Sosyal Demokrat Belediyecilik Eşgüdüm Konseyi, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek koordinasyonunda parti genel merkezinde toplandı. Türkiye genelinde 14'ü büyükşehir ve 6'sı ilçe belediye başkanının oluşturduğu 20 kişilik konseye, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve diğer büyükşehir, ilçe belediye başkanları katıldı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, toplantının açılış konuşmasını yaptı. Orman yangınlarına değinerek konuşmasına başlayan Özel, "Özellikle haftasonu yurdun pek çok yerinde ciğerimiz yandı. Yangınla mücadele meselesini basit siyasi söyleme oturtmak, oradan siyasi bir rant çıkartmak zorunda olanlar milletimizin gözü önünde nasıl tepkiler aldılar nasıl milletin vicdanı bunlara itiraz etti hep birlikte gördük. Esas sorumluluğun sahipleri sorumluluklarının sınırları belli olan ve iktidar tarafından dar tutulan, bile bile belediyelerimizi karalamaya kalktı. Eğri oturup doğru konuşma zamanı. Biz hükümetin yanlışlarını söylemek, hatırlatmak 'bunlardan hükümet sorumludur' demenin ötesinde bir şey yapıyoruz. Durum ortada. Orman Bölge Müdürlüğü'nün personel araç gereç havadan müdahale konusunda, filonun zayıflığı konusunda aldığı eleştiriler ortada. İzmir'de söndürülemeyen orman yangınının gelip Türkiye'nin üçüncü büyük kentini nasıl tehdit ettiği ortada. Birileri bir iki çatı yanınca 'büyükşehir belediyesi itfaiyesini suçlar mıyız, oradan bir rant eder miyiz' onun peşinde" dedi.

"Yangın söndürme uçağı bulundurmasına izin vermiyorlar"

Büyükşehir belediyelerinin yangın söndürme uçağı bulundurmasına izin verilmediğini belirten Özel, şöyle devam etti:

"Yapılması gerekeni biz söyleyeceğiz ama hükümet yapılması gerekenler konusunda aynı tutumunu sürdürürse bunu milletimize şikayet edeğiz. Örneğin büyükşehir belediyelerinin ya da Türkiye Belediyeler Birliği'nin, kiralama ya da satın alma yoluyla yangın söndürme uçağı bulundurmasına izin vermiyorlar. Geçmişte İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ve çeşitli belediyelerin yangın söndürme uçakları vardı. Dediler ki, 'Orman Genel Müdürlüğü dışında yangın söndürme filosu olmayacak...' Açın önümüzü verin yetkiyi biz CHP belediyeler olarak hangi bekediye yetki sınırlarında olduğuna bakmaksızın bu konulara müdahale edebilecek filoyu kuralım.

"Yanan her metrekarenin durumunu dikkatle takip ediyoruz"

Belediyelerin itfaiye personeliyle ilgili ihtiyaçlarına cevap vermiyorlar. Norm kadroya ihtiyaç var, 'buraya bu kadar kadro veriyorum' diyor. Belediyemiz de diyor ki, örneğin; Adana Büyükşehir Belediyesi 196 kişilik bu kadroyu doldurmayı talep etmiş izin vermiyorlar. Ankara Büyükşehir Belediyesi 500 kişilik itfaiye personelini almak istediğini bildirmiş üç aydır yanıt gelmiyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi 11 aydır 88 nitelikli itfaiye personeli alımı talep yazısına cevap alamadı. Muğla Büyükşehir Belediyesi'nde 6 aydır 39 personel alımına izin verilmedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi 5 ay önce 2 bin 300 itfaiye personeli almak istediği için yazı yazdı yazısına cevap verilmedi. Bursa Büyükşehir Belediyesi 300 itfaiye eri alımıyla ilgili izin talebine 2 aydır cevap alamadı. O imzaları atmayarak neyi sağlıyorsunuz, bunun kime faydası var. Sonra bizim belediyelerimizi suçluyorsunuz.

Geçen sene orman yangınlarından sonra her bir metrekarenin ağaçlandırılacağının teminatı biziz diyenler şimdi oralarda imar değişikliklerine, otel inşaatlerine izin vermekte ve otellerin yükselmesine sessiz kalmaktadırlar. Biz yanan her metrekarenin durumunu dikkatle takip ediyoruz."

"Türkiye'de itfaiyicilerin meslek kanunu yok"

İtfaiyicilerin meslek kanunu olmadığını hatırlatan Özel, CHP'nin itfaiyecilere ilişkin verdiği kanun teklifinin Cumhur İttifakı tarafından reddedildiğini ifade ederek, "Avrupa'da bir prestij mesleği haline dönüşen itfaiyecilerin Türkiye'de bir kanunun olmaması kabul edilebilir bir yaklaşım değildir. Ayrıca gelin Türk Silahlı Kuvvetleri'ni orman yangınlarında kullanalım" dedi.

Kaynak: ANKA