Dikili, İzmir'de doğa ve denizin tadını çıkartabileceğiniz ilçelerden biri. Bu ilçede masmavi ve pırıl pırıl bir denize girebileceğiniz çok sayıda plaj bulunuyor. Dikili'de denize girilecek yerleri sizin için araştırdık. Dikili plajları...

Akvaryum Koyu

Dikili'nin güneyinde, merkeze yaklaşık 26 kilometre uzaklıktadır. Çandarlı Mahallesi'nin kıyı kesiminde yer alan plajda yeme-içme tesisleri bulunur. Bozulmamış doğaya sahip plajda kayalık alanlar vardır. Plaj kıyısına yapılan geniş iskele alanında çeşitli plaj donatıları yer alır.


İlk Yankı Plajı

Dikili'nin güneyinde, merkeze yaklaşık 28 kilometre uzaklıktadır. Sahille paralel siteler uzanır. İlk Yankı Sitesi'nin önünde bulunan plaj, site sakinlerinin zaman geçirdiği bir plajdır.


Flamingo Beach

Dikili'nin güneyinde, merkeze yaklaşık 24 kilometre uzaklıkta. Çandarlı Mahallesi'nin kıyı kesiminde yer alan plajda yeme-içme tesisleri bulunur. Localar, şezlonglar gibi plaj donatılarının yer aldığı plaj, piknik aktivitesine de olanak sağlar.


Hayıtlı Plajı

Dikili'nin güneybatısında, merkeze 15 kilometrelik uzaklıktadır. Ulaşımı kolay ama sessizv e tenha bir plajdır. Bademli Köyü'nden Denizköy'e doğru giderken, toprak yola saptıktan 5 dakika sonra plaja varılır. Hayıtlı Plajı ve çevresindeki doğanın güzelliği ve ortamın sessizliği dikkat çekicidir. Bölgedeki birçok diğer koy gibi, tertemiz bir denize sahiptir.

Bademli Deniz Ilıcası

Dikili ilçesinde bulunan Bademli Köyü'ndedir. Eskiden Aiolis Ilıcası olarak bilinirdi. Zeytinlikler arasından geçerek ulaşılabilen Bademli Ilıcası, Kalem Adası'nın bitiminde, deniz kıyısında yer alır.

Varlığı antik dönemlere dek uzanan ılıca, ismini bulunduğu köyden alır ve Bademli Deniz Ilıcası olarak anılır. Bölgede yer alan kaynak bölümler, havuz şeklinde düzenlenmiştir. Ülkemizde, etrafına herhangi bir tesis yapılmamış nadir ılıcalardan biridir Bademli Ilıcası. Elbette ki bunu, bölgenin sit alanı ilan edilmiş olmasına borçlu.

Bademli Ilıcası suyunun sıcaklığı 65 derece, denizde ise 42 derece civarındadır. Suyun içerisinde hidroasetat ve arsenik bulunur. Bu nedenle ağrı, sızı, romatizma, böbrek taşı ve cilt hastalıkları gibi rahatsızlıklara iyi geldiğine inanılır.

Garip Adası

Anakaraya yaklaşık 400 metre mesafedeki Garip Adası'na ulaşmak için Dikili Bademli Limanı'ndan ufak bir tekne kiralayabilirsiniz. Tekneyle adaya ulaştığınızda, dilediğiniz kadar güneşlenip denize girerek adanın keyfini çıkarabilirsiniz. Adada hiçbir tesis bulunmuyor, bu nedenle donanımlı gitmek gerek. Ayrıca adanın kıyı şeridinde gölgesinden faydalanabileceğiniz çok fazla ağaç olmadığından şemsiyenizi de yanınızda bulundurmanızda fayda var. Ya da bir tur teknesi kiralarsanız, adaya yüzüp tekne ayrılana kadar kendinizi beyaz kumlara bırakabilirsiniz. Kısa da olsa bu sayede adanın atmosferini tadabilirsiniz.

Antik dönemden izler taşıyan Garip Adası, ünlü tarihçi Strabon'un bahsettiği 'Işık Saçan Adalar' (antik dönemdeki adı: Arginnsai) üçlüsünden biri. İkinci adaysa Garip Adası'nın hemen karşısında yer alan Kalem Adası. Burası özel bir işletmeye ait olduğundan sadece otel sakinleri sahili kullanabiliyor. Üçüncü adanın ise çeşitli doğa olayları sonrası karayla birleşip yarımada şeklini aldığı düşünülüyor. Bu adalar bölgesi MÖ 400'lü yıllarda Atina ve Sparta arasında yapılan büyük deniz savaşlarıyla meşhur.

Kalem Adası

Dikili'nin Bademli Köyü'ne bağlı Kalem Adası'nın ana karaya uzaklığı yaklaşık 400 metredir. Tam anlamıyla bir tatil cenneti olmasına rağmen çok küçük bir adadır. Kuzeyden güneye doğru maksimum uzunluğun yaklaşık 1,5 kilometre olduğu dar bir adadır. Adaya tekne ile ulaşmak mümkündür.

Çandarlı Kale Önü Halk Plajı

Çandarlı, Dikili'nin güneyinde merkeze 20 kilometre uzaklıkta bulunan bir beldedir. Yarımada şeklindeki yapısı ve beldeye paralel şekilde uzanan mavi bayrak ödüllü Kale Önü Halk Plajı'yla ziyaretçilerine serinleyip, güneşlenebilmek için geniş bir alan sunar. Arka planında Çandarlı Kalesi'nin bulunduğu Çandarlı plajı mavi bayraklı bir plajdır. Plaj 200 metre uzunluğunda, 10 metre genişliğindedir. Plajda yeme-içme tesisleri yer alır.


Pissa Plajı

Pissa Plajı, Dikili merkeze 12 kilometre uzaklıkta. Dikili'nin güneybatısında yer alan Bademli'den sonra rahatlıkla ulaşabileceğiniz koylardan bir tanesi. Beyaz kum ve tertemiz berrak bir denize sahip olan bu plajda hiçbir tesis bulunmuyor. Pissa Plajı, güneşi denizde batırmak için de güzel bir seçenek.

Mardaliç Adası Akvaryum Koyu

Dikili Denizköy'ün yakınında, özellikle yabancı turistlerin ilgisini çeken ada Corci ya da diğer adıyla Mardaliç Adası, 'Zindan' diye adlandırılır. Adada antik yapı, antik kaplıca kalıntıları bulunur. 'Akvaryum' denilen koy da burada. Koy, Corci Adası'nın arka yüzünde bulunur ve bembeyaz kumlara sahiptir.

Hanımın Koyu

Adını bölgedeki kokulu otlardan alan ve aynı zamanda Kokarot Koyu diye de bilinen bu koy, araçla karadan ulaşım olmaması sebebiyle en bakir diyebileceğimiz koylardan. Sakin bir denizi ve yumuşak beyaz kumlarıyla görülmesi gereken yerlerden biri. Yine Bademli Limanı'ndan kalkan teknelerle bu koya ulaşabiliyorsunuz.

Çandarlı Doğu Halk Plajı

İzmir'in Dikili ilçesine bağlı Çandarlı'da yer alan plaj mavi bayrak sertifikası almıştır. Plajda cankurtaran hizmeti bulunmaktadır.

Küçük Zindancık Koyu

Dikili'de bulunan koy, ismini geceleri ay ışığını pek göremediği için karanlık kalmasından alır. Sahillerin kalabalık olduğu hafta sonu günlerinde sakin bir plajdır. Yalnızca birkaç özel mülkün bulunduğu Zindancık Koyu'nda burada oturan sakinleri rahatsız etmediğiniz sürece evlerinin arasından geçerek sahile ulaşabilirsiniz.

Geniş bir sahil şeridi vardır. Killik Koyu'ndan 5 dakika yürüyerek Zindancık Koyu'na geçiş yapmak mümkün. Koyun hemen karşısında 15-20 dakika içinde yüzerek ulaşabileceğiniz kayalıklardan bir ada var. Kayalar at başını andırdığı için yöre halkı At Adası olarak adlandırmış.

Killik Koyu

Dikili merkeze yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Bademli Koyu'nun hemen yanında bulunan ve biraz daha küçük olan bu koy, beyaz kumlara ve turkuaz rengi sulara sahip. Sahilde gezen yeşil-gri insanlar görürseniz şaşırmayın, sebebi bu koydan doğal kil çıkması. Bunu fark eden birçok ziyaretçi yüzlerini ve vücutlarını kil ile kaplayarak ciltlerine bakım yapıyor ve koy da zaten Killik adını buradan alıyor.

Bademli Halk Plajı

Bademli Köy merkezine 1 kilometre uzaklıkta ve köyün içinden geçerek ulaşabileceğiniz bir konumda yer alır. Dikili'de kime sorulsa önerilecek ilk plajlardan biri olan mavi bayraklı Bademli Halk Plajı, İzmir'in en popüler koyunda bulunan adeta bir doğa harikasıdır.

Halk plajı için giriş ücreti bulunmamakla birlikte isterseniz şemsiye ve şezlong kiralayabilirsiniz. Aile ve arkadaşlarınızla gidilebilecek her kesime uygun olan plaj çevresinde büfelerden alışveriş yapıp denizin ve güneşin tadını çıkarabilirsiniz.

Kaynak: Haber Merkezi