Türkiye'nin ve Ege Bölgesi'nin en güzel şehirlerinden biri olan Muğla'da tarihi yapılar oldukça fazla görülmekte. Bodrum denildiğinde akla gelen yerlerin başında da Bodrum Kalesi geliyor. Bölgenin eşsiz tarihini çok yakından görmenizi sağlayan bu kale, tarih boyunca tüm medeniyetler tarafından el üstünde tutulmuş.
Stratejik konumu nedeniyle, pek çok kez el değiştiren Bodrum Kalesi, bu bölgenin ne kadar önemli bir merkez olduğunu net olarak gösterir nitelikte. Bugün bir müze olarak ziyarete açık olan kalede, Roma döneminden Osmanlı’ya kadar, çok sayıda medeniyete dair izlere rastlanabiliyor.
Bodrum Kalesi nerededir?
Dünyaca ünlü kale, Bodrum kent merkezinde yer alıyor. Konumu Çarşı Mahallesi olarak geçiyor.
Kale, oldukça büyük ve göze çarpan bir eser. Bodrum’a girdiğiniz ilk anda, sahile doğru baktığınızda kaleyi görebilirsiniz. Kent merkezinden kısa bir yürüyüş yaparak kaleye ulaşmak mümkün.
Bodrum Kalesi'nin hikayesi
Bodrum Kalesi’nin tam olarak ne zaman inşa edildiği bilinmiyor. Araştırmacılar, 1400’lü yılların başından itibaren kalenin kullanılmaya başladığını tespit etmiş durumda. Ancak, son bulgularda kalenin çok daha eskiden beri var olduğuna dair işaretler görülüyor.
Kale, ilk olarak St. Jean Şövalyeleri tarafından kullanılmış. Bodrum Kalesi, bölgede uzun süre aktif olan St. Jean Şövalyeleri’ne ait az sayıda eserden biri olarak kabul ediliyor. Bu açıdan, kalenin antik geçmişi aydınlatmakta büyük bir rol oynadığı belirtiliyor.
Bodrum Kalesi’nin, 1895 yılının sonlarına kadar aktif bir askeri merkez olarak kullanıldığı biliniyor.
Hakkında bilinmesi gerekenler
Bodrum Kalesi, bölgenin en önemli tarihi yapılarından biri olarak gösteriliyor. Sadece Türkiye için değil, dünya için de önemli bir tarihi eser kabul ediliyor. Bilinmesi gereken en önemli noktalar şu şekilde;
- Bodrum Kalesi, pek çok Yeşilçam filminde kullanıldı.
- Kale, bölgenin tarihini en iyi yansıtan eserlerden biri olarak kabul ediliyor.
- Bodrum Kalesi, 1955 yılında, uluslararası “en iyi müze” etkinliğinde “özel övgü ödülüne layık görüldü.
Kalede iki farkı gezi parkuru bulunuyor. Yerde bulunan okları takip ederek, uzun rotayla kalenin tümünü gezebilir veya kısa rota ile sadece önemli yerleri kapsayan, daha kısa bir gezinti yapabilirsiniz.
Ziyaret saatleri ve giriş ücreti
Bodrum Kalesi, Kültür Bakanlığı’na bağlı bir müze olarak faaliyet gösteriyor. Pazartesi günleri kapalı olan kaleyi haftanın altı günü ziyaret edebilirsiniz.
Ziyaret saatleri, yaz sezonunda 08:30 ile 18:30 arası olarak belirtiliyor. Kış döneminde ise kapanış iki saat erkene alınarak, 16:30’a çekiliyor.
Bodrum Kalesi’ne giriş için bilet almanız gerekiyor. Bilet fiyatı güncel olarak 30 TL olarak belirlenmiş. Eğer Müze Kart’ınız varsa, yılda iki defa Bodrum Kalesi’ne ücretsiz olarak giriş hakkınız bulunuyor. Sezonda, bilet gişesinde genellikle kuyruk olması nedeniyle, Müze Kart ile gitmek size büyük avantaj sağlayabilir.