CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Gaziantep'te partisinin düzenlediği Fıstık Mitingi’nde konuştu. Çiftçinin sorunlarını dile getirmeyi sürdüreceğini belirten Özel, "Bir avuç aracıyı, bir avuç taciri korumayı bırakın. Derdi sen çekeceksin, parayı başkası kazanacak. Yok öyle yağma. Yazıklar olsun böyle düzene, yazıklar olsun" ifadelerini kullandı. Özel’in konuşmasından öne çıkanlar özetle şu şekilde:

“Toprak vatanımız, tarım ekmeğimiz, yarım milyon işçi kayıp”

Toprak, vatanımız, tarım ekmeğimiz. Yıllarca bir olmakla hatta kendi kendine yeten az sayıda ülkeden biri olmakla övündük. Maalesef şu anda ithalata muhtaç olan, işçisini yok sayan, kendi çiftçisine vermediği, aktarmadığı kaynakları yabancı ülkelere aktaran ülke konumuna geldik. Böylesine bir tarım ülkesinde çiftçilerin çocuklarının da çiftçi olmasını, herkesin toprak sahibi olmayı istemesini beklersiniz. Bu iktidar çiftçiyi topraktan kopardı. Bugün çiftçilik yapan dört gençten üçü iş bulursam büyükşehre giderim diyorsa işte sorun buradadır. Kendiliğinden ürünlerini yere dökenleri görün, bu tepkiyi görün. Bu tepki siyasi değil, insani bir tepkidir, vicdani bir tepkidir. 2003 yılından bugüne ülke nüfusumuz 20 milyon arttı. Beklersiniz ki çiftçi sayımızda da bir artış olsun. Ama bugün 2-3 milyon çiftçimiz var. Şu anda yarım milyon çiftçi kayıp. Nerde onlar? Onları topraklarından kopardılar.  Bu iktidar çiftçiyi toprağından kopardı. Hani Tayyip Bey, Devlet Bey her sorunda bir beka sorunu icat ediyorsunuz ya siz gelmeden önce kendi kendine yeten bir ülke buğdayı bile ithal ediyorsa, bugün fıstık üreticisi bırakın geçinmeyi hacizle karşı karşıya kalıyorsa bu siyasi değil, vicdani bir tepkidir. 

“Çare iktidara ricada bulunmakta değil. Bu iktidarı değiştirmektedir”

Taze fasulyenin kilosu sekiz lira. İstanbul'da 120 lira Muğla'da, Bodrum'da 240,  Burdur'da 80 lira, Buradan buraya gelene kadar bir ürün on kat artıyorsa bunu ne nakliyeyle, ne genel giderlerle, ne başka bir şeyle asla izah edemeyiz. Üretici mağdur, Hakkını alamıyor, tüketici mağdur, o fiyatlara giremiyor. Aradan birileri para kazanıyor. Bu fıstıkta da öyle, çayda da böyle, fındıkta da böyle, fasulyede üzümde de böyle. Demek ki sorun nerede? Demek ki sorun sistemde. Demek ki sorun iktidarda çare iktidara ricada bulunmakta değil. Bu iktidarı değiştirmektedir.

“Bugün fıstık üreticisinin cebine göz dikenler var”

Başta Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, bu bölge Türkiye Fındık üretiminin dörtte birini, Antep fıstığı üretiminin yüzde 75’ini gerçekleştiriyor. Dünyadaki toplam üretimin yüzde on ikisini sizler karşılıyorsunuz.  Fıstık üretmek zor iş, emek ister, alın teri ister, Bugün fıstık üreticisinin cebine göz dikenler var. Bugün Ziraat Odası Başkanları'yla konuştum. Üreticilerle konuştum. İşte fıstık burada, işte fıstık üreticisi burada, işte millet televizyonlarının başında. Geçen sene gübrenin çuvalı bin 600 lirayken, bu sene 3 bin liraya çıktı.  Geçen sene ilaç 40 lirayken, bu sene 600 liraya çıktı. Mazot 24 liradan, 45 liraya çıktı. Her şeyin maliyeti üç kat arttı. Geçen yıl markette satılan fıstık şimdi markette 600 liraya satılıyor. Her şey iki kat, üç kat artmış. Bu Gaziantep'in geçiminin ana maddesi bu ürün geçen sene 115 lira da bu sene niye 90 lira niye 95 lira? Bu akılla vicdanla, mantıkla, izah edilebilir mi?

“İktidara sesleniyorum. Bir avuç aracıyı, bir avuç taciri korumayı bırakın”

 Buradan iktidara sesleniyorum. Bir avuç aracıyı, bir avuç taciri korumayı bırakın. Derdi sen çekeceksin, parayı başkası kazanacak. Yok öyle yağma. Yazıklar olsun böyle düzene, yazıklar olsun. Tarım Bakanı orada burada abuk subuk telefon görüşmeleri yapmayı bırak. Geçen sene dört kilo fıstık satıp bir işçi yevmiyesi ödeniyor. Bu sene on kilo fıstık satılması gerekiyor. Onun için buradayım. Cumhuriyet Halk Partisi sadece eleştiren bir parti değil, çözüm yollarını söyleyen partiyiz. İktidar olduğumuzda Toprak Mahsulleri Ofisi, Gaziantep'te fıstık almak zorundadır. TMO, fıstık alacak. Fıstıkta derhal taban fiyat uygulamasına geçeceğiz. Artan sıcaklar, fıstıkta verimi düşürüyor. Sulama zaruri hale geldi. Fıstığın sulanması için projelerin başlatılması lazımdır. Bu bölgede sadece fıstık değil, kırmızıbiber çiftçileri de feryat ediyor. Geçen sene İslâhiye’de tarlada 130 lira olan biber, bu yıl 60 liraya alıcı bulamıyor. İslâhiye yarı fiyatına kırmızıbiber satmak zorunda kalıyor. Bu sorunun en önemli sebeplerinden bir tanesi de kırmızıbiber ithalatına izin veren anlayıştır.

“Bugün Türkiye’de bir tarım krizi var”

Bugün Türkiye'nin her tarafında çiftçiler ayaktadır. Bugün Türkiye'de bir tarım krizi vardır. Fiyatlar, çiftçi için ucuz, tüketici için pahalıdır. Tarlada on lira olan ürün, markette yüz liradır. Ama Tayyip Erdoğan çiftçilerin sıkıntısı yok diyor. Bizi de çiftçilerin sorunlarını istismar etmekle suçluyor. Rahatsız oluyor bunları konuşmayın diyor. Onun yerine kavga çıkarmak, tartışma yapmak, polemik yapmak ve gündemi kaptırmak istiyor. Anlayış kimliklerini göstermesin. Kendilerini hükümetten görmeyen olduğunu söyleyen bazıları da bunların peşine takılıp olur olmaz  gündemlerle başka şeyler konuşmak istiyor. Buradan hem Erdoğan'ı hem Sayın Bahçeli'yi hem de kendini milletin derdini görmeyen, sığ, siyasi kavgalar isteyenleri uyarıyorum. Vallahi de yapmayacağım, billahi de yapmayacağım. Adam sizin sahte gündeminizin peşine takılıp fıstıkçıyı yalnız  bırakmayacağız. Benim derdim  12 bin 500 liraya geçinmek zorunda olan emeklidir. Benim derdim maaşına zam yapılmayıp ezdirilen emekçidir. Rize'deki çaycı, Manisa'daki üzümcü, Antep'teki fıstıkçı, Çukurova'daki pamukçuyu, Konya'daki, buğday, Tekirdağ'daki ayçiçek üreticisini bırakıp da sizin peşinizde düşeceklere yazıklar olsun.

“Milletin sesini duymayanlarla yürüyecek yolumuz yapacak anayasamız yok”

Ben milletin yanındayım. Bir de çıkmışlar efendim gelin anayasa yapalım. Milletin anası ağlıyor. Bu milletin sesini duy. Ondan sonra gel anayasa yapalım de. Milletin sesini duymayanlar, mutfaktaki yangını söndürmeyenler, emek hakkını vermeyenlere fıstık üreticisini ezenlere konuşacak tek bir kelimemiz, yürüyecek yolumuz, yapacak anayasamız yoktur. Bizim yolumuz Antepli, fıstık üreticisinin biber üreticisinin mutfağına, eline, çoluğunun çocuğunun ekmeğine giden yoldur. Benim yoldaşım sizlersiniz. Sizinle birlikteyim. Bugün iktidar partisinin ve ortağının derdi birbirine hareket çekmek, tavır yapmak, 17 -25 diye bir tane takvim bulmuş, arkadan gösteriyor Tehdit ediyor. Öbürü kararname çıkarırken öbürünü tehdit ediyor. Dostlar alışverişte görsün birbirlerini yiyorlar. Ama milleti açlığa, yokluğa, sefalete, işsizliğe terk ediyorlar. Bundan sonra Tayyip beye ses duyurmaya çalışmak yok. Duymuyor, duymadı, duymayacak. Biz gücümüzü kendimizden, fıstık tarlalarımızdaki alın terimizden, biz gücümüzü fabrikalardan tarlalardan alıyoruz. Hep beraber kazanacağız."

Kaynak: ANKA