen etkinlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili ve Konak Belediye Başkanı da yer aldı. Onur, Nâzım Hikmet’in şiir estetiğinin farklı dillere çevrilerek dünya çapında tanındığını vurgularken, “Toplumlarda birçok yeni şair ortaya çıkabilir, ancak Nâzım Hikmet gibi yenilik getiren bir şair çok nadir bulunur” ifadelerini kullandı. İzmirli Nâzım dostlarını sevgi ve dostlukla selamlayan Onur, barış, demokrasi, özgürlük ve eşitlik değerlerine olan bağlılığın altını çizdi.

Cengiz Onur, Nâzım Hikmet’in aydın kişiliğini ve evrensel değerlerini vurguladığı konuşmasında, büyük şairin baskıya boyun eğmeyen duruşuna dikkat çekti. Onur, “Nâzım, aydın kişiliğiyle baskıya asla boyun eğmeyerek her zaman dimdik ayakta kalmayı başarmıştır. İnsanların yüreğine hitap eden şiirlerinin yanı sıra ödülsüz kişiliğiyle de efsaneleşmiştir. Bu benzersiz aydın duruşu ile dünya döndükçe, insan durdukça anılacaktır” ifadelerini kullandı. Nâzım Hikmet’in insanlığın haklı mücadelesine ve değerlerine olan inancının, günümüz için de önemli dersler barındırdığını belirten Onur, “123 yaşındaki Nâzım, bizlere insan kalabilmenin önemini ve zamanın gelip geçerken insanlık değerlerinin kalıcı olduğunu öğretti” dedi.

Onur ayrıca, Türkiye ve dünyada aydınlara, yazarlara, şairlere ve gazetecilere karşı tutumun değişmediğine dikkat çekerek, “Nâzım Hikmet’in ölümünden bu yana 62 yıl geçti. Ancak gerçek aydınlar, egemenler için hâlâ birer ‘güruh’, ‘müsvedde’ ve ‘devatanehane’ olarak görülüyor. İnsanlık, bir gün barışa, özgürlüğe ve eşitliğe ulaşabilirse, bu gerçek aydınların mücadelesi sayesinde mümkün olacaktır” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

İzmir 68’liler Platformu Başkanı Ertuğrul Gezenoğlu, Nâzım Hikmet’i anma buluşmasında yaptığı konuşmada, büyük şairin barış yanlısı duruşunu ve insan sevgisini vurguladı. Gezenoğlu, “Nâzım, kavgadan hiç kaçmamış ama her zaman barış istemiştir. İnsanlar kadar doğayı ve hayvanları da önemsemiş, sevdayı sonuna kadar yaşamıştır. Ancak en çok ülkesinin insanlarını ve vatanını sevmiş, onların mutlu bir yaşam sürmesini arzu etmiştir” dedi.

Nâzım Hikmet’in tam bağımsız bir ülke ve adil bir paylaşım talebine dikkat çeken Gezenoğlu, şairin “Vatan Hainliğine Devam Ediyor Hâlâ” şiiriyle ülkenin giderek bağımlı hale gelmesini protesto ettiğini hatırlattı. 1959 yılında yazdığı “Kuvâyi Milliye” şiirine de değinen Gezenoğlu, “Nâzım, halkının gaflet uykusundan uyanmasını istemiş, duyarsızlığa isyan etmiştir. ‘Memleketimden İnsan Manzaraları’ eserinde de halkın sıkıntılarını ve dertlerini dile getirmiştir” ifadelerini kullandı. Gezenoğlu, günümüzü değerlendirirken, “Bugün, Nâzım’ın yazdıklarından farklı bir durumda olmadığımızı görmek üzücüdür. Oysa şairin özlemini duyduğu hakça bir düzen ve bağımsızlık hâlâ özlemini duyduğumuz bir hayal olarak karşımızda duruyor” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

İzmirli neden taksi bulamıyor? Başkan Özkan açıkladı İzmirli neden taksi bulamıyor? Başkan Özkan açıkladı

Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Nâzım Hikmet’in doğumunun 123. yıl dönümünde yaptığı konuşmada, usta şairin özgürlük, eşitlik, adalet ve barış mücadelesine vurgu yaptı. Başkan Mutlu, “Türkçenin en büyük şairi Nâzım Hikmet’in 123. doğum yılını kutluyoruz. Özgürlüğün, eşitliğin, adaletin ve umudun simgesi olan Nâzım Hikmet, sadece 61 yıl süren ömrüne sığdırdığı eserleriyle tarihimizde derin bir iz bıraktı. Halktan ve vatanından yana kalemi asla susmadı; bedeller ödedi ama inandığı doğrular uğruna direnmekten vazgeçmedi” dedi.

Nâzım Hikmet’in fikirlerinin ve cesaretinin bugün hâlâ ilham kaynağı olduğunu belirten Mutlu, “Onun mücadelesini sürdürmeye çalışıyoruz. Adaletin, özgürlüğün ve eşitliğin egemen olduğu bir ülke hayaliyle onun hayallerini kentimizde ve ülkemizde hayata geçirmek için çabalıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kendi ailesinden bir anıyı da paylaşan Mutlu, “Babam, Nâzım Hikmet’in şiirlerini ezbere bilirdi. 1995’te kanser olduğunu öğrendiğinde bize ‘Öylesine ciddiye alacaksın ki yaşamı, yetmişinde bile ağaç dikeceksin’ dizelerini hatırlattı. Bu sözleri babamın mezar taşına yazdık. Nâzım, insanın tüm duygularını, vatana ve insanlığa olan sevgisini dizelere dökmeyi başaran büyük bir ozandı” diyerek konuşmasını tamamladı.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Başkanvekili Altan İnanç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın selamlarını ilettiği konuşmada, usta şairi anmanın ve anlamanın önemine vurgu yaptı. İnanç, “Nâzım Hikmet’i anlatmak hem çok kolay hem de çok zor. Konuşmacılarımız uzun uzun anlattılar. Ancak Nâzım Hikmet’i anmak, onu anlamak ve bu anlayışla yeni nesiller yetiştirmek büyük bir sorumluluktur” dedi.

Nâzım Hikmet’i anlamanın, antiemperyalist ve antikapitalist çizginin Anadolu topraklarında yaşatılması anlamına geldiğini belirten İnanç, “Nâzım’ı anlamak için ağacın dalını, karıncanın yuvasını, serçenin kanadını anlamak lazım. Bugün içinde bulunduğumuz durumdan asla umutsuz olmamalıyız; çünkü Nâzım, en zor koşullarda bile umutsuz olmamayı öğütledi. Her karış toprağı işgal edilmiş bu yurttan bize bir vatan teslim edenler, Nâzım ve onun gibi düşünenlerdir” ifadelerini kullandı. Konuşmasını umut vurgusuyla sonlandıran İnanç, Nâzım Hikmet’in öğretilerinin ışığında gelecek nesillere ilham vermeye devam edeceklerini söyledi.

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ