DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, CHP Genel Merkezi’nde CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile görüştü. Babacan’a; Parti Sözcüsü İdris Şahin ve Genel Başkan Yardımcıları Cem Avşar, Evrim Rızvanoğlu, İbrahim Çanakçı, Mehmet Emin Ekmen ve Seda Kaya Ösen’den oluşan DEVA Partisi heyeti eşlik etti. Babacan ve heyetini, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülşah Deniz Atalar karşıladı.Görüşme yaklaşık bir buçuk saat sürdü. Görüşmede, Özel’e Genel Başkan Yardımcıları Burhanettin Bulut, Gökan Zeybek, Gökçe Gökçen, Gül Çiftci, Gülşah Deniz Atalar ve Yalçın Karatepe eşlik etti. Özel ve Babacan, görüşmenin ardından açıklama yaptı.

Vicdani duruşumuzu kaybetmemeliyiz

Babacan, her iki genel başkana da sorulan “Meclis’te şu an sokak hayvanlarına yönelik komisyonda teklif görüşülmeye başlandı. Muhalefetin itirazlarının gölgesinde görüşülüyor şu dakikalarda. Sizin muhalefet olarak hangi adımlarınız olacak? Hangi argümanlar öne sürülecek” sorusunu şöyle yanıtladı:“Nasıl yanlış kararlarla, ihmallerle tek elden yönetim yanlışlarıyla ülkede enflasyon patladıysa Türkiye'de sokak hayvanlarının sayısında da bir patlama söz konusu. Meclis’e bir tasarı gelmiş durumda. Arkadaşlarımız bunu çok yakından takip ediyorlar. Burada bir yandan sokaklarımızı daha güvenli hale getirirken bir yandan da hayvan hakları konusunda vicdani duruşumuzu asla kaybetmeden çözüm bulmak gerekiyor. Çok detaylı bir konu. Kolay bir konu değil. Çünkü problem büyümüş durumda. Önce ‘Problemi niye bu kadar büyüttün? Niye hiçbir şey yapmadın’ diye iktidara sormak lazım. Bir de bu yasada bir şunun takipçisi olacağız: İktidar bu işi yerel yönetimlere havale edip ‘Bundan sonra bu sorun benim değil. Yerel yönetimin, belediyelerin sorunudur’ diyebilir. İktidarın hem planlama, düzenleme görevi vardır hem de yerel yönetimleri denetleme görevi vardır. ‘Bu belediyenin işi, bana ne’ diyemez. İçişleri Bakanlığı üzerinden belediyeleri denetlemesi gerekir. Onun için bu yasal düzenlemede iktidarın sorumluğuğu başkalarına ciro etmesine izin vermeden akılcı bir çözüm için ne gerekiyorsa bizim milletvekillerimiz konunun çok yakından takipçisi olacaklar.”

Kırmızı alarm halindeyiz

“Bu kanun teklifinde, 2028 yılına barınak yapma yükümlülüğünü erteliyor. Bu şu demek: ‘Para yok. Sorumluluk sizde. Yetki sizde. Hayvanlar sokakta. Katledin onları.’ CHP’li belediyeler bunu yapmayacak elbet. Ama bunu yapacak birçok belediye başkanı çıkacak. Muğlak ifadeler var. Kamu güvenliği tehdit altındaysa diyor. Birisine göre bir tek köpek bile kamu güvenliğini tehdit ediyor olabilir. Bunun tarifi nedir? Kamu güvenliğinin tehdit altında olup olmadığına kim karar verecek. Engelli hayvanların doğrudan itlafının önünü açan çok kötü kullanılmaya müsait bir ifade var. Bu yüzden biz buna karşı, hayvan hakları yasasında CHP grubu kırmızı alarmdadır. En üst düzey kırmızı alarmdadır. Çok özel ve sağlık sorunlarına dayalı ve birinci derece akrabaların sağlık sorunlarına dayalı mazeretler hariç, grubumuz Meclis’te mücadelesini sürdürecektir. Kırmızı alarm halindeyiz. Bu yasanın yasalaşmaması, çoğunluk gücüyle yasalaşıyorsa da tarih önünde biz sorumluluklarımızı yerine getirmek üzere gereğini yapacağız.

Kaynak: ANKA