İZ GAZETE- AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı, 1 Temmuz itibarıyla hayata geçecek normalleşme kararları çerçevesinde müzik yasağı saat 24.00 olarak belirlendi. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, müzik yasağına ilişkin yaptığı açıklamada, ‘Kusura bakmayın, kimsenin kimseyi rahatsız etmeye hakkı yok’ ifadelerini kullanması ve normalleşme kapsamında birçok yasak kaldırılırken müziğe saat sınırlaması getirilmesi tepki çekti. Pandemi sürecinin başından bu yana en çok sıkıntı yaşayan grup olan müzisyenler de müzik yasağına isyan etti.İzmir Müzisyenler Derneği’nin (İMD) sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, müzik yasağı kararını, siyasal bir karar olarak nitelendirilirken iktidara da çağrıda bulunuldu.
MÜZİK RAHATSIZ ETMEZ!
İzmir Müzisyenler Derneği tarafından yapılan açıklamada, “Müzik aşktır, sevdadır, sevgidir, özlemdir, hasrettir, umuttur, düğündür, kınadır, anılardır, ağıttır, neşedir, hüzündür, isyandır, devrimdir, haykırıştır, horondur, zeybektir, halaydır, anadır, babadır, yârdır, bilimdir, kültürdür, sanattır, tarihtir... Hayattır müzik! Müzik rahatsız etmez!” ifadeleri kullanıldı.
‘ARTIK KATLANAMIYORUZ’
‘Eğlence, kültür, sanat ve müzik sektörü üzerindeki, baskıcı, ötekileştirici müdahaleleri kabul etmiyoruz’ ifadeleriyle sürdürülen açıklamada, “İnsanları birbirine karşı kışkırtan gerilim siyasetine, kutuplaştıran, ayrıştıran nefret dolu söylemlere, farklı kimlik, düşünce ve yaşam tarzlarına tahammülsüzlüğe, kültüre, sanata, bilime, akademiye karşı düşmanca tutuma, her türden ötekileştiren ve düşmanlaştıran politikalara, kadın düşmanı, cinsiyetçi, eril tahakkümden beslenen zorbalığa, artık katlanamıyoruz. İbn-i Sina 1000 sene öncesinden veba salgınıyla mücadele ederken insanlara umudunuzu, sevginizi, neşenizi koruyun, eğlenin, dans edin, mutlulukları çoğaltın. Bu salgını ancak öyle yenebiliriz demişti. Umudumuzu, neşemizi, zevklerimizi, renklerimizi soldurmayı amaçlayan dayatmaları kabul etmiyoruz” denildi.
‘SİYASAL BİR KARAR’
Pandemi sürecinin bedelinin eğlence, kültür ve sanat sektörüne en ağır şekilde ödetildiği belirtilen açıklamada, “Bir buçuk yıldır mekanlar kapalı, müzisyenler işsiz. Bu yasakların temelinde yatan şey pandemiyi fırsat bilerek farklı yaşam tarzlarının baskılanmasıdır. Bütün yasak ve sınırlamaların kaldırılması beklenirken müzik yasağının 24:00 olarak belirlenmesini, eğlence ve müzik sektörünün sorunlarını çözmeyeceği gibi, siyasal bir karar olarak değerlendiriyoruz. Virüs notalarla bulaşmıyor, virüs insanlar kongrelerde, mitinglerde lebaleb dolmasıyla bulaşmazken, eğlence sektöründe hizmet alan insanların 24:00'den sonra müzik dinlemesiyle, alkol tüketmesiyle ya da dışarıda olmasıyla da bulaşmıyor. Bu anlamda bu yasak ve sınırlamayı manidar buluyoruz. Toplumu kutuplaştırmaktan, farklı hayat tarzlarını şeytanlaştırmaktan ve birbirine nefretle bakar hale getirmekten başka hiçbir işe yaramayan bu söylem ve tavrı tehlikeli buluyoruz” ifadeleri kullanıldı.
‘HEDEF HALİNE GETİRİLİYOR’
Müzisyenlerin hedef haline getirildiği dile getirilen açıklamada, “Canlı müzik yapma deniliyor. Müzikten ekmeğimizi kazanmamız engellenmek isteniyor. Müzisyenlik siyasal erkin karşısında durduğu bir şey olarak lanse ediliyor. Eğlence sektörü ve bu sektörde hizmet üretenler, hizmet satın alanlar ötekileştiriliyor. Tercihleri sorgulanabilir ve tartışılabilir hale getiriliyor. Bunun bir adım sonrası farklı yaşam tarzlarına saldırganlığın özendirilmesidir. İktidardan yükselen bir hedef gösterme, toplumda fazlasıyla karşılık bulmaktadır. Korku iklimi yaratmaktan, insanları sindirmekten, ayrıştırıp bir yanını makbul öte yanını kötü-rahatsızlık veren-iğrenç bir durum gibi görmekten medet uman bu anlayışı protesto ediyoruz” denildi.
İKTİDARA ‘VAZGEÇİN’ ÇAĞRISI
Açıklamada iktidara da çağrıda bulunularak, “Mevcut politik tavırdan, söylem ve hedef göstermelerinden, ötekileştirdikleri yaşam tarzlarına, düşünce, inanç ve kimliklere linç ve saldırganlığı kışkırtan rahatsızız ve kusura bakıyoruz. İnsanların yaşam tarzlarına, giyimine, kuşamına, içkisine, inancına, kimsenin karışma hakkı yoktur. Bu konularda devleti yönetenlerin konuşma hakları da yoktur. Her yurttaş bu ülkenin onurlu bir ferdidir. Yasalar karşısında herkes eşittir. Haklarıyla, insanca yaşamalıdır. Devlet ve seçilmişlerin görevi ayrım yapmadan bütün yurttaşlara adil, demokratik, eşitlikçi ve özgürlükçü bir temelde sosyal adalet ilkesiyle hizmet sunmaktır. Ötesi despotluğa girer. Siyasal iktidarı bir an önce insanları kutuplaştıran, kesimler arasında nefret duvarları ören, ayrıştıran, ötekileştiren söylem ve politikalardan vazgeçmeye çağırıyoruz. Halkımızı da binlerce yıldır farklı kimlik, kültür, inanç ve düşüncelerin çiçek çiçek boy verdiği, bir arada barış ve uyum içinde yaşadığı bu coğrafyada bizi biz kılan değerlere, çok renkli, çok kültürlü, yaşam tarzına sahip çıkmaya, sevgi ve hoşgörüyü, karşılıklı anlayış ve tahammülü, saygı, dostluk ve sevgiyi geliştirmeye davet ediyoruz. Müzik hayattır. Sanat hayattır” ifadeleri kullanıldı.