10 Nisan 1968'de Sivas'ın Gürün ilçesine bağlı Çipil köyünde dünyaya gelen Metin Göktepe, geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan, 8 çocuklu bir ailenin 7. çocuğuydu.

Yaz tatillerinde çalışarak harçlığını çıkaran ve eğitimini bu sayede sürdüren Göktepe, 1989 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü'ne girdi. Göktepe, üniversitede öğrenci gençlik mücadelesinin aktif bir üyesi olurken, gazeteciliğe de 1992 yılında "Gerçek" adlı bir dergide başladı, 1995 yılında da Evrensel gazetesinde muhabirlik yapmaya başladı. 

Metin Göktepe neden öldü?

Evrensel gazetesinde çalışarak hayatına devam eden Göktepe, 8 Ocak 1996 tarihinde, cezaevinde öldürülen iki tutuklunun cenazelerini takip ederken gözaltına alındı. Bin kişiye yakın insanla gözaltına alındıktan sonra "gazeteciye özel muamele" diyen polis memurları tarafından işkence yapılarak katledilen Göktepe'nin ölümü o dönemde büyük yankı uyandırdı ve infiale sebep oldu.

İçişleri Bakanı, 'Duvardan düştü' dedi

Dönemin İçişleri Bakanı Teoman Ünüsan, 11 Ocak 1996 günü 32. Gün programında, "Konuyla ilgili tam bilgim yok. Ancak son gelen bilgiler, Metin Göktepe'nin duvardan düşerek öldüğü şeklindedir" diye açıklama yaptı. Daha sonrasında kamuoyunun baskısıyla duvardan düştüğü iddia edilen muhabirin gözaltında dövülerek öldürüldüğü kabul edildi.

Bakan Ünüsan Göktepe'nin ölümünün gerçek sebebi ortaya çıkınca Fadime Göktepe'den özür diledi ancak Göktepe'nin annesi bu özrü kabul etmedi ve sorumluların yargılanmasını istedi.

Rahşan affından yararlandılar

4 yıl devam eden Metin Göktepe davasında, 11 memurdan 6'sı hakkında 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Daha sonra usul bakımından iptal edilen bu karar, temyiz edildi.

5 Mayıs 1999'da Yargıtay, 6 sanıktan cezası onaylanmış 5 emniyet amiri hakkındaki hükmü de esastan bozdu. "Rahşan affı" diye bilinen afla şartlı tahliyeden yararlanan polisler, toplam 1 yıl 8 ay hapis cezası hüküm giydi.

Metin Göktepe, o zamana kadar gözaltında öldürülmüş bütün gazeteciler arasında, katillerinin suçunun mahkeme kararı ile onaylandığı ilk gazeteci oldu.

Kaynak: HABER MERKEZİ