Milli Eğitim Bakanlığı LGS tercih ve yerleştirme kılavuzunu yayımladı. LGS 2024 sınavına katılım sağlayan öğrenciler ve veliler lise tercihleri hakkında araştırma yapmaya başladı. İşte lise tercihlerinin nasıl yapılması gerektiği ve hangi tarihe kadar süreceği ve sıkça sorulan sorular haberimizde...

LGS Tercihleri nasıl yapılır?

Tercih işlemi öğrenci ve velisi tarafından https://e-okul.meb.gov.tr internet adresinden veya herhangi bir ortaokul/imam hatip ortaokulu müdürlüğünden yapılabilecektir. Yapılan tercihler mutlaka ilgili ortaokul müdürlüğüne onaylatılacaktır.

LGS Tercihleri hangi tarihe kadar sürecek?

28 Haziran'da başlayan lise tercih işlemleri, 17 Temmuz tarihinde sona erecek.

LGS tercih sonuçları ne zaman açıklanacak?

Yerleştirme sonuçları ve boş kalan kontenjanlar, 22 Temmuz 2024 tarihinde "meb.gov.tr" adresinde ilan edilecek.

Tercih yaparken nelere dikkat etmeliyim: Yerleştirmeler kaç şekilde yapılacak? 

Yerleştirmeler 3 şekilde yapılacaktır;

  1.  Yerel yerleştirme
  2.  Merkezi yerleştirme
  3.  Pansiyonlu okullara yerleştirme

1-Yerel Yerleştirme

• Öğrenciler ikamet adresleri, Okul Başarı Puanı (OBP) ve devam-devamsızlık kriterleri dikkate alınarak kayıt alanlarında bulunan farklı türdeki okullardan en fazla 5 tercih yapacaktır.
• Yerel yerleştirmelerden en az 1 okul tercih edilmesi zorunludur.
• Yerel yerleştirme ekranında yeşil renk, “Kendi Kayıt Alanında” öğrenci için ikamet adresinin bulunduğu kayıt alanında yer alan okulları belirtir.

• Mavi renk, “Komşu Kayıt Alanında” öğrenci için ikamet adresine göre komşu kayıt alanında yer alan okulları belirtir.
• Kırmızı renk, “Diğer” ise öğrenci için bunların dışında kalan okulları belirtir.

Öğrenciler, ilk olarak Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar ekranından tercih yapacaklardır.
Yerel yerleştirme tercihlerinden ilk 3 (üç) okulu Kayıt Alanından seçmek şartıyla öğrenciler en fazla 5 (beş) okul tercihinde bulunabileceklerdir. Yapılan tercihlerde; aynı okul türünden (Anadolu Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi) en fazla 3 (üç) okul seçilebilecektir.

2. Merkezi Yerleştirme

• Merkezî sınavla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına ve puan üstünlüğüne göre tercihleri doğrultusunda yerleştirme yapılacaktır.

• LGS puanı ile öğrenci alan Türkiye genelindeki okullar tercih edilebilir.
 

3. Pansiyonlu Okullara Yerleştirme

• Pansiyonlu okulları tercih eden öğrencilerden yerel yerleştirme veya merkezi yerleştirme kapsamında herhangi bir okula yerleşemeyen öğrenciler, tercih yapmaları durumunda pansiyonlu okullara yerleşebilirler. Bu alandan tercih yapmak zorunlu değildir.

• Pansiyonlu okullar tercih ekranında yalnızca ‘Diğer Kayıt Alanı’ndaki pansiyonlu okullar yer alacaktır.

Nakil İşlemleri nasıl yapılır?

• Yerleştirmeye esas nakiller, “Ortaöğretim Kurumlarına Tercih ve Yerleştirme Takvimi”nde belirtilen tarih ve sürelerde 2 (iki) dönemde yapılacaktır.

• Yerleştirmeye esas nakil tercihleri, tercih edilecek okulun boş kontenjanına bakılmaksızın seçilebilecektir.

 • Okul tercihleri bireysel olarak yapılabileceği gibi kayıtlı olunan ya da herhangi bir ortaokul/imam hatip ortaokulu müdürlüklerinde de yapılabilir.

• Tercihler sisteme girildikten sonra mutlaka herhangi bir ortaokul/imam hatip ortaokulu müdürlüğünde onaylatılması gerekmektedir.

• Yetenek sınavı ile öğrenci alan Spor Lisesi, Güzel Sanatlar Lisesi gibi özel proje uygulayan okullar tercih ekranlarında görünmeyecek, okullar ile iletişime geçilerek gerekli şartları sağlayan öğrencilerin kayıt süreçleri tamamlanacaktır.

• Özel öğretim kurumlarına kayıt (aday kayıt/ön kayıt) yaptıran öğrencilere tercih ekranı açılmayacaktır. Ancak öğrenciler, tercih süresi içerisinde kayıtlarını iptal ettirmeleri durumunda tercihte bulunabilecektir

LGS hakkında sıkça sorular sorular?

1. LGS sonucu nereden ilan ediliyor?

Sonuçlar e-okul üzerinden ilan edilmektedir

2. Çocuğum LGS’ ye girmedi. Nereye yerleşecek?

Sınava girmeyen öğrenciler Yerel Yerleştirme ile Öğrenci Alan Okullar ve Pansiyonlu Okullar
olmak üzere iki grupta tercih yapabileceklerdir.

3. LGS puanımla tercih yapacağım. Yerel yerleştirmeden tercih yapmak zorunlu mu?

Evet. LGS puanı ile alan okullar için isteğe bağlı olarak yapılan merkezi yerleştirmeden önce mutlaka yerel yerleştirmeden en az 1 tercih yapmak zorunludur. Yerel yerleştirmeden bir okul seçilmeden merkezi yerleştirme ekranı açılmaz.

4. Yerel ve merkezi yerleştirmeden hangisi daha önceliklidir?

Tercihleriniz arasında merkezi yerleştirme ile alan okullar var ise sistem öncelikli olarak merkezi yerleştirmeden öğrenci alan liselere yerleştirmeye çalışır, eğer buradaki tercihlerine yerleşemezse yerel yerleştirmedeki liselere geçer ve en son olarak listelerinde var ise pansiyonlu okulları değerlendirir.
 
5. Liselerin taban puanları var mı?

Taban puanlar, merkezi yerleştirme ile öğrenci alan liselerde LGS yüzdelik dilimlerine, yerel yerleştirme ile öğrenci alan liselerde de OBP puanlarına göre değişiklik gösterebilir.

6. Tercihlerimi yaptıktan sonra nasıl onaylatacağım?

Tercih işlemlerini e-okuldan yaptıktan sonra öğrenci velisi herhangi bir ortaokul/imam hatip ortaokuluna giderek okul müdürlüklerinden tercihleri onaylatmalıdır.

7. Onaylattıktan sonra tercihlerimi değiştirebilir miyim?

Evet. Öğrenci velisi herhangi bir ortaokul/imam hatip ortaokuluna giderek okul müdürlüklerinden dilekçe vererek tercihleri değiştirebilir. Bu işlemleri tercih süreci tamamlanmadan yapmanız gerekmektedir.

8. Özel okula gideceksem tercih yapmalı mıyım?

Hayır. Özel okula gidecek öğrenci tercih yapmak zorunda değildir. Öğrenci velisi özel okula giderek öğrencisinin kaydını yaptırır. Özel okula kayıt yaptıran öğrenciye tercih ekranı açılmaz kaydını sildirmek şartıyla tercih yapabilir.

9. Mesleki eğitim merkezleri için tercih yapacak mıyım?

Hayır. Bu okullara giderek kayıt yaptırabilirsiniz, tercih yapmanıza gerek yoktur.

10. Çocuğum tercih yaptı ancak yerleşemedi, ne yapmalıyız?

Çocuğunuz ilk yerleştirme ve nakil işlemleri yapıldıktan sonra herhangi bir kuruma yerleşemediyse, velilerin başvurmaları halinde il/ilçe öğrenci yerleştirme komisyonlarınca uygun bir liseye yerleştirilir.

11. İlk tercihlerde bir okula yerleşen öğrenci nakillerde tercih yapabilir mi?

Evet. Yerleşen öğrenci nakil dönemlerinde yeniden tercih yapabilir. Eğer nakillerde yeni bir lise kazanırsa kaydı o okula geçer, kazanamaz ise kaydı ilk kazandığı okulda kalır.

Kaynak: HABER MERKKEZİ