İzmir, yüzyıllardır çeşitli kültürleri içerisinde barındırmış bir şehirdir. Bu nedenle, şehrin kültürel birikimi zamanla mutfağına da yansımıştır. Mutfak kültürünün geliştiği noktalardan biri de şüphesiz ki sokak lezzetleridir. Eğer yemek yemeye vaktiniz yoksa ve açlığınızı en  kısa sürede dindirmek istiyorsanız İzmir'in sokak lezzetleri tam size göre. Peki, İzmir'in sokak lezzetleri neler? İşte, İzmir'in sokak lezzetleri...

Kumru

2017 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İzmir'e özel olarak tescillenen kumru; kaşar, domates, biber, sucuk, salam ve İzmir tulum peynirinin, susamlı bir ekmeğin arasına girmesiyle ortaya çıkar. İzmirliler tarafından her öğünde tüketilen bir yemektir.

Gevrek

"İzmirliler simite bile başka isim koyuyor" sözlerini sıklıkla duyuyoruz. Ancak, gevrek aslında simitten biraz farklıdır. Simit, üzerine pekmez dökülüp, susamlanarak fırınlanırken... Gevrek ise, hamur halindeyken kızgın pekmeze batırılır ve bir süre kızartılır. Bu nedenle, simite göre daha 'gevrek' bir formu vardır.

Boyoz

Boyoz denince akla ilk gelen yerler, Alsancak'taki tarihi fırınlardır. Bu fırınlarda, boyozun her türlüsünü bulabilirsiniz. Enginarlıdan tahinliye, patlıcanlıdan peynirliye, sayısız çeşitte tadılabilir.

Midye

İzmir, geniş kıyılarıyla midye toplamaya oldukça müsaittir. Bu nedenle, her gün ve her zaman İzmir'de taze midye bulmak mümkündür. Diğerlerinden farklı olarak İzmir'de midye, soğuk yenir. İzmir'deki midyelerde; tarçın, kuş üzümü bulunmaz. İzmirliler midyeyi yalnızca karabiber ekleyerek tüketir. Midye çok pirinçle yapılmadığından, ürünün kendi lezzetini almak daha mümkündür.

Kokoreç

İzmir'in kokoreçi oldukça özeldir. İri bir şekilde kıyılan, kömür ateşinde pişen kuzu kokoreçler, ekmek içinde bıçakla kesilerek hazırlanır. İzmir'deki çoğu kokoreççinin yalnızca kuzu eti kullanması, bu ürünü özel kılmaktadır. Ağızda lokum gibi dağılan bu kokoreçler, yalnızca kimyon ve tuz eklenerek tüketilir.

Söğüş

Söğüş, İzmirlilerin favori sokak lezzetleri arasındadır. Sakatat severnlerin tüketmekten asla vazgeçmediği bu ürünün içinde kuzunun çeşitli bölgeleri yer alır bunlar; dil, yanak, beyin gibi bölgelerdir. Bu sakatatların üzerine eklenen taze maydonoz, domates ve soğan ürünü daha lezzetli kılar. Malzemelerin üstüne eklenen kimyonun ardından, dürüm haline getirilerek tüketilir.

Şambali

Sokak satıcılarının sıklıkla sunduğu Şambali tatlısı, İzmir'in ünlü lezzetlerinden biridir. İrmikle yapılan bu tatlı, revaniye benzetilse de ona kıyasla daha az şerbetlidir. Şambalide, yumurta un ve yağ bulunmaz. Genellikle Karşıyaka'da sıklıkla tüketilir.

Torpil

İzmir'de hemen her pastanede rastlayabileceğiniz bu tatlı, içi muhalebili bir milföy tatlısıdır. Üzerine pudra şekeri sepildikten sonra tüketilen bu tatlıya İzmirliler "külah pasta" da demektedir. Denemeden önce fındığa veya Antep fıstığına bulamayı unutmayın.

Lokma

Lokma, İzmir'den çıkıp ülke genelinde popülerleşmiş bir tatlıdır. Kızgın ateşte kızartılan hamur toplarının üzerine şerbet dökülür. Şehrin her köşesinde, hayır için kurulan lokma tezgahlarını görmek mümkündür. İzmirliler lokmayı sıklıkla tüketir, çoğunlukla lokma yemek için para da ödemez.

Muhabir: ORÇUN BULDAÇ