Duygu BAKKALOĞLU- Çeşme Kervansarayı, 1528 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın emirleri doğrultusunda inşa edilmiştir. Kitabede yer alan bilgilere göre, yapının yapımını üstlenen kişi, kervansarayın mimarı Ali Babuçcuoğlu Ömer'dir. Bu yapı, aynı zamanda Kanuni Sultan Süleyman’ın o dönemdeki sadrazamı İbrahim Paşa’nın hayratı olarak da bilinmektedir. Evliya Çelebi’nin verdiği bilgilere göre, kervansaray, zamanında sadece bir konaklama yeri değil, aynı zamanda bir ticaret ve sosyal alan olarak da kullanılmıştır.

Kviç

Mimarisi bakımından Çeşme Kervansarayı

Kervansaray, klasik Osmanlı kervansaray mimarisinin örneklerinden biridir. Yapı, kesme taş, moloz taş ve tuğla karışımı ile inşa edilmiştir. İki katlı olan kervansaray, her iki katında da benzer bir plan düzenine sahiptir. Avlu, 18.60 x 18.40 metrelik dikdörtgen bir alanda yer almakta olup, çevresinde yolcular için ayrılmış bölümler, depolar ve mescit bulunmaktadır.

Kervansarayın yuvarlak giriş kapısı, iki renkli taşlarla işlenmiş ve dikdörtgen kesme taştan bir çerçeve ile çevrelenmiştir. Kapının üst kısmında ise dışa açılan mazgal pencereleri yer alır. Yapının dış cephesi, kirpi saçaklı bir kornişle tamamlanmış ve çatı kısmı ahşap malzeme ile örtülmüştür. Kervansarayın cephesi, denizden gelen ticaret yolcuları için hem koruyucu hem de göz alıcı bir tasarım sunmuştur.

Kervansarayın günümüzdeki durumu

1971 yılından itibaren Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen Çeşme Kervansarayının üst örtüsü ve merdivenleri kısmen yıkılmış olmasına rağmen, orijinal kalıntılar korunarak yeniden yapıya kazandırılmıştır. Bugün, bu tarihi kervansaray otel olarak kullanılmaktadır. Ziyaretçiler, tarihi atmosferin içinde konaklama imkanı bulurken, aynı zamanda Çeşme'nin deniz manzarasına da hâkim olurlar.

Atatürk'ün İzmir'in kurtuluşunu izlediği nokta: Belkahve Atatürk'ün İzmir'in kurtuluşunu izlediği nokta: Belkahve

Önemli bir ticaret ve konaklama merkeziydi

Kervansarayın hemen arkasında, Çeşme Kalesi yer alır. Bu da yapının stratejik olarak ne denli önemli olduğunu gösterir. Hem deniz yoluyla gelen tüccarlar hem de kara yoluyla seyahat edenler için önemli bir durak olan kervansaray, Osmanlı İmparatorluğu döneminde önemli bir ticaret ve konaklama merkezi olarak görev yapmıştır.

Çeşme Kervansarayı'na nasıl gidilir?

Çeşme Kervansarayı'na ulaşmak için öncelikle İzmir'in şehir merkezinden Çeşme ilçesine ulaşmanız gerekmektedir. Çeşme'ye ulaşmak için şu yöntemleri kullanabilirsiniz:

Çeşme’ye ESHOT ile nasıl gidilir?

Çeşme’ye gitmek için öncelikle Fahrettin Altay’a gitmelisiniz. Burada bulunan aktarma merkezinden 984 numaralı Fahrettin Altay – Urla otobüsüne binmeniz gerekmekte. 984 numaralı ESHOT’un son durağında, Urla da indikten sonra aktarma yaparak 760 numaralı Urla – Çeşme hatlı ESHOT’a binmelisiniz. Bu yolculuk sizi doğrudan Çeşme’ye götürecektir.

Çeşme’ye otogardan nasıl gidilir?

İzmir Otogar’a ulaştıktan sonra “Çeşme Seyahat” şubesine gidin. Buradaki işletmeden biletinizi satın alın. Otobüs Alaçatı ve Ilıca’dan geçtikten sonra Çeşme Otogarı’na gidecektir. Çeşme’ye giden bu araçlar, 30 dakikada bir hareket etmektedir. Çeşme’ye varana kadarki yolculuk ise yaklaşık 1 saat sürmektedir. Çeşme Seyahat seferleri ise 06.30 ve 21.00 saatleri arasında gerçekleşmektedir.

Ayrıca, Fahrettin Altay'dan Çeşme Seyahat kullanarak ulaşım sağlamak isteyen yolcular, Fahrettin Altay'da bulunan Çeşme Seyahat ofisinden biletlerini temin edip, oradan da yola çıkabilirler.

Seyahatinizin Urla'ya ulaşma aşamasından sonra, şu ESHOT hatlarıyla yola devam edebilirsiniz:

760-ÇEŞME-URLA ve 906-ÇEŞME - URLA ESHOT hatları, kervansara yakın bir rota sunmaktadır. Bu hatlardan birini kullanarak, kısa bir yürüyüşün ardından kervansaraya varabilirsiniz.

Muhabir: DUYGU BAKKALOĞLU