Eski Arama Kurtarma Derneği Başkanı Nasuh Mahruki, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaydığı" gerekçesiyle başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanmıştı. İşte detaylarıyla Nasuh Mahruki kimdir? Nasuh Mahruki'nin tutuklanma sebebi ne? Nasuh Mahruki olayı ne?

Nasuh Mahruki kimdir?

Türk dağcılık ve doğa sporları camiasının önde gelen isimlerinden Nasuh Mahruki, 21 Mayıs 1968'de İstanbul Beşiktaş'ta dünyaya geldi. Osmanlı İmparatorluğu'nun Deniz Kuvvetleri Komutanı Nasuhzade Şehit Kaptan-ı Derya Ali Paşa’nın beşinci kuşak torunu olan Mahruki, köklü bir aile geçmişine sahiptir.

Eğitim hayatına Şişli Terakki Lisesi’nde başlayan Mahruki, 1992 yılında Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun olmuştur. Üniversite yıllarında doğa sporlarına ilgi duyan Mahruki, 1988’de Bilkent Üniversitesi Doğa Sporları Topluluğu (DOST) ile dağcılık dünyasına adım atmıştır. Kendi ismini verdiği bu topluluğun üç yıl boyunca başkanlığını da üstlenmiştir.,

Sadece bir dağcı değil, aynı zamanda yazar, fotoğrafçı ve profesyonel sporcu kimliğiyle de tanınan Mahruki, dağcılık dışında mağaracılık, yamaç paraşütü, aletli dalış, motor sporları, yelken ve bisiklet gibi birçok farklı alanda da aktif olarak yer almıştır. 

Nasuh Mahruki olayı ne?

Eski AKUT Başkanı Nasuh Mahruki, 12 Kasım’da seçim güvenliği ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK) hakkında eleştiriler içeren iki paylaşım yapmıştı. Bu paylaşımlar nedeniyle "halkı yanıltıcı bilgi yayma" suçlamasıyla tutuklanan Mahruki’nin avukatı Şehmuz Tekik, müvekkilinin tutuklanma gerekçesinin "halk arasında korku, panik ve endişe yaratacak şekilde kamu düzenini bozacak yalan haber paylaşmak" olduğunu belirtti. Tekik, Mahruki’nin tutuklanmasına gerekçe gösterilen paylaşımların, elektronik oylama sistemine yönelik sakıncaları dile getirdiğini ifade etti.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Mahruki’nin sosyal medya paylaşımlarının yargı tarafından suç unsuru içerdiğine kanaat getirildiğini belirtti. Tunç şu ifadeleri kullandı:

"Sosyal medyada suç unsuru taşıyan bir paylaşım tespit edilirse hukuki süreç başlatılır. Bu süreçte değerlendirmeyi yapan yargı mercileridir. Bahsi geçen paylaşımlarda iktidarın seçimleri hileyle kazandığı ve milyonlarca kişinin sığınmacı kılığında ülkeye girerek Türkiye’yi iç savaşa sürükleyeceği iddiaları yer alıyor. Bu tür ifadeler kamu düzeni açısından büyük risk oluşturuyor.

Seçimlerin nasıl şeffaf bir şekilde yürütüldüğünü hepimiz biliyoruz. Vatandaşlarımız, oy kullandıkları sandıklarda kimlerin oy verdiğini görebiliyor, sandık tutanaklarına YSK üzerinden erişebiliyor. Yargı bu konuda gerekli değerlendirmeyi yapacak ve kararını verecektir. Hepimizin hukuka saygı göstermesi gerekiyor."

Kaynak: HABER MERKEZİ