Yiğit SÜTCÜ- Menderes ilçesinde önceki hafta üçü hamile 4 köpeğin öldürülmesi üzerine hayvan hakları savunucuları harekete geçti. Sosyal medyada paylaşılan dehşet verici görüntülerin suç delili olduğunu ifade eden hayvanseverler, yetkililerin harekete geçmesi gerektiğini ifade ettiler.

Hayvana eziyet ve işkence suçtur

Menderes Belediyesi önünde bir basın açıklaması yapan İzmir Yaşam Hakkı Savunucuları Platformu ve Seferihisar Hayvanseverler Derneği (SEHAYDER), mevcut durumun kabul edilemez olduğunu belirtti. Grup adına basın açıklamasını Ergün Çobanoğlu okudu. Açıklamada yetkililerin görevini yapması gerektiğinin altı çizildi.

”Yasanın yansımaları”

Grup adına açıklama yapan Çobanoğlu ”Vahim hayvan katliamı olayını derin bir üzüntü ve öfkeyle ögrendik. Bu olay bazı köpek cinslerinin yasaklı ırklar haline getirilmesiyle başlayan, kedi ve köpekler başta olmak üzere sokakta yaşayan hayvanların keyfi bir şekilde katledileceği algısına yol açan yasa değişikliğinin Menderes’teki acı bir yansımasıdır.” ifadelerini kullandı. 

”Hayvana eziyet suçtur”

Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: ”Yasadan ve yasadaki değişiklikten bi’ haber olan caniler sanmasın ki kanunlar onlara hayvanları öldürme yetkisi ve izni veriyor! Burada üzerine basarak belirtelim ki; hayvanları öldürmek, hayvanlara işkence ve eziyet etmek, hayvanları kötü koşullarda tutmak, ihmal ve istismar etmek 5199 sayılı Hayvan Hakları Kanunu ve Türk Ceza Kanunu kapsamında elbette hala suçtur. Görgü tanıkları, Kasımpaşa Mezarlığı ve Köprü civarlarında 3'ü hamile 4 köpeğin vahşice öldürüldüğünü bildirmiştir. En son öldürülen köpeğin görüntülerini hepimiz gördük. Ancak olayın üzerinden üç gün geçmiş olmasına rağmen yetkililer tarafından herhangi bir açıklama yapılmamış;  ve bu durum kamuoyunu derin endişeye sevk etmiştir.”

”Failler ile ilgili işlem yapılmalıdır”

”Bu vahim olayın ardından, Menderes’teki diğer hayvanseverlere, hak savunucularına ve ilgili mercilere aşağıdaki istek ve taleplerimizi iletiyoruz. Olay bir an önce yetkili kurumlar tarafından titizlikle araştırılmalı, kamu tam ve şeffaf bir şekilde bilgilendirilmelidir. Failler bir an önce tespit edilerek yargı önüne çıkarılmalıdır. ⁠Belediye ve muhtarlıklar yerel güvenliği sağlamak için gerekli bölgeleri ışıklandırmak, kamera kurmak ve bunların düzenli bakım ve onarımını yapmak gibi acil tedbirleri almalıdır.”

”Sorumlular hesap vermeli”

”Son yirmi yıldır hayvan popülasyonunu kontrol etmek için gereken sorumluluğu yerine getirmeyen yetkililerin yaşanan tüm bu korkunç süreçte büyük bir sorumluluğu vardır. Bu sorumluluk, sadece hayvanlara değil, aynı zamanda topluma karşıdır. Menderes’te hayvanların yaşam haklarını korumak için özveriyle mücadele eden hak savunucularının gösterdiği çaba, dayanışma ve kararlılığı takdir ediyoruz. Tüm hayvanseverleri ve yaşam hakkı savunucularını bizimle iletişim kurarak bu olayın takipçisi olmaya davet ediyoruz.”

Muhabir: Yiğit SÜTCÜ