Son dönemlerin sevilen yarışma programı Masterchef, kalabalık izleyici kitlesi ile dikkat çekiyor. Gastronomide yetenekli olan yarışmacıların rekabetini konu alan programda; iştah açan yemekler ve yarışma heyecanı sunulmaktadır. Yarışmacılar programda; ödül ve unvanlar kazanmanın dışında program sayesinde ünlü olabilmekte ve yeteneklerini tüm Türkiye’ye sergileyebilmektedir. Programda dereceye giremeyip, kazandığı şöhret sayesinde başarılı restoranlar açan birçok yarışmacı mevcuttur. Masterchef, kelime anlamı olarak Dünya Aşçılar Federasyonu tarafından seçili aşçılar için kullandığı bir terimdir.

Programda üç jüri bulunmaktadır, jüriler ilk turdan itibaren yemekleri tadarak kazanan yarışmacıyı ortak bir şekilde seçerler, programın popülaritesi ile doğru oranda jüriler de oldukça popülerleşmiştir.

Masterchef jürileri kimlerdir?

Somer Sivrioğlu

Somer Sivrioğlu 1971 yılında doğmuştur.

25 yaşında, Eğitim için Avusturya’ya gidip burada sektörel tecrübeler edinmiştir. Eğitimini Bilkent Üniversitesi Turizm ve Otelcilik bölümünde tamamlanmıştır. Daha önce yemek yazarlığı yapan Sivrioğlu, Lezzet Yolculuğu adında bir program için radyo sunuculuğu da yapmıştır.

Sydney’de Efendy adında çok meşhur bir restoran sahibidir.

Mehmet Yalçınkaya

1974 yılında Bolu’da dünyaya gelen Yalçınkaya, Bolu’nun başarılı mutfağından etkilenerek mesleğe atılmıştır. 12 yaşında geldiğinden bu yana Mehmet Şef, ilk deneyimlerini amcasının mutfağında kazanmıştır. Yurt içinde ve yurtdışında sayısız ödüle, başarıya imza atan Yalçınkaya gastronomide, “Ödüllere doymayan şef” olarak bilinir.

Danilo Zanna

Masterchef programında, sonradan öğrendiği aksanlı Türkçesi ile sempati toplayan Zanna,  1982 yılında İtalya’da dünyaya gelmiştir. Danilo Şef, eşi Tuğçe Demirbilek ile tanıştıktan Türkiye’ye yerleşmiş ve burada bir restoran açmıştır. Kültürlü yapısı ile Danilo Zanna, birçok ülkenin mutfağına dair görüşe sahiptir.

Masterchef kuralları ve ilerleyişi

Programa katılım başvurusu kabul edilen yarışmacılar bir ön eleme turundan geçtikten sonra, yarışmanın 1. turuna katılmaya hak kazanır. Yarışmacılara bu turda bir ön hazırlık süresi tanınır. Yarışmacılar bu hazırlığın sonrasında şeflerin önüne çıkıp 5 dakika süre içerisinde hem yemek tekniği sergiler, hem de kendini tanıtır. Yarışmacının yemeği tadıldıktan sonra oylamaya geçilir. En az 2 evet alan yarışmacılar 2. tura geçmeye hak kazanır.

3.turda yarışmacılar 3’lü gruplara ayrılır ve birbiri arasında yarıştırılır. 3 kişiden 1’i en başarılı yemeği yaparak diğer 2 kişiyi eler ve Masterchef ana kadrosuna girmeye hak kazanır.

Ana kadro içerisinde yarışmacılar takımlara dağılır, kırmızı ve mavi takım olmak üzere bu takımlar yarışır ve yarışmalar sonucunda kaybeden takımdan bir kişi elenmek zorunda kalır. Konsept, yarışmacı sayısı azalana kadar böyle devam eder.

Bu aşamadan sonra herkes bireysel şekilde yarışını sürdürür ve çeyrek final, yarı final, final olmak üzere eleme turları oynanır. Bu turların tümünden galip çıkan yarışmacı kupayı ve ödülü almaya hak kazanır.

Masterchef'in ödülleri sezondan sezona farklılık göstermektedir.

Masterchef hangi kanalda?

Masterchef Tv8 ekranlarında her gün yayınlanan bir programdır.

Program, saat 20.00’da yayınlanmaktadır.

Masterchef’e nasıl başvurulur?

Masterchef’e başvurmak için TV8’in başvuru sitesini ziyaret etmelisiniz. Sitenin sizi tanımak için yönelttiği sorulara cevap verdikten sonra bir tanıtım videosu çekip onu da başvuru formuna eklemelisiniz. Başvuruda cevaplanması oldukça basit, yaklaşık 50 soru yer almaktadır. Başvurunuzu tamamladığınızda, kabul edildiğiniz takdirde Masterchef’in prodüksiyon ekibi size ulaşacaktır.

Kaynak: Haber Merkezi