Türk doğaltaşının vitrini Marble İzmir – 30. Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı kapsamında bu yıl 7. kez düzenlenen Uluslararası Değişik Doğaltaş Tasarım Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu. Tasarımcılar, oluşturdukları kent mobilyasıyla 150 bin liralık ödülün sahibi oldu.
İzmir’de bu yıl 30. kez düzenlenen Marble İzmir – Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, doğaltaş sektörünün en önemli etkinliklerinden biri olarak kapılarını açtı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, İZFAŞ organizasyonuyla 9-12 Nisan 2025 tarihleri arasında Fuar İzmir'de gerçekleşen fuar kapsamında düzenlenen 7. Uluslararası Değişik Doğaltaş Tasarım Yarışması da ödül töreniyle sona erdi.
Bu yıl “mobilya” temasıyla gerçekleştirilen yarışmada, genç tasarımcı adayları doğaltaştan üretilmiş işlevsel ürünler tasarladı. Akademisyenler, tasarımcılar ve sektör profesyonellerinden oluşan jüri, 892 proje arasından 25 projeyi finale taşıdı. Üretimi yapılan bu tasarımlar, fuarın ilk gününde ziyaretçilere sunulurken, dereceye giren projelere ödülleri takdim edildi.
Dereceye giren projeler dikkat çekti
Yarışmada birincilik ödülünü, FİDES projesiyle Nisa Nur Gülmez ve Zeynep Bakırcı kazandı. Tasarımcılar, Nevşehir'in tarihi Kaymaklı bölgesinden esinlenerek oluşturdukları kent mobilyasıyla 150 bin liralık ödülün sahibi oldu. Ödülü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan verdi.
İkincilik ödülünü, zamanın farklı dilimlerinden esinlenerek üç parçadan oluşan Tempora adlı sehpa projesiyle Sıla Çelik aldı. Çelik’e 100 bin liralık ödülünü İZFAŞ Genel Müdürü Tuğçe Cumalıoğlu takdim etti.
Üçüncülük ödülünü ise doğaltaş katmanlarından oluşan PD adlı komodin projesiyle Karolina Kubala ve Maria Jaworska kazandı. 50 bin liralık ödül, Tüm Mermer, Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hanifi Şimşek tarafından verildi.
Özel ödüllerle başarılar taçlandı
Yarışmada, Ege Maden İhracatçıları Birliği Yurt Dışı Fuar Katılım Ödülü’nü Velo projesiyle Doğa Çeşme kazandı. Tatil Ödülü’nü, Sonsuz adlı projeleriyle Ayşenaz Yazıcı ve Gözde Gündoğdu ile Marblok projesiyle Tuğçe Sevcan Gördün ve Muhammet Taha Yılmaz aldı. Üniversite Özel Ödülü ise Gazi Üniversitesi’ne verildi. Ayrıca birçok firma tarafından verilen özel ödüller de sahiplerini buldu.
Bu yıl uluslararası düzeyde ilgi gören yarışmaya Türkiye’den üniversite öğrencilerinin yanı sıra 12 farklı ülkeden, 66 üniversiteye bağlı 892 öğrenci katıldı. Finale kalan 25 proje, sektörün önde gelen 17 firması tarafından üretildi. Bu firmalar arasında Alimoğlu, Başaranlar, Golder, Gürmas, İz Granit, Laodikya, Naçev ve Sirmersan gibi sektör temsilcileri yer aldı.
Yarışma Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Selçuk Demirci, yarışmanın sektöre katkısına dikkat çekerek, “Amacımız Türkiye’nin doğaltaşına değer katmak. Bu nedenle yaklaşık 40 üniversite gezerek gençleri teşvik ettik. Bu çabanın sonuçlarını bugün burada görüyoruz” dedi.