Türkiye’nin ilk kadın ressamlarından Mihri Rasim’in hayatını ve uluslararası ressamlık kariyerini konu alan filmin yönetmeni Berna Gençalp, Mihri’nin izini, ressamın hayatını geçirdiği İstanbul, Roma, Paris ve New York şehirlerinde sürüyor. Osmanlı İstanbul’unda dünyaya gelen Mihri ile ilgili yapılan son araştırmalar sayesinde sanatçının hayatını gölgeleyen rivayetlerin yerini somut gerçekler alıyor.
Önemli isimler yer alıyor
Filmde değerli araştırmacıların ortaya çıkardıkları Türkçe, Eski Türkçe, İngilizce, İtalyanca, Fransızca belgeler, özel ve kurumsal koleksiyonlardan alınan çok sayıda eser görseli, fotoğraflar ve gazete kupürleri kullanıldı. Karışık teknikle üretilen animasyon bölümlerinde ödüllü̈ oyuncu Feride Çetin, Ressam Mihri’yi canlandırıyor. Deniz Türkali ve Ece Dizdar da konuk oyuncu olarak belgeselde yer alıyor.
Gösterime seyirciden yoğun katılım
Barbaros Sinema Kulübü davetlisi olarak Oyuk Festivali kapsamında gösterimi gerçekleşen belgesele ilgi son derece yoğundu. Gösterimin ardından yönetmen Berna Gençalp, seyircilere belgeselin hikayesini anlattı. Başarılı yönetmen, “Mihri’den ilk defa 2013 yılında, İstanbul Modern’de katıldığım Türk Resim Sanatı Tarihi seminerinde haberim oldu. Çok az kişi onun varlığından haberdardı. Bu bana dayanılmaz geldi ve bu nedenle kendimi bu filmi yapmaya adadım. Kim Mihri belgeseli sanatçı hakkında yapılmış ilk uzun metrajlı sinema belgeselidir. Bu belgesel boyunca pek çok kişiye bu soruyu sordum; “Kim Mihri?”… Filmin yapım yolculuğu hayatıma büyük bir zenginlik kattı ve pek çok aydınlanma anı yaşadım.“ şeklinde konuştu
Kim Mihri?
“Ressam Mihri, bu belgeselde insanüstü bir yaratık ya da bir kurban gibi sunulmuyor.“ ifadesini kullanan Berna Gençalp, sözlerini “Bana göre Mihri hayatı dolu dolu yaşamış, yeteneğinin peşinden gitmiş, içinde yaşadığı toplumun ona ve genel olarak kadınlara dayattığı kısıtlamalardan hiç yılmamış bir kadın… Kim Mihri belgeselinin toplumsal cinsiyet rollerini sorgulamaya, “Doğu” ve “Batı”, “biz” ve “öteki” ile geçmiş ve bugün arasında daha derin ve zengin ilişkiler kurulmasına katkıda bulunacağını umuyorum. Tutkusunun peşinden giderek yeni kuşaklar için yollar açan Mihri bir mektubunda der ki; “Sanatkarın yolu yürüdükçe uzar gider.” Ben de Kim Mihri belgeselini, hep birlikte yürüdüğümüz bu zorlu yolun bir parçası olarak görüyorum. Mihri, etkin bir özne olarak hayatında ve sanatında seçimler yaptı, bunlar elbette eleştirilebilir ama önce bilmemiz gerekir; Kim Mihri?“ şeklinde tamamladı.
Belgeselin aldığı ödüller:
- Boston Türk Festivali 18. Belgesel ve Kısa Film Yarışması En İyi Belgesel Seyirci Ödülü
- 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Belgesel Yarışması – En İyi Belgesel Ödülü
- 24. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali Yarışması – Jüri Özel Ödülü
- 2. Ayancık Film Festivali Belgesel Film Yarışması Finalisti – 100. Yıl Özel Ödülü almaya hak kazandı.