SEMRA İĞTAÇ - Alp Armutlu'nun Cumhuriyetimiz'in 100. yılına ithaf ettiği ve büyük ilgi gören belgeseli Zaferin Yolu - Ruhundaki Ateş, kitap sayfalarına aktarıldı. İkinci Adam Yayınları tarafından basılan kitap, Türk Kurtuluş Savaşı'nın kahramanlık destanını bir kez daha okurlarla buluşturuyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının 1975 kilometrelik zafere yürüyüşünü anlatan eser, aynı zamanda belgesel çekimleri sırasında yaşanan ilginç ve duygusal anılara da yer veriyor. Armutlu, "Anadolu topraklarındaki Zaferin Yolu'nu daha iyi anlamak ve anlatmak amacıyla belgeselimizi kitaba dönüştürdük" dedi. 2021 yılında yayımlanan ilk kitabı Umudun Yolu - Kağnı Kamyonu Yendi sonrası,  Zaferin Yolu - Ruhundaki Ateş ile de büyük bir başarı hedefliyor. Hem belgeselin hem de kitabın temelinde Mustafa Kemal Atatürk’ün Nutuk’ u bulunuyor. Armutlu, Kurtuluş Savaşı’nın izlerini sürerken, yerel halkın hafızasındaki anıları belgelerken, aynı zamanda bu büyük destanın 100 yıl sonra nasıl yaşatıldığını da gözler önüne seriyor.

İzmir’de indirilen Yunan bayrağı Harbiye Askeri Müzesi’nde

İz Gazete’ye konuşan yazar ve belgeselci Alp Armutlu, İzmir’in Türk Kurtuluş Savaşı'ndaki kritik rolüne dikkat çekti. Armutlu, "İzmir, 9 Eylül zaferiyle tacını takmıştır, ancak aynı zamanda Kurtuluş Savaşı boyunca en çok konuşulan şehir olarak tarihe geçmiştir" dedi.

Mustafa Kemal Atatürk'ün, İzmir'in işgal edilmesinden bir gün sonra çıktığı Samsun yolculuğu sırasında, 18 Mayıs 1919 sabahı Sinop'ta durarak karadan telgrafla İzmir'e dair bilgiler sorduğunu hatırlatan Armutlu, şunları ekledi: "Misak-ı Milli oluşturulurken tam bağımsızlık pusulasında İzmir’in düşman işgalinden kurtarılması önemli bir yer tutmuştur. İzmir, bağımsızlığın sembolü olmuş ve bağımsızlığın kendisi haline gelmiştir. Ayrıca İzmir, Kuvayı Milliye Süvarilerinin son şehitlerini verdiği yer olarak da tarihimizde özel bir anlam taşır. İzmir’de indirilen Yunan bayrağı ise bugün Harbiye Askeri Müzesi’nde sergilenmektedir."

Alp Armutlu kimdir?

1974 doğumlu, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu Alp Armutlu, Nutuk üzerinde çalışarak önemli notlar çıkarttı. 2017-2024 yılları arasında 25.000 km'den fazla yol yaparak, 40 şehirde Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının adımlarını takip ederek gezdi, inceledi, fotoğraflar çekti. Nutuk'ta yaşanan olayların izdüşümünü Anadolu toprakları üzerinde keşfetti. Düzenlediği Nutuk Yıldızı gösterileri ile bu tecrübesini onu ilgiyle izleyen yaklaşık 6.500 kişiyle de paylaştı. 2021 yılında “Umudun Yolu - Kağnı Kamyonu Yendi” adlı ilk kitabını yayımladı. Bu kitaptan yola çıkarak “Umudun Yolu - Kağnı Kamyonu Yendi Belgeseli’ni çekti. Umudun Yolu belgeseliyle beğeni toplayan Armutlu, Cumhuriyetin 100. Yılında Zaferin Yolu Ruhundaki Ateş belgeselini çekti ve belgesel yayınlanmaya hazırlanıyor. Armutlu, Nutuk Yıldızı gösterilerine devam ediyor.

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ