Semra İğtaç- İşletmenin sahibi İhsan Helvacı, babası Mehmet ve amcası İbrahim Helvacı tarafından kurulan dükkanda, 1947'den beri çalışıyor. İlkokul yıllarından itibaren babasının yanında çalışarak ustalığa kadar yükselen İhsan Helvacı, 1960'larda işin başına geçti ve 1974'te dükkana "Mehmet Helvacı Oğulları" adını verdi.

Eski İzmir'e özlem duyanlar ve nostalji arayanlar bu dükkana akın ediyor. Helvacı, ürünlerin eski yöntemlere sadık kalınarak yapıldığını ve genç neslin daha fazla helva ve tahin tüketmesi gerektiğini vurguluyor. Bu ürünlerin gelişim çağındaki çocukların sağlığına faydalı olduğunu bilimsel olarak da açıklıyor.

Helvacılık, genellikle ata mesleği olarak devam ediyor. İhsan Helvacı, kardeşleriyle birlikte baba mesleğini sürdürdüklerini ve imalatı Akhisar'a taşıdıklarını belirtiyor. "Burası sit alanı ilan edildiği için ruhsat verilmedi, bu nedenle imalatı Akhisar’a taşıdık," diyor.

Helvacı, dükkana gelenlerin anılarını canlandırmak ve fotoğraf çekmek için geldiklerini, eski dostların ziyaretlerinden mutluluk duyduğunu ifade ediyor. Belediye yetkililerinin de dükkana özel ilgi gösterdiğini ve orijinal haliyle korunmasını istediğini belirtiyor.

İhsan Helvacı, "Basmane'nin en eski helvacılarındanız. Ürünlerimiz iyi ve düzgündür. Burada Basmane'de yaşamak ayrı bir ayrıcalıktır. Bu meslek babamızdan, dedemizden kalan bir meslek. Bizim ürünlerimizi alan herkes memnun oluyor. Ve ürünlerimizde yabancı madde ve katkı maddesi yok. Tamamen yerli susam ve yerli şeker kullanıyoruz. Bu yüzden müşterilerimiz bizi takdir ediyorlar," diye ekliyor.

"Mehmet Helvacı Oğulları" dükkânı, Anafartalar Caddesi No:870 adresinde eski dostları ve İzmir’in nostaljik atmosferini arayanları ağırlamaya devam ediyor.

Muhabir: Semra İĞTAÇ