“Olgunun İzdüşümü” sergisi, çağdaş sanatın iki parlak ismi Görkem Kılavuz ve Serhat Erdem’in, Michel Foucault’nun iktidar ve algı teorilerini merkezine alarak oluşturduğu eserlerden oluşuyor. Sergi, izleyicileri bilinçdışı ve ölüm kavramları üzerinden bir sanat yolculuğuna çıkararak, bireyin içsel iktidar dinamiklerini sorgulama imkânı sunuyor.

Foucault’nun izinde bir sanat yolculuğu

Küratör Aynur Tıkıroğlu’nun yönetiminde şekillenen bu sergide, Foucault’nun iktidar kuramı sanat eserleri aracılığıyla yeniden yorumlanıyor. Erdem ve Kılavuz’un çalışmalarında, ölümün estetik ifadesi ve bilinçdışının karmaşık yapısı dikkat çekiyor. İzleyiciler, bu eserler aracılığıyla kendi bilinçdışlarıyla yüzleşmeye davet ediliyor.

Sanatçılarla eserlerinin yaratım süreci

Görkem Kılavuz, çevresindeki demans hastalığından ilham alarak hafıza, bellek ve unutma gibi temaları eserlerine yansıttığını belirtiyor. Yağlı boya ve akrilik tekniklerini kullanarak oluşturduğu çalışmalar, büyükannesinin zihin karmaşıklığına dair derin bir bakış sunuyor.

Serhat Erdem ise çeşitli malzemelerle yarattığı amorf biçimlerle bireyin sınırları aşma arzusunu keşfe çıkıyor. Sanatçının eserleri, bireyin hem kendi koyduğu hem de toplum tarafından dayatılan sınırların sıkışmışlığını gözler önüne seriyor.

Sanat dünyasında yeni bir nefes

Her iki sanatçı da İzmir kökenli olup, Erdem, Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Kılavuz ise Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde sanat eğitimi alarak kariyerlerini şekillendirdiler. Kılavuz, çalışmalarına İzmir’deki atölyesinde devam ederken, Erdem' de sanat kariyerine İzmir’de başlayıp yine İzmir'de sürdürerek çeşitli sergi ve atölye çalışmalarına katılıyor.

Sergiyi kaçırmayın

“Olgunun İzdüşümü” sergisi, 9 Ağustos 2024 tarihinde Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde saat 18.00’de düzenlenecek açılış kokteyli ile sanatseverlere kapılarını açacak. Sergi, 31 Ağustos 2024 tarihine kadar ziyaret edilebilir. Sanatın gücü ve derinliğiyle dolu bu sergiyi kaçırmayın!

Muhabir: Semra İğtaç