Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Adayı Rıfat Nalbantoğlu; esnaf ve sanatkârlara seslendi. Millet İttifakı iktidarıyla ‘Vur Abalı’ya’ devrinin son bulacağını söyleyen Nalbantoğlu; “ Esnafımız, her zaman üretken olduğu kadar kanaatkâr; en büyük yükü taşıyan olduğu kadar dirençlidir. Ama, son dönemlerde, ne elinde yetinecek kârı kalmıştır; ne bu yükü taşıyacak gücü! TESK’in rakamlarına göre; son 5 yılda 600’ bine yakın esnaf sanatkâr; iş yerine kilit vurmuştur. Ekonomik kriz o kadar bel bükücü hale gelmiştir ki; bu yılın ilk üç ayında, 35 bin 775 esnaf, ayakta duramadığını resmen ilan etmiştir. Bu yaşadıklarının sonu vardır. O son, 14 Mayıs’tır…” diye konuştu.

Geç kalınmış vaatler ve düzenlemeler…

Geçen yıl içinde, sadece İzmir’de 3 bin 83 esnafın kepenk indirdiğini vurgulayan CHP PM Üyesi ve İzmir 2. Bölge Milletvekili Adayı Rıfat Nalbantoğlu şöyle konuştu; “ Giderek derinleşen ekonomik kriz, yoksulluk vatandaşın olduğu gibi, küçük esnafın da soluğunu kesti. Alım gücünün de düşmesiyle; yüksek döviz kurunun, hızla ve kontrolsüz şekilde artan maliyetlerin yükünü kaldıramayan esnaf iflas etti ya da iflasın eşiğine geldi. En çok kapanış yapan meslek erbabı ise bakkallar. Ardından lokantacılar geliyor. AKP iktidarının ekonomi politikaları hiçbir zaman üreten ve emekçiden yana zaten olmadı. Bunun acısı da ‘Abalı’lardan; dar gelirli vatandaştan ve küçük esnaftan çıkarıldı. Türkiye genelinde, son 5 yılda iflas edenlerin sayısı, birçok ilimizin nüfusunun üzerinde. Bu gerçekten ürkütücü bir tablo.”

AKP iktidarının;  esnaf için dün olması gereken, geç kalınmış vaatlerde bulunduğunu söyleyen Nalbantoglu; Pazarcı esnafını basit usule geçiriyorlar, kazancını gelir vergisinden istisna tutacağız, diyorlar. Yıllardır sürüncemede bıraktıkları emeklilik prim gün sayısını 7 bin 200’e düşürdüler. Akılları sonradan başlarına geliyor desek değil. Çünkü; kara delik çoktan büyüdü. ”  

Rıfat Nalbantoğlu; esnafın ‘Ahilik Teşkilatı’ gibi ilk ekonomik örgütlenmelerinden birine sahip olduğuna dikkat çektiği açıklamasında; ” Osmanlı dönemi esnafının duvarında yazılı olan ‘ Ehl-i aşka müptelayım nemelazım kâr benim / Mal ve mülküm yoktur amma kanaatim var benim.’ dizeleri, bugün de varlığını koruyor. Doğruluk, hakkaniyet, devlete bağlılık, sabır sebat gösterme gibi öğretileri olan Ahilik felsefesi; esnafımızın hiç terk etmediği bir felsefe. Bugün, en büyük katma değeri üreten bu köklü kesim; ne yazık ki günü kurtarmaları noktasında destek buluyor. Ödeme güçleri gözetilmeden verilen kredilerle ancak yaralarının bir bölümünü sarabiliyorlar. Mahalle aralarına kadar konuşlanan büyük market zincirleri, AVM’lerin başı bozuk yerleşim ve işleyişi; dolayısıyla haksız rekabet; en büyük sorunları. Tüm bu sorunları; Millet İttifakı iktidarında kurulacak ‘Esnaf Bakanlığı’ çatısı altında tek tek ele alacağız. ” ifadelerini kullandı.   

Editör: Duygu Kaya