İZ GAZETE- İzmir, hafta sonu adeta afete teslim oldu. Yoğun yağışın ardından Konak’ta iki defa deniz taştı; caddeler, çok sayıda iş yeri, apartman ve araba su altında kaldı. Bölgede uzun süreli elektrik kesintileri de yaşandı.

Bugün Kordon’da tüm iş yerlerinin hummalı çalışmalarla normale dönmeye çalıştığı görüldü. Öte yandan sular altında kalan araçların çalışmadığı ve bir bir çekiciler tarafından çekildiği kameralara yansıdı.

Yaşadıkları mağduriyetleri İz Gazete’ye anlatan esnaf ve araç sahipleri önlemlerin arttırılmasını talep etti. Ayrıca mağduriyetin yaşandığı bölgenin ‘afet bölgesi’ ilan edilmesi ve devletin bölgeye destek olması gerektiği de vurgulandı.

Yükselti arttırılmalı

Uzun yıllardır Kordon’da restoran işleten ve çok ciddi zarara ve iş kaybına uğradıklarını söyleyen Özcan Uluğ, “2 gündür elektrik yok. Biz restoran olarak günlük çalışıyoruz ve ürünlerimizin hepsini atmak zorunda kaldık. Hasarımız büyük. Sigorta zararımızı inşallah karşılar. 1966 yılından beri Kordon’da esnaflık yapıyoruz. 10-15 defa belki bu su basmasını yaşadık. Kordon kıyısındaki yükseltinin 40 cm daha yükseltilmesi ve eğim verilmesi gerekiyor. Cumhuriyet Meydanı’ndaki kıyı şeridinde de hiçbir yükselti yok. Oraya da yükselti yapılması gerekir. Çok güçlü dalgalara ne yapsanız fayda etmez ama gerekli tedbirler alınırsa en azından felaketin bir kısmını önlenebilir” dedi. Uluğ, devletten yardım beklediklerini, bölgenin ‘afet’ alanı ilan edilerek esnafın mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini vurguladı.

Yıllardır aynı

Restoran işletmecisi Volkan Baran; mekânlarını açamadıklarını, dolapların ve bacaların çalışmadığını, gıda ürünlerinin çöp olduğunu, tüm sandalyelerin ıslak ve kirli olduğunu ifade etti. “Temizlik aşaması kolay ama bu mağduriyet birkaç günlük işimize ve ciromuza mâl olacak” diyen Baran, Kordon’da yıllardır bu sıkıntıları yaşadıklarını, en ufak yağmurda Kordon’un su bastığını belirtti.

İçler acısı bir durum

Kordon’da pastane ürünlerinin yoğunlukta olduğu bir kafeyi işleten Damla Hökerek içler acısı bir durum yaşadıklarını ifade etti. Yaşanılan su baskınının yanı sıra elektrik kesintisinin mağduriyeti büyüttüğünü kaydeden Hökerek, “Kekler, çikolatalar, dondurmalar ziyan oldu. 50-60 bin liralık zararımız vardır. Bugün temizlik yaptık ama umarım yine aynı sorunu yaşamayız. 2 gün işletmemizi açamayacağız. Bizim taleplerimizden biri ekiplerin daha hızlı çalışması. Personel sayısı arttırılabilir. Çünkü çalışmalar çok yavaş ilerledi” dedi.

Uyarıyı dikkate almalıydık

Narlıdere’den Kordon’a eğlenmeye gelen Cem Ulutaş ise arabasının su altında kaldığını ve çalışmadığını ifade etti. Ulutaş şu açıklamaları yaptı: “Cumartesi akşamı restoranda yemek yedik ve sonrasında eğlenmeye gittik. Gece 4 gibi mekânı su bastı. Dışarıda da dizimize gelecek kadar su vardı. Herkes mekânlara sıkıştı. Hatta elektrik kontağından kaynaklı ufak çaplı bir yangın da çıktı. Ertesi sabah arabamızın yanına geldik ama akü bitik durumdaydı ve çalışmıyordu. Şimdi kaskocuyu aradık, aracın çekilmesini bekliyoruz. Doğal afetlerde nasıl bir yol izleniyor bilmiyoruz. Ama şu an için manevi bir mağduriyet yaşıyoruz tabii. Aslında telefonlarımıza fırtına ve yağış uyarısı gelmişti fakat suların yükselip de böyle bir mağduriyet yaratacağını bilemezdik. Dikkate almalıydık uyarıyı” dedi.

Editör: Özlem Çimen Durmaz