Yiğit SÜTCÜ- Eğer bir köpek sahiplenmek istiyorsanız, ilk yapmanız gereken o cinsin sizin hayatınıza uygun olup olmadığını öğrenmek olmalı. Bu noktada ailenin fertlerinden, yaşanılan eve kadar pek çok unsur ön plana çıkıyor. Buna ek olarak sahiplenilecek can dostunun kişilik ve tür özellikleri büyük önem arz ediyor. İşte en çok tercih edilen cinslerden birisi olan Jack Russell cinsinin özellikleri…

Jack Russell denilince akla ilk gelen, Hollywood’un ünlü filmlerinden Maske geliyor. Jim Carrey’in unutulmaz performansı ile hatırlanan film, haftalarca vizyonda kalmış ve izlenme rekorları kırmıştı. Bu kült filmde Jim Carrey’in canlandırdığı karakterin en yakın dostu ve yardımcısı Milo ismindeki bir Jack Russell idi. Özellikle bu filmin ardından pek çok hayvansever, bu cins köpek sahiplenmek istedi. Ancak bilmedikleri bir şeyler vardı.

Küçük ama korkusuz 

Jack Russell, kökenleri Britanya’ya dayanan küçük boyutta bir ırktır. En önemli özellikleri korkusuz olmalarıdır. Boyuttan bağımsız olarak her türlü vahşi hayvana düşünmeden saldırmaları en sıra dışı özelliklerinden birisidir. Bu durum özellikle doğa yürüyüşlerinde ciddi sıkıntılar yaşamanıza neden olabilir. Bu sebeple eğer Jack Russell cinsi bir köpeğiniz varsa, tasmasız yürüyüşlerden kaçınmanız gerekmektedir. 

Kendine has bir görünüş 

Jack Russell cinsinin genelde vücudunun bir yarısı beyaz, diğer yarısı ise siyah ve kahverengi lekelerle kaplıdır. Alın bölgesi belirgin bir görünüme sahiptir. Burun siyah, gözleri ise koyu renklidir. Kulakları öne doğru kıvrılmıştır ve kesik olan kuyruğu sırtında dik durmaktadır. Bu köpeklerin tüyleri kısadır ve tek katmanlı, düz, yumuşak bir yapıya sahiptir. Tüy bakımı oldukça kolaydır; ekstra bir bakım gerektirmez ve ortalama bir köpek kadar tüy dökerler.

Bitmek bilmez bir enerji

Jack Russell denilince ilk akla gelmesi gereken kelime mutlaka ‘enerji’ olmalıdır. Çünkü bu cinsin en önemli özelliklerinden birisi yorulmamasıdır. Jack Russell cinsi, saatlerce aynı oyunu aynı tempo ile oynayabilir. Bu enerjiye inatçılık da eklenince kimi zaman hiç bitmeyen oyunlar ortaya çıkabilir. Jack Russell cinsi köpekler, bu yönleri nedeniyle genelde bir top ya da oyuncak vasıtası ile kolayca eğitilebilir. 

Çocuklarla yalnız bırakılmamalı

Jack Russell Terrier, diğer köpeklerle ve evcil hayvanlarla pek anlaşamaz. Küçük hayvanları avlama içgüdüsüne sahiptir ve diğer köpeklerle çatışma eğiliminde olabilir. İnsanlarla, özellikle de çocuklarla genellikle iyi geçinir, ancak çocukların onu rahatsız etmesi durumunda agresifleşebilir. Bu nedenle, çocuklu aileler için en ideal seçim olmayabilir.

Gerçek bir arkadaş 

Kabul ettiği çevresini fazlasıyla sahiplenen Jack Russell cinsi, ömürlük bir arkadaş olarak görülebilir. Her dakika yanınızda olmak isteyen can dostunuz size kimi zaman başka bir insanın gösteremeyeceği kadar ilgi gösterecektir. Bir Jack Russell sahiplenmek hem sizin hem de onun hayatını ömür boyu değiştirecektir.

Muhabir: YİĞİT SÜTCÜ