Ege Bölgesi'nde tarihi yapısıyla öne çıkan şehirlerden biri olan Manisa, geçmiş dönemlerde birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Bu medeniyetlerin kurduğu antik kentler günümüzde hala tarihi değer olarak korunuyor. Lidyalıların kurduğu bilinen Sardes Antik Kenti de bu miraslardan biri. Sardes Antik Kenti İzmir'e yaklaşık bir saatlik mesafede olması sebebiyle İzmirliler tarafından da oldukça sık ziyaret edilen rotalardan biri. Peki Sardes Antik Kenti'nin tarihçesi nedir? Sardes Antik Kenti nerededir? Nasıl gidilir?

Sardes Antik Kenti  

Lidya Devleti’nin başkenti olan Sardes Antik Kenti’nin kalıntıları Salihli İlçesi, Sart Kasabası’ndadır. Sart ve yöresinin 5000 yılı aşkın bir süredir çeşitli yerleşimlere sahne olduğu, Roma ve Bizans dönemlerinde de önemli bir yerleşim merkezi olduğu kazı çalışmalarından anlaşılmaktadır.

Tarihte devlet güvencesinde paranın ilk basıldığı yer olarak bilinen Lidya döneminin Sardes Kenti, tarım, hayvancılık, ticaret ve Paktolos (Sart ) Çayı’nda yapılan altın madenciliği sayesinde zengin bir kent olmuştu. M.Ö. 7. yüzyıldan başlayarak M.S. 7. yüzyıl erken Bizans dönemine kadar süren 14 yüzyıl boyunca Sardes gerek ulaşım, gerekse idari ve ticari bakımdan önemli bir kent olma özelliğini korumuştur.

İncil’in Vahiy bölümünde, Hıristiyanlığın batıya yayılmasında önemli rol oynayan Batı Anadolu’daki yedi kiliseden biri olarak anılan Sardes, dini açıdan da ayrı bir öneme sahiptir.

Hamam Gymnasion Kompleksi

Hamam-gymnasion kompleksinin doğu yarısını kaplayan sütunlarla çevrili palaestra (kare avlu), spor etkinlikleri için, bu mekanın batısındaki tonozlu salonlar ise hamam olarak kullanılmaktaydı. Palaestradan hamam bölümüne geçişi sağlayan iki katlı ve sütunlu mekan, merer avlu olarak adlandırılmaktadır. Kentteki hamam-gymnasion kompleksinin palaestrasının güneyinde bulunan bazilika formundaki yapı, Roma İmparatorluk Döneminde (3.yüzyıl) bir sinagog haline getirilmiştir.

Artemis Tapınağı

Hellenistik Dönemde yapımına başlanan tapınak, muhtemelen eski bir Kybele kültünün kutsal alanında yer almaktaydı. Tapınak İon tarzında olup, pseudodipteros planlıdır. Başlangıçta Artemis adına yapılmıştır. Daha sonraki dönemlerde tapınağın cellası dört bölüme ayrılmış, bu bölümlerde Artemis, Zeus Polieus, Roma İmparatoru Antoninus Pius ve karısı Faustina’ya ait heykel başları bulunmuştur. M.S. 17 yılındaki depremde yıkılan tapınak, İmparator Tiberius zamanında eski plana göre tekrar inşa edilmiştir. 4. Yüzyılda tapınağın güneydoğu köşesine bir şapel eklenmiştir.

Sardes Antik Kenti giriş ücreti 2024

Sardes Antik Kenti, yaz ve kış sezonlarında farklı saatlerde ziyaret saatlerinde hizmet veriyor. Yaz sezonunda genellikle 08:00-19:00, kış sezonunda ise 08:00-17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Yetişkinler için giriş ücreti 20 TL’dir. Müze kart sahipleri bu antik kente ücretsiz giriş yapabilirler.

Sardes Antik Kenti nerededir? Nasıl gidilir?

Sardes Antik Kenti,  Manisa şehrinin Salihli ilçesinde yer almaktadır. İzmir’e yaklaşık 70 kilometre uzaklıkta bulunan bu antik kent, Gediz Nehri’nin yakınlarında konumlanmıştır.

Ulaşım:  Sardes Antik Kenti'ne ulaşmak için İzmir Otogarı’ndan kalkan Salihli otobüslerine binebilirsiniz. Salihli Otogarı’ndan taksi veya minibüslerle kısa bir yolculuk yaparak antik kente ulaşabilirsiniz. Bunun yanında İzmir’den Salihli’ye trenle ulaşmak da mümkün. Tren yolculuğunun ardından Salihli’den kısa bir taksi veya minibüs yolculuğuyla Sardes’e varabilirsiniz. 

Özel aracıyla bu antik kenti ziyaret etmek isteyenler ise İzmir yönünden yola çıkıp E87 Otoyolu üzerinden Salihli'ye ilerleyerek, Salihli'den yaklaşık 10 km sonra bu tarihi hazineye ulaşabilir.

Aşağıya bıraktığımız harita bilgisinden yolculuğunuz esnasında faydalanabilirsiniz. 

Kaynak: Haber merkezi