2019 yılında yapılan yerel seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) Menderes Belediye Başkanlığı görevine seçilen ancak yolsuzluk yaptığı iddiasıyla hakkında dava açılan ve bu nedenle İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınan Mustafa Kayalar, geçtiğimiz gün gerçekleştirilen duruşmada tüm suçlamalardan beraat etti.

İzmir Bölge Adliye Mahkemesi, Kayalar hakkında verilen beraat kararının gerekçesini yayınladı.

Bakanlık vekilinin başvurusu reddedildi

Gerekçenin tamamı şu şekilde:

Rüşvet ve görevi ihmal suçlarından sanıklar hakkında verilen hükümlere yönelik Hazine ve Maliye Bakanlığı vekilinin 05/07/2022 tarihinde yürürlüğe giren 7417 sayılı Kanunun 40. maddesi ile değişik 3628 sayılı Kanunun 18/2. maddesine göre ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının bu suçun zarar göreni olduğu, Hazine ve Maliye Bakanlığının suçtan zarar gören olmadığından kamu davasına katılmasının olanaklı olmadığının, kamu davasına usulsüz katılımın da başvuru hakkı vermeyeceğinin kabul edilmesi;

Mahkemece katılım talepleri kabul edilmeyen Nivent Kurtuluş ile İztek Müh. Proje Turz. İnş. San. Tic. Ltd. Şti.'nin suçtan zarar gören konumunda bulunmadığından ve yerinde kamu davasına katılma talebinin reddine dair karar isabetli görülmekle başvuruların reddine; Sanıklardan Nurullah Ercan ve Ali Bektaş hakkında rüşvet vermek suçundan kurulan hükme yönelik doğrudan zarar görmeyen, bu itibarla davaya katılma ve hükmü istinaf hakkı bulunmayan İçişleri Bakanlığı vekilinin bu suçtan kurulan hüküme yönelik, 5271 Sayılı CMK'nın 279/1-b maddesi uyarınca istinaf başvurusunun reddine,

23.Sanıklardan Nurullah Ercan hakkında Mahkemenin ilamında 2 No'lu hüküm kısmında isim bilgisinin "Ruhi Durak" olarak gösterilmesi mahallinde düzeltilebilir maddi hata olarak kabul edilmiştir.

24.4708 sayılı kanunun 2/3 madde, fikra ve bendi "Yapı denetim kuruluşları aşağıda belirtilen görevleri yerine getirmekle yükümlüdür..... c) Yapının, ruhsat ve ekleri ile mevzuata uygun olarak yapılmasım denetlemek.",

3/1. madde ve fikrası " Bu Kanunun uygulanmasında, yapı denetim kuruluşları imar mevzuatı uyarınca öngörülen fenni mesuliyeti ilgili idareye karşı üstlenir. (Ek cümle: 15/2/2018-7099/15 md.) Yapı denetim kuruluşları öncelikle risk bazlı denetim yapar. Yapı denetim kuruluşları, denetçi mimar ve mühendisler, proje müellifleri, laboratuvar görevlileri ve yapı müteahhidi ile birlikte yapının ruhsat ve eklerine, fen, sanat ve sağlık kurallarına aykırı, eksik, hatalı ve kusurlu yapılmış olması nedeniyle ortaya çıkan yapı hasarından dolayı yapı sahibi ve ilgili idareye karşı, kusurları oranında sorumludurlar." hükümlerince iddia karşısında Yapı Denetim Kanunun 9/1. Maddesince ilgililer hakkında zamanaşımı süresi içinde adli veya idari işlem yapılması mümkün görülmekle bahsedilmekle yetinilmiştir.

25.Bien Yapı Ürün San. Tur. Ve Tic. A.Ş. isimli firmanın Menderes, Özdere mevkiinde 1196/1 ve 4 nolu parsel sayılı taşınmaz üzerindeki "Von Resort Bien ve Von Resort Hotel Perla" ile alakalı "mimari proje ve inşaat ruhsatına" bir iddia bulunmamaktadır.

26.4708 sayılı yasa kapsamında yapının, ruhsat ve ekleri ile mevzuata uygun olarak yapılmasını denetleme asli görevi yapı denetim firmasına ait olup firma tarafından Menderes Belediyesine yönelik bir bildirim iddiası da bulunmamaktadır.

27.Sanıklardan Ruhi Durak ile Ertan Güleç tarafından gerçekleştirilen gayri menkul alım ve satım işlemlerinin ihbar tarihi olan 03/03/2021 tarihinden önce gerçekleştiği, yapının ruhsat ve ekleriyle mevzuata aykırı olarak yapıldığı konusunda alım tarihi itibariyle bilgi ve irtibatların olduğuna, kişilerin belediye başkanı Mustafa Kayalar nam ve hesabına hareket ettiğine idari kanaat dışı veri bulunmadığı kişilerin kendi nam ve hesaplarına hareket ettikleri ve görev ilişkileri de bulunmaması sebebiyle CMK'nın 223/2-a maddesi uyarınca haklarında verilen beraat kararları;

Sanıklardan Songül Van'ın taşınmaz devrine ilişkin süreçte mal sahibi nam ve hesabına vekalet ilişkisi dışında bilgi ve irtibatların olduğuna, devrin belediye başkanı Mustafa Kayalar nam ve hesabına gerçekleştiğine dair idari kanaat dışı veri bulunmadığı kişinin vekalet ilişkisi çerçevesinde hareket ettiği ve görev ilişkileri de bulunmaması sebebiyle CMK'nın 223/2-a maddesi uyarınca hakkında verilen beraat kararı dairemizce yerinde görülmüştür.

28.Sanıklar Ali Bektaş ve Nurullah Ercan (mahkemece sehven Ruhi Durak yazılmıştır.) haklarında rüşvet vermek suçundan açılan kamu davasında isnadın yapının ruhsat ve eklerine aykırı inşasına göz yumulması maksadıyla söz konusu taşınmazların devredildiğine yönelik kanaat ve varsayımsal karineye dayalı iddia hakkında Mahkemece sanıkların leh ve aleyhindeki toplanan tüm kanıtları inceleyip irdeleyen ve iddianın reddine ilişkin sebepleri karar yerinde ayrı ayrı gösteren, savunmaları tercih nedenlerini açıklayan, aksine iddiaları hükümlülük için yeterli görmeyen tespiti Dairemizce yerinde kabul edilmiştir.

29. Sanık Mustafa Kayalar hakkında yapının ruhsat ve ekleri ile mevzuata aykırı olarak yapılmasına izin verilmesi ile haksız çıkar sağlandığına yönelik iddia ile alakalı varsayım dışı her türlü şüpheden uzak maddi veri bulunmadığına dair Mahkeme kabulü yerinde görülmüştür.

 

Kaynak: HABER MERKEZİ