Kooperatif girişimciliği

Abone Ol

Uluslararası Kooperatifler Birliği (ICA), bir ilke imza attı. Dört kıtadan yaklaşık 200 genç (18-35 yaş) “Küresel Gençlik Forumu” ile Malezya’nın Kuching şehrinde buluştu.

Forum pek çok açıdan önem taşıyor. Etkinlik boyunca tüm katılımcıların etkileşimli oturumlarda bir araya gelmesi sayesinde ağ kurma faaliyetleri gerçekleşti; dünyanın farklı coğrafyalarında 40 eğitmenin yer aldığı forum bir yoğun bilgi paylaşım platformuna dönüştü.

Foruma katılmak çok zor değildi. ICA’nın internet sitesi üzerinden yaptığı çağrıya kooperatifçilik alanında çalışan, fikirleri ya da girişimleri olan herkes bireysel başvuru yapabiliyordu. Genç odaklı olduğu için en önemli kriter 35 yaşın altında olmaktı. Türkiye’den başvuru yapanlar arasında kabul edildiğim için onur duydum, böyle bir deneyimi yaşamak kooperatifçilik alanındaki birikimlerime bakış açımı genişletmek konusunda yardımcı oldu.

Malezya

Malezya, uzun yıllar İngiltere ve sonrasında Hollanda sömürüsü altında kalmış bir ülke. İkinci Dünya Savaşı sonrasında bağımsızlığını ilan ediyor. Demokratik seçimler var. 14 farklı bölgeye/eyalete ayrılmış. Her bir bölgenin kültürü, yaşam biçimi neredeyse tamamen birbirinden farklı. Pirinç, patates, her türlü et ve baharat yoğun bir mutfak var. Peynir, zeytin gibi ürünler hiç üretilmiyor, üretilenler de inanılmaz pahalı. Forumun düzenlendiği Sarawak Bölgesi, dünyanın üçüncü büyük adası Borneo’nun kuzeybatısında yer alıyor. Malezya, bu adayı Endonezya ile paylaşıyor. Kuzeyde bulunan Sarawak ve Sabah Bölgeleri Malezya sınırları içerisinde kalırken adanın güneyinde kalan daha büyük kısmı Kalimantanlar olarak Endonezya sınırları içerisinde konumlanmış. Malezya ve Endonezya, Müslümanların yoğun yaşadığı dost iki devlet. Forumun Malezya’da olmasının sebebi Asya Pasifik Kooperatifler Birliği (Angsaka)’nin ev sahipliği yapmak istemesi ve bir turizm merkezi olan Kuching şehrinin de yine ilgili otoriteleri sponsorluk desteği vermesi. Ev sahipliği çok iyiydi, forumun düzenlendiği otel ve otelin konumu isabetliydi; şehrin ara sokaklarında dolaşmak ve kültürü yaşamak foruma zenginlik kattı.

Neler Yaptık?

Kooperatif Girişimciliği dendiğinde Forum boyunca tüm oturumlarda bize aktarılan temel öğrenme fikri “inisiyatif/sorumluluk al” üzerine kuruluydu. Farklı başlıklarda düzenlenen oturumların her biri kooperatifler için harekete geç, dayanışmayı hisset mesajlarını içeriyordu. Oturum başlıkları arasında İş Modeli Araçları, Coop4Dev Programı, Dijitalleşme Araçları ve Kooperatifler, İletişim ve Toplumsal İletişim Araçları, Dezavantajlı Grupların Kentlerde Kooperatifleşmesi, Ağ Kurma Toplantısı, Sosyokrasi Yaklaşımı, Kooperatiflerde Yönetişim, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile Kooperatiflerde Sürdürülebilirlik, Kooperatiflerde İnovatif Araçlar.

Tüm oturumlar 90 dakika sürdü ve yaygın eğitim yöntemleri birçoğunda kullanıldı. Katılımcıların her an birbiriyle tanışması ve daha samimi iletişim kurabilmesi için ICA yetkilileri seferber oldu. Varış ve dönüş günleriyle birlikte 6 gün dolu dolu geçti. Güney Afrika’da doğmuş ve İrlanda’da kooperatifçilik üzerine doktora yapan oda arkadaşım Lungelo ile uluslararası politikalar üzerine keyifli sohbetlerimiz oldu.

Kooperatif girişimciliği konusunda iki ülkenin eğitime ciddi yatırımları var. İngiltere’de yer alan Cooperative College ve Kanada’daki Cooperative Management School önemli merkezler.

Ne Yapsak?

Kooperatif girişimciliğini dünyadaki kooperatiflerin ve hatta ICA’nın yaptığı gibi gündemde tutmalıyız. Türkiye’de kooperatifler için girişimcilik eğitim programları geliştirmek atılması gereken adımların belirlenmesinde yardımcı olabilir. Pek de fazla bilinmeyen kooperatiflerin girişimci gençlerle buluşması ülkemizde kooperatifçiliğin gelişmesine büyük katkı sağlar. Her alanda kooperatifçilik deyişiyle gençlere yönelik akademik ve saha odaklı uygulamalar kooperatifçilik alanında büyük adımlar atmamızı sağlar.