Ne kadar hızlı yiyorsunuz?

Abone Ol

Masada herkes hala yemeğini yemeye devam ederken siz boşalmış tabağınızla onları mı izliyorsunuz? Belki de fazla kilolarınızın sebebi hızlı yemenizdir…

Hızlı yemek yemek kişisel bir alışkanlık. Kilolu veya zayıf birçok insan bu davranışı gösteriyor olabilir hatta bu konuda iddialı olanları bile tanıyorum. Midedeki doyma hissinin beyne iletilmesi yaklaşık 20 dakika sürer. Bu süre içerisinde doymuş dahi olsak beynimizdeki açlık sinyalleri doyuma ulaşmamıza engel olur. Bazı bireyler o kadar hızlı yemek yerler ki dil üzerindeki tat alma hücreleri yemeğin hızlı geçişinden tadını bile zorlukla hissederler. Bu da çok fazla yenilmesine rağmen bir türlü doyma ulaşılamaması için bir sebeptir. İşte sizler için bilimsel çalışmalardan derlediğim yeme hızınızı düşürecek birkaç ipucu…

Yemeğe başlamadan yiyecekleri küçük parçalara ayrımak, taneli yiyecekleri mümkün olduğu kadar tane tane yemek önemlidir. Bu yöntem yeme hızınızı azaltmak için çok etkili olacaktır.

Hızlı yiyorsanız, muhtemelen ağzınızdaki lokma henüz bitmeden ağzınıza bir çatal daha götürüyorsunuzdur. Bunun yerine çataldaki lokmayı ağzınıza atın; ağzınızdakini çiğneyip yutuncaya kadar da çatalı masaya bırakın. Zamanla yavaş yediğinizi fark edeceksiniz.

Lokmaları ağzınızda daha uzun süre tutun ve “yemeğin tadını hissediyorum” bilinciyle yemek yiyin. Ayrıca lokma bitmeden, yani ağzınıza aldığınız lokmayı iyice çiğneyip yutmadan ikinci lokmanızı ağzınıza almayın. Böyle bir alışkanlık geliştirmek, yiyeceğin en küçük parçasından bile en fazla zevki almanıza imkan verecektir.

Yemek sonrası şişkinlik hissediyorsanız bunun sebebi hızlı yemeniz olabilir. Lokmaları hızlıca ağzınıza götürdüğünüzde yemeğinizin yanında bir miktar da hava yutmuş olursunuz. Yeme hızınızı azalttığınızda gaz ve şişkinlik probleminizle de vedalaşmış olabilirsiniz..

Ne kadar yediğinizin farkına varabilmek için tüm dikkatinizi tabağınıza verin. Yemek yerken gazete okumak , televizyon seyretmek , bilgisayarla uğraşmak ne kadar yediğinizin kontrolünü güçleştirir ve hızlı yemenize neden olur. Bununla birlikte ayakta atıştırmak, araba kullanırken bir şeyler yemek de hızlı yemeye yol açar.

Her şeye rağmen halen hızlı yediğinizi fark ettiğiniz an ,iki üç dakikalığına sofradan kalkın ve yavaş yemek üzere tekrar sofraya dönün. Bu yöntem yavaş yemeyi alışkanlık haline getirmenizi sağlayacaktır.

Yavaş yiyin, afiyetle yiyin…