Nevruz Bayramı, yeni yılın başlangıcı ve baharın müjdesici olarak bilinir. Başta Anadolu olmak üzere çeşitli coğrafyalarda kutlanan Nevruz Bayramı kuşaktan kuşağa aktarılıyor.
Nevruz Bayramı ne zaman?
Nevruz Bayramı her yıl 21 Mart tarihinde kutlanır.
Nevruz Bayramı tarihi nedir?
Dünyanın en geniş kültürüne sahip Nevruz Bayramı, "kötü söz orucu", "çevre temizliği ve alav alav", "ölü bayramı", "yaşlı ve hastaları ziyaret", "çocuk günü", "gençlik günü" ve "yeddi levin" olmak üzere 7 aşamada icra ediliyor.
Bayramdan 2 hafta önce, inananlar tarafından kötü söz orucu tutuluyor. Bu çerçevede kötü söz konuşmanın günah sayıldığı nevruz boyunca, herkes geçen yılın sıkıntılarını, acılarını unutmaya çalışırken, küs olanlar ise barıştırılıyor.
Uzun ve sert kış aylarından sonra tabiatın baharla yeniden canlanmasını sembolize eden nevruz, Orta Asya'dan Anadolu'ya birçok coğrafyada toplumsal birliği, dayanışmayı, yardımlaşmayı sağlayan içeriğiyle varlığını koruyor.
Çin kaynaklarında, milattan önce 3. yüzyılda Hunların bahar aylarında şenlik düzenlediğinin yer alması dolayısıyla geçmişi o yıllara kadar dayandırılan nevruz, Türklerin Ergenekon'dan çıkış günü olarak da kabul ediliyor.
Kelime olarak "yeni gün" anlamına gelen bu özel günde, tabiatın canlamasıyla yeni bir yılın başladığına ve ne kadar bolluk, bereket, yardımlaşma ve dayanışmayla geçirilirse tüm senenin o şekilde geçeceğine inanılıyor.
Nevruz Bayramı nasıl kutlanır?
Ateş ve sudan atlamak tüm nevruz kutlamalarındaki ortak unsurlardan biri olarak dikkati çekiyor. Kimileri günahlarından arımak için ateşten kimileri ise sudan atlıyor.
Aynı zamanda 7 çeşit yemeğin bulunduğu bir sofra kuruluyor. Toplu halde yenilen Nevruz yemeği yılın bolluk ve bereket içinde geçmesi için yapılıyor.
Bir diğer gelenek ise Semeni geleneği. Nevruzdan önce kaplarda arpa ve buğday çimlendirilip sofralara konuluyor.
Bazı kişiler ise yeni yılı yeni kıyafetlerle karşılarken, evlerini temizleyen ve onaranlar da bulunuyor. İnsanlar bu şekilde yeni yılda her şeyin yeni olmasına dikkat ediyor.
Nevruz kutlamalarında yumurta tokuşturulması da gelenekler arasında. Yumurta üremeyi ifade ediyor ve bolluk için kullanılıyor. Aynı zamanda şarkılar söyleniyor, danslar ediliyor.