SEMRA İĞTAÇ- Figen Ayşe Gündüz, fotoğrafçılığıyla hem güzellikleri hem de toplumsal sorunları gözler önüne seren bir sanatçı. 1997 yılında Faruk Akbaş’dan temel fotoğrafçılık eğitimi alarak bu yola adım atan Gündüz, tutkusunu kıtalar ötesine taşımış, özellikle 2006-2016 yılları arasında yaşadığı Afrika’da önemli projelere imza atmıştır. Angola, Kenya ve Etiyopya gibi ülkelerde uzun yıllar yaşayan sanatçı, bu coğrafyalarda yaşanan iç savaşlardan ziyade, bu ülkelerin güzel yönlerine ve halkının direncine odaklanan fotoğraflar çekmiştir. Gündüz’ün karelerinde Afrikalı çocukların umut dolu bakışları ve kültürlerin derinlikleri öne çıkmaktadır.

Türkiye’ye döndükten sonra fotoğrafçılık kariyerine hız kesmeden devam eden Gündüz, İFSAK, Fotoğrafmetre Derneği ve Urla Fotoğraf Gönüllüleri Derneği gibi oluşumlarda aktif olarak yer almaktadır. Fotoğrafçılığı, sadece estetik bir uğraş olarak görmeyen sanatçı, toplumsal sorumluluk projelerinde yer alarak fotoğrafla farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda katıldığı projelerden biri, Türkiye’nin çeşitli illerini dolaşan ve bir kitapla taçlandırılan "İklimler Değişirken Türkiye" sergisi olmuştur. Bunun yanı sıra su kıtlığına dikkat çeken “Su” projesinde de yer almış ve suyun küresel önemini fotoğraflarla vurgulamıştır.

Aynı zamanda blog yazarlığı yapan Gündüz, iki çocuk hikaye kitabı ve dört gezi kitabında fotoğraflarıyla izlenimlerini paylaşmıştır. Bu yıl, 28 Eylül’de Urla’da gerçekleşecek bir karma sergide, İzmir Urla'da yaşanan yangınlar akabinde sahada çektiği fotoğraflarla yer alacaktır. 

Figen Ayşe Gündüz, hem yeteneği hem de sanatını toplumsal sorunlara ışık tutmak için kullanma amacıyla fark yaratan bir fotoğraf sanatçısı olarak öne çıkmaktadır.

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ