İstanbul 3. Sulh Ceza Mahkemesi’nin 20 Temmuz 2024 tarihli ve 2024/6987 sayılı kararına göre Medyaradar sitesine erişim engeli getirildi. Konu hakkında açıklama yapan Medyaradar’ın avukatı Fahri Emeksiz, erişim engeli kararı verilen iki haber linkinin kaldırıldığı ancak buna rağmen erişim engeli getirildiği bilgisini verdi. Emeksiz, “Bu yargısız infaz ve basına sansürdür. Verilen bu karar, tamamen hukuka aykırı olup hukuki ilkelerle bağdaşmamaktadır. Bu hususa ilişkin yasal sürecimiz de devam etmekte olup gerekli işlemler yapılmaktadır” dedi.

Emeksiz, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“5651 sayılı kanunun 9. maddesinde düzenlenen tüm yayına erişim engelinin ‘içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle ihlalin engellenmeyeceğine kanaat getirilmesi, ayrıca gerekçesinin de belirtilmesi kaydıyla’ ibaresi düşülmüştür. Ancak kararda, hangi linklerin kaldırılmadığına ve diğer gerekçelerine hiçbir şekilde değinilmemiştir. Bu durumdan dolayı müvekkilimiz oldukça zor durumda kalmış ve halen daha kalmaya devam etmektedir. Günlük binlerce haberi halka ulaştıran bir medya kuruluşunun iki linkten dolayı erişime tümden kapatılması hukuk devleti ile bağdaşmamaktadır. İki haber için halkın haber alma hakkı yargı tarafından engellenmiştir. İncelense linklerin kaldırıldığı görülecekti.

2 linkten kapatma kararı

Bu hususa ilişkin Anayasamızın 13. maddesinde temel hak ve özgürlüklerin özlerine dokunulmayacağı belirtilmektedir. Kaldı ki, AYM kararlarında da ‘erişimin engellenmesi şeklindeki müdahalenin başvurucuların Anayasa'nın 26. maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünü ve 28. maddesinde güvence altına alınan basın özgürlüğünü ihlal ettiği sonucuna varılmıştır.’ şeklinde kararlar verilmektedir. Ancak söz konusu erişim engellerinin yerel mahkeme tarafından yeterli ve gerekli incelemeler yapılmadan veriliyor olması, basında da olumsuz ve güven vermeyen bir etki göstermektedir. Bu hakların Anayasamızda düzenlenmiş olmasına rağmen hukuk devleti olarak da güvence altında olması gerekmektedir. Bu şekilde incelemeler yapılmadan verilen kararlar ile halkın haber alma ve gerçeği öğrenme hakkı ihlal edilmektedir.

Müvekkile hukuk eliyle yapılan bu sansür uygulamasını şiddetle kınıyor, kendisi de bir medya grubu olan talep eden tarafın basın özgürlüğünü ayaklar altına alması durumunun anlaşılmaz olduğunu beyanla bir an önce bu hatadan dönülmesini talep ediyoruz.”

TGC: Temel hak ve özgürlüklere aykırı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC),   Medyaradar’a erişim engeli getirilmesine tepki gösterdi. TGC’den yapılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
“Türkiye’de internet siteleri, haberler ve sosyal medya paylaşımlarına yönelik uygulanan erişim engeli sayısı her gün biraz daha artıyor. Bu kararlarla basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü ağır bir şekilde engelleniyor. Son olarak 30 Temmuz 2024 tarihli ve 2024/6987 sayılı İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği kararına göre Medyaradar internet sitesine erişim engeli getirildi. Anayasamızın 13. maddesi temel hak ve özgürlüklerin özlerine dokunulmayacağını belirtiyor. Anayasanın 28. maddesi ise ‘Basının hür olduğunu ve sansür edilemeyeceğini’, devletin de basın ve haber alma hürriyetlerini sağlayacak tedbirleri almakla yükümlü olduğunu vurguluyor. 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 3. Maddesi ise ‘Basının özgür ve bu özgürlüğün; bilgi edinme, yayma, eleştirme, yorumlama ve eser yaratma haklarını içerdiğini’ açıkça beyan ediyor. Bu nedenle İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği tarafından www.medyaradar.com URL adresli internet sitesindeki tüm yayına yönelik olarak erişimin engellenmesi kararı temel hak ve özgürlüklere aykırı bir karardır.

“Hakimlikler, anayasaya aykırı karar alamaz”

İstanbul 3. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimliği kararında Turkuvaz Medya’nın bir müracaatı neticesinde daha önce alındığı anlaşılan kararın uygulanmadığı gerekçe gösteriliyor. Ancak Medyaradar İnternet Sitesi yetkilileri konuyla ilgili olarak tebligat gönderilmediğini belirtiyor. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, ‘Anayasa hükümlerinin, yasama, yürütme, yargı organlarını, idare makamlarını, diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kuralları olduğunu’ 11. maddesi ile garanti altına almıştır. Bu nedenle hakimlikler de Anayasa hükümlerine aykırı bir karar alamaz. Erişim engelleme kararlarının bu kadar rahat verilebilmesi ise bütün basının haberleri üzerinde caydırıcı etki yapıyor. Anayasaya göre herkes, bilgi edinme ve haber alma, özgür düşünce, ifade ve serbest eleştiri hakkına sahiptir. Düşünce ve ifade özgürlüğünün kullanılmasının başlıca yolu olan basın ve yayın özgürlüğü temel insan haklarındandır. Bu hakların demokratik hukuk devletinde anayasal güvence altında olması esastır. Erişim engelleme kararları, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkına yönelik bir sansüre dönüşmemelidir.”

Kaynak: ANKA