Paris Olimpiyat Oyunları'nda ülkemizi serbest stil 125 kiloda temsil eden milli güreşçimiz Taha Akgül, 3.'lük maçında Kızgızistan'dan Ayaal Lazarev'i 7-0 mağlup ederek bronz madalya kazandı.  Maçın ardından minderde ayakkabılarını çıkaran 33 yaşındaki milli güreşçi, kariyerini noktaladı.

Milli güreşçi Akgül, daha önce 2021'de Tokyo'da düzenlenen olimpiyatlarda bronz, 2016'da Rio'da gerçekleştirilen olimpiyatlarda ise altın madalyayı ülkemize kazandırmıştı.

Olimpiyatlardaki diğer madalyalar

Taha Akgül dışında ay-yıldızlı sporcularımız şu ana kadar 6 kez podyumda boy gösterdi ve ülkemize 3 gümüş, 3 bronz madalya kazandırmayı başardı.
•  Şevval İlayda Tarhan & Yusuf Dikeç - Gümüş - Atıcılık - Karma 10 metre havalı tabanca
•  Hatice Akbaş - Gümüş - Boks - Kadınlar 54 kg
•  Buse Naz Çakıroğlu - Gümüş - Boks - Kadınlar 51 kg
•  Mete Gazoz, Ulaş Berkim Tümer, Abdullah Yıldırmış - Bronz - Okçuluk - Erkekler takım
•  Buse Tosun Çavuşoğlu - Bronz - Güreş - Kadınlar serbest 68 kg
•  Esra Yıldız Kahraman - Bronz - Boks - Kadınlar 57 kg

Taha Akgül kimdir?

Güreş tarihinin en büyük isimlerinden biri olarak kabul edilen Taha Akgül, Rio'da kazandığı Olimpiyat şampiyonluğunun yanı sıra üç kez Dünya, 10 kez Avrupa, bir kez de Akdeniz Oyunları şampiyonu oldu. Güreşe 12 yaşında Sivas Demirspor'da başladı, daha sonra İzmir'e taşındı. 
2010 yılında Dünya Gençler ikincisi olduktan sonra büyük bir çıkış yakaladı. 2011'den itibaren büyük şampiyonalarda tam 20 kez kürsüye çıktı. Dünya Şampiyonası'nda 2014-15'te elde ettiği iki zaferle birlikte Rio 2016'ya en önemli favorilerden biri olarak geldi. Dört maçını kazanıp şampiyonluğa giderken rakiplerine iki puan bıraktı. Böylece 1996'dan bu yana Türkiye'nin ilk ağır sıklet Olimpiyat şampiyonluğunu kazandı. 
Tokyo'da bir kez daha Olimpiyat sahnesinde yer alan Akgül, oyunlardan bu kez üçüncü olarak ayrıldı. Toplamda 10 Avrupa şampiyonluğu kazanarak tüm zamanlarda serbest stilde en fazla altın madalyası olan Avrupalı güreşçi oldu. 
2011'den bu yana 151-9'luk bir maç kaydı yakaladı. Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi'nden mezun olan Akgül, doktorasını ise doğduğu kent olan Sivas'taki Cumhuriyet Üniversitesi'nde tamamlandı. 
Ankara ASKİ Spor Kulübü'nün sporcusu olan Olimpiyat şampiyonunu Abdullah Çakmar çalıştırıyor. Akgül, 2022'de Macar fitnes eğitmeni Bianka Cekusz ile dünya evine girdi.

 Maçın ardından minderde ayakkabılarını çıkaran 33 yaşındaki milli güreşçi, kariyerini noktaladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ