Türkiye, 6 Şubat 2023’te meydana gelen ve 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin yıl dönümünde acıları tazeledi. Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, büyük depremin yıl dönümünde yaptığı açıklamalarla dikkat çekti. Görür, özellikle Marmara Bölgesi’ndeki deprem riskine dikkat çekerken, en yakın tehlike altındaki 3 ili de işaret etti.
NTV yayınına katılan Prof. Dr. Naci Görür, 6 Şubat depremlerinin beklenen bir afet olduğunu vurgulayarak, “Bu depremin olacağını biz bekliyorduk ve söylüyorduk. Yerel yönetim, merkezi yönetim ve halk da dahil herkes biliyordu. Güneydoğu'daki yerel yönetimler burayı depreme hazırlama çalışmalarını yoğun bir şekilde yapsaydı, bu kadar insanımız ölür müydü? 3-5 müteahhitin peşine düştük. Hepimiz suçluyuz.” ifadelerini kullandı.
Görür, en yakın deprem tehlikesinin bulunduğu bölgeleri şöyle sıraladı:
Erzincan ile Bingöl Karlıova arasındaki Yedisu Fayı: “Burada en son deprem 1790’larda meydana geldi. Bu fay, 250 yılda bir deprem üretiyor ve bu süre doldu. 2030’lara kadar bu bölgede deprem bekliyoruz. Deprem olduğunda Erzincan, Bingöl ve Pülümür ciddi şekilde etkilenecek.”
Bingöl Karlıova ile Bingöl Göynük arası: “Bu bölgede 1860-1866 civarında deprem oldu. Ancak bu fay hala kırılmadı. Burada da risk devam ediyor.”
Bitlis Zagros Kenet Kuşağı: “Arap levhası, son depremlerde 10 metreye yakın savrulmayla kuzeye hareket etti. Doğu Anadolu Fayı kırıldı, ancak Bitlis Zagros Kenet Kuşağı henüz deprem üretmedi. Adıyaman, Siirt, Diyarbakır ve Hakkari bölgeleri sıkışmış durumda. Bu durum, deprem riskini öne çekmiş olabilir.”
Marmara'da 7'den büyük depremin olacağı kesin
Marmara Bölgesi’ndeki deprem riskine dikkat çeken Görür, “Marmara’da 7’den büyük bir depremin olacağı kesin. Bunu tartışmıyoruz bile. ABD’li bilim insanları Parsons ve ekibi, tarihsel deprem verilerini inceleyerek, 1999’dan itibaren Marmara’da 7’den büyük deprem olma olasılığını önce yüzde 64 olarak açıkladı. Geçen yıl bu oranı yüzde 47’ye revize ettiler. Bu, 30 yıl içinde yüzde 47 olasılık demek. Bu çok ciddi bir rakam. Marmara Bölgesi’ni derhal depreme hazırlamamız gerekiyor.” dedi.
Görür, deprem riski altındaki bölgelerde acil önlemler alınması gerektiğini belirterek, “Depremle yaşamayı öğrenmek zorundayız. Yerel yönetimler, merkezi yönetim ve vatandaşlar olarak hepimiz üzerimize düşeni yapmalıyız. Deprem öncesi hazırlıklar, can kayıplarını en aza indirmek için hayati öneme sahip.” şeklinde konuştu.