Türkiye’de dün, milyonlarca öğrencinin karne alırken Millî Eğitim Bakanlığının (MEB) karnesi de belli oldu. MEB’in karnesi; okullardaki temizlik ve güvenlik sorunu, OECD raporlarına göre Türkiye’deki çocukların 4’te 1’inin okula aç gitmesi, ÇEDES programı kapsamında “laiklik” yok sayılarak okullara imamlar atanması, yıl boyunca devam eden öğretmen eylemleri ve 2020’deki İzmir depreminden sonra yıkılan 128 okulun ancak 36’sının inşa edilmemesinden dolayı “zayıf” olarak nitelendirildi. 

Temizlik velilere kaldı

MEB’e bağlı okullar, özellikle bu yıl başlayan temizlik ve güvenlik personeli açığı nedeniyle sınıfta kaldı. İktidarın ucuz iş gücü sağlayabilmek adına başlattığı İş Gücü Uyum Programı (İUP) kapsamında, okullarda görev alacak temizlik personelinin asgari ücretin yarısına, yarı zamanlı çalıştırılması öngörüldü. Program kapsamında okullarda çalışacak temizlik ve güvenlik görevlisi bulunamadı. Sadece İzmir değil Türkiye’nin dört bir yanından gelen görüntülerde velilerin okul temizlediği görüldü. Krizin çözümü adına sorumluluk alarak okulları temizleyen belediyeler ise iktidar eliyle engellendi. Milli Eğitim Müdürlükleri, okullara baskı yaparak belediyelerin okullarda temizlik yapmasını engelledi.

İzmir'in eşsiz tatil cenneti: Alaçatı'da gezilecek yerler İzmir'in eşsiz tatil cenneti: Alaçatı'da gezilecek yerler

Yıkılanın yenisi yapılmadı

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç’ın Eylül 2023 tarihli soru önergesine göre; İzmir’de 2020 yılında meydana gelen depremde hasar alan 128 okul yıkıldı ancak bu okulların yalnızca 36’sı yeniden inşa edildi. Öğrenciler, hijyen ve kalabalık sınıf sıkıntılarıyla boğuştuğu eğitim-öğretim dönemlerinde MEB’E okulların neden yeniden yapılmadığına dair tatmin edici bir açıklama yapmadı. İzmir’de, 5 okulun aynı binada bulunması ve yüzlerce öğrencinin aynı sınıflarda eğitim görmesi Türkiye’de gündem olurken, kalıcı yaz saati uygulamasıyla beraber binlerce öğrenci, sabahçı-öğlenci oldukları için sabah karanlıkta okula gitti, akşam karanlıkta okuldan döndü.

4 çocuktan 1’i okula aç gitti

İzmir’de, Tabip Odası, Gıda Mühendisleri Odası, BAYETAV, Veli-DER ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin katılımıyla, İzmir Okul Yemeği Koalisyonu kuruldu.  OECD raporuna göre, Türkiye’de her 5 çocuktan 1’i yeterli beslenemez ve her 4 çocuktan 1’i okula aç giderken, İzmir Okul Yemeği Koalisyonu “okullarda 1 öğün ücretsiz, sağlıklı ve doyurucu yemek” talebiyle kuruldu. Koalisyon, İzmir’de çocuklar için 1 öğün ücretsiz yemek talep etmeye devam etti ancak iktidar, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yılda çocuklara 1 öğün ücretsiz yemek vermedi.

ÇEDES projesi tepki çekti

Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi (ÇEDES) kapsamında, Bornova’daki 99 okula İmam Hatip, Müezzin Kayyım, Vaiz ve Kur’an Kursu Öğreticisi atandı. Tüm Türkiye’de tepki çeken bu olay, “Laik” ve “Bilimsel” eğitime yapılmış bir “darbe” olarak değerlendirildi.

Öğretmenler okuldan çok eylemdeydi

İzmir’deki eğitim sendikaları, İstanbul’da katledilen Okul Müdürü İbrahim Oktugan ve okullarda artan şiddet eylemlerine karşı, iş bırakarak protesto gerçekleştirdi. Binlerce öğretmen, kentte düzenlenen mitingde isyan etti.  Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu (ÖMK) da protesto eden öğretmenler ÖMK için, “ödülün bulunmadı ama cezanın bulunduğu bir kanunla karşı karşıyayız” değerlendirmesi yaptı. Kamuda çalışan öğretmenler yıl boyunca yüzlerce eylem ile sorunlarını anlatmaya ve çözüm aramaya devam ederken, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası da özel okullarda çalışan öğretmenlerin sorunları için eylemler düzenledi. Özel okullarda çalışan öğretmenler, şartlarının iyileştirilmesi ve taban maaş uygulanması talebiyle alanlardaydı. Batuhan Kaya

Muhabir: BATUHAN KAYA