CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Emin Karameşe, Odatv'nin internet sitesi ve YouTube kanalında yayınlanan ve Pınar Saraçoğlu tarafından hazırlanan "Girilemez denilen mahalleye girdik!" başlıklı habere sert tepki gösterdi. Karameşe, yaptığı basın açıklamasında, bu yayının gazetecilikle hiçbir ilgisinin olmadığını ve Roman toplumunu hedef alan, ötekileştirici bir içerik sunduğunu belirtti. 

Derhal yayından kaldırılmalı!

Bu tür içeriklerin Türkiye’nin geleceği için bir tehdit oluşturduğunu belirten Karameşe, ilgili programın ve haberin Odatv’nin platformlarından kaldırılmasını hukuki hakları saklı kalmak kaydıyla talep etti. Karameşe, devlet yetkililerini de bu tür ayrımcılığa karşı harekete geçmeye çağırdı.


Karameşe’nin basın açıklaması şu şekilde: 

“Gazetecilik”, bir olayı veya durumu haber diline dökerek yazılı, görüntülü ya da sesli olarak topluma aktarmaktır. Bunu yapan kişiye de en basit tanımla “Gazeteci, haberci veya muhabir” denir.
9 Ağustos Cuma günü Odatv’nin hem internet sitesi hem de youtube kanalında Pınar Saraçoğlu tarafından, “Girilemez denilen mahalleye girdik!” başlığıyla hazırlanıp servis edilen “ŞEY”, ne gazetecilikle ne de yayıncılıkla uzaktan yakından alakası olmayan taraflı ve Roman toplumunu direk hedef alan sözde bir haberdir!

Nefret suçu ve ötekileştirme

Bu tür haberler Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceğine konmuş bir dinamittir. Zaten dezavantajlı grupların en başında gelen Romanlar, gerek istihdam, gerek eğitim ve gerekse Anayasal haklarının kullanımında Cumhuriyet tarihi boyunca yerel ve genel iktidar ayırt etmeksizin ötekileştirilmiş ve ayrımcılığa maruz kalmıştır. Odatv’nin haber olarak sunduğu bu program esasında sunucunun kullandığı dil ve sorular bakımından nefret suçu ve ötekileştirmenin bizzat kirli ve canlı örneğidir! Unutulmamalıdır ki:
Gazetecilik, 
“KAMUOYU OLUŞTURMAK DEĞİL, KAMUOYUNU YANSITMAKTIR.” 
Ülkemizde yaşan Roman vatandaşlarımızın gerçek sorunları istihdam, eğitim, barınma ve rehabilitasyonken; Söz konusu yayın ve haber incelendiğinde Ege Mahallesi’nde yaşayanların sanki hayatlarından memnun, sorunlardan uzak, işi gücü olan, “Vur patlasın, çal oynasın!” şeklinde yaşayan, insanların dilinden ülkemizdeki tüm Roman vatandaşlarımızı töhmet altında ve hayatını uyuşturucu, hırsızlık ve müzikle geçiren bireyler olarak yansıttığı görülmektedir! Roman toplumunda adeta infial uyandıran bu taraflı yayın, kişilerin açıklamaları çarptırılarak bütün bir kesimi hedef almıştır. Bunu asla kabul etmiyoruz!

Bu itibarla söz konusu programı ve haberi tüm Roman camiası adına kınıyor, eğer bu topluma faydalı bir şey yapılmak isteniyorsa programda adı geçen “Devlet”i ve devlet görevlilerimizi başta Odatv’nin bu taraflı ve kirli yayınından başlamak üzere görevlerini yapmaya davet ediyoruz. 
Keskin bir ayrımcılık ve nefret suçu içeren söz konusu yayının ve haberin ilgili platformdan ve internet sitesinden kaldırılmasını hukuki haklarımız saklı kalmak koşuluyla talep ediyoruz.
Kamuoyuna saygıya duyurulur
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkan Yardımcısı
Emin Karameşe”

İşte Odatv’nin yaptığı o yayın!

Kaynak: HABER MERKEZİ