Semra İğtaç- 93. İzmir Enternasyonal Fuarı, bu yıl Nuri İyem’in eserlerinden oluşan özel bir sergiyle sanatseverleri ağırlıyor. Anadolu kadınının portreleriyle tanınan ve toplumsal gerçekçi akımın öncü isimlerinden biri olan ressam Nuri İyem'in eserlerinden oluşan bu seçki, fuarın Pakistan Pavyonu’nda ziyaretçilerle buluştu.

Sergi, İyem’in kendine özgü sanatçı kişiliğini ve eserlerini bir kez daha hatırlatmayı amaçlıyor. Sanatseverler, Nuri İyem’in tablolarının yanı sıra, ressamın boyaları, paleti, özel eşyaları ve ablasına ait bir fotoğrafın da sergilendiği bu seçkiye yoğun ilgi gösteriyor. Anadolu'yu ve onun insanlarını tanımayanlar için bu sergi, mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir durak olarak öne çıkıyor.

Nuri İyem’in eserlerine yansıyan derin duyguların çıkış noktası olan ablasıyla ilgili anıları da dikkat çekici. Ressam, ablasını hayatında büyük bir rol oynamış bir figür olarak tanımlıyor ve onun etkisini şu sözlerle dile getiriyor:

“Benim hayatımda bir kadının çok büyük bir rolü var. O kadın annem değil, ablam... Beni dayaktan, her türlü fırtınadan korurdu. On dokuz yaşında evlendi, ilk çocuğunu doğururken de öldü. Resimle uğraşmaya başladığım zaman hep bir kadın vardı. Sonunda, senin üzerinde durduğun ‘göz’ benim tablolarıma giriş için bir anahtar olmaya başladı.”

Sanatseverler, Nuri İyem’in eserlerinden oluşan bu özel seçkiyi, 9 Eylül 2024 tarihine kadar, her gün 16.00 – 23.00 saatleri arasında 93. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın Pakistan Pavyonu’nda ziyaret edebilirler.

Muhabir: Semra İğtaç