CHP İçişleri Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, AKP'li Aydın Pehlivan'ın yönettiği Menemen Belediyesi'nin belediyeye ait 94 taşınmazı satışa çıkarmasına tepki gösterdi. Bakan, kamu mallarının peşkeş çekildiğini söyledi.

AKP'li Aydın Pehlivan'ın bir mirasyedi gibi tüm Cumhuriyet döneminde Menemen'de biriktirilen kamunun mallarını sattığını belirten Bakan, "Menemen Belediye Başkanı'nın babasının malı değil bu mallar. Bu ikinci dönemi, geçen dönem biliyorsunuz meclisten seçilerek gelmişti. Belediye başkanının tutuklanmasının ardından. Geçen dönemde inanılmaz bir mal satışı yaptı. Neredeyse büyükşehir belediyesinin bütçesine ulaşacak gibi, bütçeye erişti. Buna rağmen belediye inanılmaz borçlu. Kamuoyundan duyduklarımız içimiz acıtıyor. Belediyenin icralık olduğuna ilişkin. Bugün de 94 tane yine belediyenin, kamunun, halkın malını satıyor. Tüm İzmir'deki belediyeleri toplasanız büyükşehir belediyesi dahil satılan mal tutarından daha fazlasını bir kere de satmak üzere harekete geçmiş bir belediye başkanından bahsediyoruz. Bir mirasyedi gibi vatandaşın malını, kamunun malını birilerine peşkeş çekiyor. O parayı da har vurup harman savuruyor" dedi.

"İş üstünde yakalandılar"

Menemen Belediyesi'nin satışa çıkardığı ancak ihalesi henüz gerçekleşmeyen arsaya Aziz Torun'un Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Torunlar GYO'nun konut görsellerinin yer aldığı "Torunlar GYO Proje Alanı" yazılı levha dikilmesine de değinen Bakan, şunları kaydetti:

"Bakıyoruz bu sattığı mallar nereler diye. Sattığı malların bir tanesinde Torunlar’ın levhası var. Kamuya ait bir araziye Torunlar Gayrimenkul gidiyor, levha dikiyor. Henüz satılmamış. İhalesi henüz yapılmamış. Önümüzdeki günlerde ihalesi yapılacak. Buraya bir başka alıcı gelse, burası açık ihale, rekabet olacak. Araziye gidip bakmak istese, Torunlar’ın levhası var. İş üstünde yakalandılar. Daha almadan kime gideceği belli yerin. Şu an artık almasalar da nasıl iş tuttukları, nasıl peşkeş çektikleri, önceden işaret yoluyla bu malların kime satılacağının belli olduğu ortaya çıkmış oldu. Hem Menemen halkı bunun karşısında hem Cumhuriyet Halk Partisi olarak bizim ilçe başkanlığımız. Arkadaşlarımız yürüyüş yapıyor, eylem yapıyor. Buna 'dur' denmesi gerekiyor. Biz 'dur' diyoruz. Halkın malını, kamunun malını satamazsın. Har vurup harman savuramazsın."

"Tarım arazilerinin imara açılmasına bizim belediyelerimiz onay vermez"

Satışa çıkarılan taşınmazlar arasında tarla niteliğindeki yerlerin ileri de imara açılmasına ilişkin ise Bakan, "Tarım arazilerinin imara açılmasına biz zaten karşıyız Cumhuriyet Halk Partisi olarak. Bunun imara açılmasının birden fazla yolu var; öncelikle belediye imar planlarında değişiklik yapması lazım. Beş binliklik planlar da, binlik planlar da tüm ölçekler büyükşehirde onaylanıyor. Tarım arazilerinin imara açılmasına bizim belediyelerimiz onay vermez. Başka türlü açabilirler. Nasıl açabilirler? TOKİ aracılığıyla açabilirler. TOKİ'nin imar yetkisi var. TMSF'nin imar yetisi var. İmar yetkisi olan belediye dışında özel yetkiye sahip kamu kuruluşları var. Bunlar aracılığıyla açmak isteyebilirler. Bunun karşılığında eğer böyle bir şey olursa dava açarak, bunu yargıya taşıyarak buna 'dur' diyeceğiz" değerlendirmelerinde bulundu.

"Onlar vergi ödemiyorlar ama bizler hepimiz fazlasıyla vergi ödüyoruz"

Aziz Torun'un şirketi Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın 2021, 2022 ve 2023 yıllarında herhangi bir vergi ödememesine ilişkin ise Bakan, "Bu şirketler zaten vergi ödemediği için emekli maaşı bu kadar düşük. Halk onun için bu kadar yoksul. Yani vergiyi alması gerekenden almıyor. Vatandaşın yoksulun, dar gelirlinin, emekçinin, işçinin, memurun, çiftçinin sırtına yüklüyor. Bütün bu yaşadığımız darboğaz belli bir kesim, belli bir zümre korunduğu, kollandığı için. Onlar vergi ödemiyorlar ama bizler hepimiz fazlasıyla vergi ödüyoruz" diye konuştu.

Instagram'ın kapatılması

Instagram’a erişim engeli getirilmesine ilişkin Bakan, "Instagram'ın kapatılması ülkenin giderek otoriterleşen, muhalefetin sesini duyurduğu... Çünkü bakıyorsunuz dünyadaki seçimlere mesela İngiltere'deki seçimlerde en çok ne etkili oldu? İşçi Partisi’nin kazanmasında sosyal medya; Instagram'ı, TikTok'u, Facebook'u... Sosyal medya mecraları artık insanların haber alma alanı haline döndü. Bu kadar yandaş medyanın olduğu, konvansiyonel medyanın tamamen neredeyse iktidarın elinde olduğu, muhalif kurumların da RTÜK eliyle büyük baskı altında olduğu bir noktada sosyal medyanın yasaklanması, sınırlanması demek halkın haber alma özgürlüğünü de bir noktada engellenmesi demek. Diğer taraftan da bunlar aynı zamanda ticari olarak da birçok insanın ekmek kapısı. Onu da kapatmış oldu. Bunu böyle değerlendirmek lazım" dedi.

"İlk MYK toplantısında gündeme gelir"

Instagram’a erişim engeli getirilmesine karşı partisinin yol haritasına ilişkin ise CHP'li Bakan, “Sosyal medya yasağı olduktan sonra henüz bir MYK toplantısı yapmadık. Ama bununla ilgili hem genel başkanımızın hem parti sözcümüzün açıklaması var. Hem de milletvekili arkadaşlarımız bunu parlamento gündemine taşıdı. Taşımaya devam edeceğiz. Bu konu ilk MYK toplantısında gündeme gelir. Onunla ilgili bundan sonraki eylem planımızı ortaya koyarız" diye konuştu.

Kaynak: ANKA