Ödemiş’in düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yılı, Hükümet Meydanı'nda yapılan törenle kutlandı. Törende; saygı duruşu ve istiklal marşımızın söylenmesinin ardından Atatürk anıtına çelenkler konuldu. Üç pare top atışının ardından siren sesleri  kentin dört bir yanından yankılandı.

Bir kez daha minnet ve şükranla

Günün anlam ve önemini belirten konuşmasını Belediye Başkanı Mustafa Turan yaptı.

Başkan Turan konuşmasında, “İşgale karşı 'İlkkurşun Direnişi' ile ayağa kalkıp, Kuvayı Milliye destanını yazan tarihi topraklarda kuşaktan kuşağa onurla yaşamanın efsanevi yıldönümlerinden birini yaşıyoruz hep birlikte... Tarihe şöyle bir baktığımızda Mustafa Kemal’in 'özgürlük ve bağımsızlık' ışığıyla aydınlanan ülkemizde; acılarımızı, çilelerimizi yoğuran, bu toprakları bize vatan yapan atalarımızı bir kez daha minnet ve şükranla yad ediyoruz. Türk Milleti var olduğunu günden bu yana düşman karşısında hiçbir zaman eğilmemiş, istikbal ve istiklal uğrunda canından geçmiş, esareti asla kabul etmemiş bir millettir. Milletimize bu mücadele ruhu,  bağımsızlık ve özgürlüğüne duyduğu aşktandır. Esaret altında yaşamaktansa ölümü tercih eden,  evlatlarına hür bir ülkede yaşama imkanını kazandırma düşüncesidir. 30 Ağustos’ta Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde özgürlüğe tutkun bir ulus, tüm yokluklara, olanaksızlıklara rağmen kurtuluşunu ilan etmiştir.

21 Ağustos 1922’de Akşehir’de taarruz emrini veren Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk, aynı zamanda bu milletin en büyük özelliği olan bağımsızlığının yeniden kazanılması yolunda ilk adımı atmıştı.26 Ağustos 1922 tarihinde saldırıya geçen Türk Ordusu, 30 Ağustos 1922’de kesin zaferini ilan etti. Bu arada dağılan ve İzmir’e doğru çekilen Yunan birliklerine karşı Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!” emri özgürlüğün meşalesi oldu. 31 Mayıs’ı, 1 Haziran 1919’a bağlayan gecede, düşmana direnen Ödemişliler, onurlu ve fedakarlıklarla dolu bir mücadelenin sonucunda 3 Eylül 1922’de zafere kavuştu.  Bizler; bir zamanlar bu topraklarda yaşanan zulümleri, ağlayan anaları,  yitirilen canları, yetim kalmış evlatları unutmadık, unutmayacağız. Yaşananlardan ders çıkartıp var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

İlelebet koruyacaktır

Turan açıklamasının devamında şunları söyledi:

"Sevgili Ödemişliler, Kuvayı Milliye’nin kahraman torunları, yarınlarımızın sahipleri sevgili gençler, Tarihe ilk kurşunu atan şehir olarak adını yazdıran Ödemişimiz, Cumhuriyetin ilanından bugüne dek olduğu gibi,  Atatürk ilke ve devrimlerinden,  aklın ve bilimin yolundan asla ayrılmayacaktır.  Bizler yaşımız kaç olursa olsun Mustafa Kemal’in izinde yürüyen Türk Gençliği’nin birer ferdiyiz. Ödemişliler her şart ve koşulda “İlkkurşun ruhunu” yüreğinde yaşatarak Atatürk’ün Gençliğe Hitabesinde de işaret ettiği gibi Türk İstiklal ve Cumhuriyeti’ni ilelebet koruyacaktır. Mustafa Kemal’in askeri olmakla daima gurur duyan Ödemişliler gerektiğinde Kuvayı Milliye ateşini yine yakacak, vatanı, bayrağı ve bağımsızlığı uğruna efeler gibi dimdik mücadele edecektir... Bu coşkulu günde Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, Kuvayı Milliye’nin yiğit efelerini, vatanını canından aziz bilen şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyor. siz değerli hemşehrilerimi içten sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.Kurtuluş günümüz, özgürlük günümüz, bayram günümüz kutlu olsun."

Konuşmaların ardından zeybek gösterileri yer aldı.

Kurtuluş günü canlandırıldı

Ödemiş Kent Konseyi gönüllülerinden oluşan ekip, kurutuluş gününü hazırladıkları teatral gösteriyle canlandırdı. 16 dansçının yer aldığı gösteride izleyenler, duygusal anlar yaşadı. Tören sonrası Saraçoğlu Caddesi’nde kortej yürüyüşü gerçekleşti. Korteje,  Foça Jandarma Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı Jandarma Bandosu ile komando ekiplerinin katılmasıyla coşkulu bir törenle ve kortej yürüyüşü gerçekleşti.

Kaynak: BÜLTEN