Öksürük otu, ülkemizde yetişen faydalı bitkilerden biridir. Boyları 10-30 cm arasında değişen öksürük otunun küçük sarı çiçekleri olur.

Papatyagiller familyasından olan bu otun öksürüğe iyi geldiği iddia edilir. Öksürük otu çeşitli yörelerde farklı isimlerle de anılır. Bazıları bu ota, farfara otu, kavalak otu, sulandık otu, deve tabanı otu der.

Bu otun çiçekleri tam açmadan toplanır ve gölgede kurutulduktan sonra kullanılır. Ülkemizde daha çok Akdeniz, Ege ve Marmara bölgesinde yetişen bu otun kokusu yoktur, tadı ise biraz acıdır.

Antik çağlarda da şifa amaçlı kullanılan bu ot, bulunduğu ortamda hızla yayılması ile de bilinir.


Öksürük otunun faydaları nelerdir?

-Balgam söktürücü ve dağıtıcı özelliği ile nezle, bronşit, bronşite bağlı astım, zatürre ve başlangıç aşamasındaki akciğer tüberkülozunda kullanılabilir.

-Ses kısıklığı ve uzun süreli öksürüklerde bal eklenmiş öksürük otu çayı içmek fayda sağlar.

-Çiçek ve yapraklardan hazırlanan buğu, kriz halindeki ve boğuk soluk alma problemlerinde solunarak rahatlama sağlar. Aynı şekilde bu buğu kronik bronşitte de fayda sağlar.

-Öksürük otu kaynama suyu ile hazırlanan kompres yılancık çıbanında kullanılabilir.

-Taze sıkılmış bitkinin öz suyu kulağa damlatıldığında kulak ağrısına iyi gelir.

-Astım rahatsızlıkları, bronşit ve sigaranın zararlarında büyük fayda sağlar.

Öksürük otu nasıl tüketilir?

Öksürük otu çay olarak tüketilebilir. Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış çiçekler (mevsime göre çiçek ve yaprak karışımı) bir su bardağı kaynamış su ile karıştırılır ve 4 ile 5 dakika demlenip süzülür.

Muhabir: Eylül SANSÜR