Güvenlik kaynaklarından alınan bilgilere göre, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Emniyet Genel Müdürlüğü, DEAŞ terör örgütüne yönelik ortak bir operasyon düzenledi. Operasyon kapsamında, Afganistan’daki DEAŞ yapılanması olan Horasan Vilayeti'ne (ISKP) bağlı olarak Türkiye’de faaliyet gösterdiği belirlenen Viskhan Soltamatıov İstanbul’da yakalandı.

Viskhan Soltamatiov kimdir?

Soltamatıov’un, Santa Maria İtalyan Kilisesi’ne yönelik saldırının planlayıcıları arasında olduğu ve saldırıda kullanılan silahı temin ettiği belirlendi. İfadesinde, terör örgütünün Türkiye’deki planları hakkında kritik bilgiler verdi. Soltamatıov, ISKP’nin adam kazanma, finans ve lojistik faaliyetleri konusunda detaylar aktardı.

MİT’in istihbarat çalışmaları sonucunda, Aralık 2023'te DEAŞ’ın Türkiye'deki sinagoglar, kiliseler ve Irak Büyükelçiliği’ne yönelik saldırı planları engellenmişti. Bu süreçte çok sayıda kişi gözaltına alınırken, örgüte ait dijital materyaller ele geçirilmiş ve Türkiye’ye yönelik eylem planları başarısızlığa uğratılmıştı.

Kaynak: Haber Merkezi