Semra İğtaç- Toplumun farklı kesimlerinin sorunlarına dikkat çekmek ve seslerini duyurmak amacıyla tematik mitingler düzenleyen CHP, bu kez Turgutlu’daki Koza Pazar Yeri’nde çiftçileri bir araya getirdi. Atatürk’ün “Köylü milletin efendisidir” pankartlarının yanı sıra, “Toprak boşta, çiftçi borçta kalmasın” ve “Çiftçiye destek, köylüye kalkınma” gibi birçok pankart alanda taşındı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Manisa Turgutlu’da düzenlenen Çiftçi Mitingi’nde çiftçilerin sorunlarını dile getirerek, "Bu ülkenin gerçek gündemine, çiftçimizin derdine sadık kalacağım," dedi. On binlerce çiftçinin katıldığı mitingde, “Çiftçi öldü, ruhuna fatiha” yazılı tabut ve traktörler üzerindeki “Bankadan satılık traktör” yazıları dikkat çekti.

Polis kontrol noktasında alana giriş yapan vatandaşların üst aramasının uzun sürmesi, mitingin geç başlamasına neden oldu. Ancak buna rağmen alandaki coşkulu ve heyecanlı kalabalık, Genel Başkan Özgür Özel’i büyük bir alkışla karşıladı. Özel, konuşmasında çiftçilerin yaşadığı ekonomik sıkıntılara değinerek, "Evladınız olarak, bahçıvan Abdullah Ağa’nın torunu olarak, Hacıhaliller köyünden Selanikli Sadriye Hanım’ın torunu olarak size namus ve şeref sözü veriyorum," dedi.
Özel sözlerini şöyle sürdürdü: “İstediğiniz kadar uğraşın! Domates, pamuk, üzüm, fındık, çay, fıstık üreticisi bu haldeyken sizin gündeminizin peşine takılmam. Benim gündemim, milletimizin efendileri çiftçilerimizin gündemidir.”

Hasan Kılıç: “Mazot ve gübre fiyatları belimizi büktü”

Manisa Şenlendi’den mitinge katılan Hasan Kılıç, çiftçilerin karşılaştığı mali sıkıntılardan bahsetti. "Mazot ve gübre fiyatları belimizi büktü, masraflar çok," diyen Kılıç, tarım üretiminin giderek zorlaştığını ve çiftçinin bu yük altında ezildiğini ifade etti. Kılıç, "ilaç, tohum, yem gibi tarımsal girdi maliyetlerle başa çıkmak için borçlanıyoruz ," diyerek, çiftçinin eskisi gibi verim alamadığını da belirtti.

Mustafa Akyıldız: “Üç veriyoruz, bir bile alamıyoruz”

Mitingde konuşan bir diğer çiftçi Mustafa Akyıldız, tarımdaki verimsizliğin neden olduğu ekonomik zorlukları anlattı. "Normalde bir veriyorduk, üç alıyorduk; şimdi üç veriyoruz, bir bile alamıyoruz," diyerek durumun ne kadar vahim olduğunu dile getirdi. Akyıldız gibi Onur Çubukçu da, çiftçiyi temsil eden tabutu taşıyan gençlerden biriydi ve “gördüğünüz gibi çiftçi öldü” sözleriyle mesaj verdi.

Hamza Karacan: “Aracı değil, üreten kazansın”

Salihli’den gelen Hamza Karacan ise domates üretimindeki zorlukları ve aracıların kazancının üreticiyi nasıl mağdur ettiğini anlattı. "Aracı değil, üreten kazansın," diyen Karacan, çiftçilerin alın terinin karşılığını alamadığını ifade etti. Yanında bulunan Sevda Karacan ise yaşadıkları zorlukları, "Sabır çekiyoruz," diyerek ve tespihini göstererek aktardı. Karacan çifti, üreticinin kazanç sağlayamadığı bir ortamda çiftçiliğin sürdürülemez hale geldiğini belirtti.

Osman Yılmaz: “Köylerden kente göç artıyor”

Manisa Demirci’den gelen Osman Yılmaz, köylerden kente göçün hızlandığına dikkat çekti. Yılmaz, “Köyler boşalıyor, gençler çiftçilik yapmak istemiyor,” diyerek kırsal kesimin karşılaştığı demografik sorunları dile getirdi. Köylerde kalan az sayıda çiftçinin de geçim sıkıntısı içinde olduğunu belirten Yılmaz, bu durumun tarım üretimine büyük darbe vurduğunu ifade etti.

Çiftçinin Feryadı: “Geçim yok, seçim var”

Miting alanında yükselen “Geçim yok” sloganları, çiftçilerin yaşadığı zorlukların büyüklüğünü gözler önüne serdi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in, “Geçim olmuyor, doğru mu?” sorusuna, babasının omzunda mitinge katılan bir çocuk “doğru” diye yanıt verince, miting alanında sempatiyle karşılandı ve alandakiler tarafından alkışlarla desteklendi. Mitingde, çiftçilerin feryatları ve talepleri “Seçim var” sloganlarıyla yankı buldu.

Özgür Özel, konuşmasında tarımda yaşanan geçim sıkıntısına vurgu yaparak, seçimlerin kaçınılmaz olduğunu ifade etti. İktidara geldiklerinde çiftçilerin sorunlarını çözmek için atacakları adımlar hakkında bilgi veren Özel, çiftçilere destek sözü verdi.

Manisa’nın Turgutlu ilçesinde düzenlenen bu miting, çiftçilerin seslerini duyurdukları ve destek bekledikleri bir platform haline gelirken, on binlerce kişi, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in liderliğinde seslerini duyurmayı başardı. Özel mitingin sonlarına doğru, iktidara gelmeleri halinde çiftçinin sorunlarının çözümü için atacakları adımlar hakkında bilgi verdi.

Miting dağılırken, hepimiz, yorgunluğumuza rağmen kilometrelerce uzağa park edilmiş otobüsümüze coşkulu adımlarla yürüyorduk. Bu, çiftçinin umudunun ve direnişinin yeniden canlanmış ritmiydi. Herkes ve araç konvoyu alanı terk ettiğinde, hafif bir serinlik vardı. O an bir kez daha inandım: hava döndü, rüzgar çiftçiden yana esiyor. Güzel ve bereketli günler göreceğiz. Zafer artık toprağımız kadar yakın.

Bugün, tıpkı “Geçinemiyoruz” mitingde olduğu gibi, çiftçilerimizle omuz omuza durmak ve direnmek, bize kalan en büyük mirastı.
Saat 23.00'te, evdeyim. Bu gece, mitingin yorgunluğundan değil, iç huzurundan dolayı rahat uyuyacağım. Yıllardır toprağını, emeğini savunan çiftçilerin sesinin duyulması, artık uykularımızı kaçıran değil, umutla dolduran bir huzur getirdi.

CHP'nin öncülüğünde gerçekleştirilen bu büyük buluşma, çiftçinin azminin ve direnişinin bir sembolü oldu. CHP, yalnızca bir siyasi parti değil, aynı zamanda tarım emekçisinin gücü, sesi ve geleceğe olan inancıdır. Bugünkü miting, halkın dayanışma ve mücadele azmini bir kez daha gözler önüne serdi.

Muhabir: Semra İĞTAÇ